Η κυβέρνηση εξετάζει την δέσμευση των διαθεσίμων από ΔΕΚΟ, αποκάλυψε ο Μάρδας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνεται με νόμο η δέσμευση όλων των διαθεσίμων των κρατικών φορέων και να μεταφέρονται στην ΤτΕ, άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της κάλυψης των υποχρεώσεων της χώρας, ο κ. Μάρδας είπε πως μία από τις μεταβλητές που εξετάζει το υπουργείο είναι και η δέσμευση όλων των διαθεσίμων των κρατικών φορέων. Ωστόσο, ο κ. Μάρδας διευκρίνισε πως ακόμα δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο από την κυβέρνηση.

Δεν

είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, η τακτική αυτή προβλέπεται από νόμο του 1951, ενώ κάτι ανάλογο γίνεται επίσης σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα που δεν είχε χρησιμοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, ως τώρα το Δημόσιο έχει αντλήσει λιγότερα από 10 δισ. ευρώ μέσω των repos από τα διαθέσιμα των κρατικών φορέων.

Ο ίδιος τόνισε, ότι «σκοπός μας είναι να συνεχίζονται σταθερά οι πληρωμές των υποχρεώσεων του κράτους αναγνώρισε όμως ότι έχουν αυξηθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους ιδιώτες».

Ο κ. Μάρδας είπε ότι είναι καλά τα νέα από την πορεία των εσόδων το Μάρτιο, ενώ ικανοποιητικές είναι οι πρώτες ενδείξεις και για τον Απρίλιο. Παρουσιάζοντας την εξέλιξη των μεγεθών του προϋπολογισμού ο Δημήτρης Μάρδας ανακοίνωσε ότι τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το Μάρτιο υπερέβησαν το στόχο κατά 1,062 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 4,232 δισ. ευρώ.

Στον ίδιο μήνα οι δαπάνες ανήλθαν σε 4,539 δισ. ευρώ έναντι στόχου 5,212 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 306 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 2,041 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι :

* Έχει συστήσει ομάδα εργασίας για τον εντοπισμό της σπατάλης στο δημόσιο.

* Άμεσα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των δαπανών μετακινήσεων και διαμονής στο δημόσιο. Καταβάλλονται 177 εκατ. ευρώ για οδοιπορικά και μετακινήσεις κάθε χρόνο είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για εξοικονομήσεις.

* Δημιουργείται επιτροπή για αναμόρφωση του δημόσιου λογιστικού.

* Ετοιμάζεται επιτροπή για στοχοθέτηση την εσόδων από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και παράνομου τζόγου.

* Θα τοποθετηθεί το σύστημα εισφορών εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων.

* Έχει υποβάλει μελέτη για εξοικονομήσεις από προμήθειες του συστήματος υγείας.

* Έχει υποβάλει προτάσεις για το μαύρο χρήμα που έχει φύγει στο εξωτερικό.

* Το Μάιο θα υποβληθεί από την κυβέρνηση το μεσοπρόθεσμο με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% φέτος.

Φωτογραφία Eurokinissi

The post Η κυβέρνηση εξετάζει την δέσμευση των διαθεσίμων από ΔΕΚΟ, αποκάλυψε ο Μάρδας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα