Η Ισπανία γυρίζει σελίδα: Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε και δίνει τον θρόνο στον Φελίπε

13:51 2/6/2014 - Πηγή: KoolNews

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος θα παραδώσει τον θρόνο στο γιο του και πρίγκιπα διάδοχο Φελίπε.

Θα προηγηθεί κατάθεση πρότασης για την τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο.

Ήταν μια εξέλιξη λίγο έως πολύ αναμενόμενη. Τον τελευταίο καιρό θα οικονομικά σκάνδαλα είχαν κλονίσει τη βασιλική οικογένεια τς Ισπανίας: η κόρη του Χουάν Κάρλος και της βασίλισσας Σοφίας, Κριστίνα, βρέθηκε να διώκεται για φορολογική απάτη, ενώ δεν ήταν

λίγες οι αποκαλύψεις σχετικά με τις οικονομικές ατασθαλίες του ίδιου του βασιλιά, με αποκορύφωμα το σαφάρι στην Μποτσουάνα με κρατικά κονδύλια και χωρίς να το ξέρει ούτε καν η Σοφία.

Για να στεφθεί όμως ο Φελίπε βασιλιάς της Ισπανίας πρέπει πρώτα να γίνει κατάθεση πρότασης για την τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο.

Πηγή των ανακτόρων δήλωσε ότι ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος παραδίδει τον θρόνο για πολιτικούς λόγους και όχι για λόγους υγείας , διευκρινίζοντας ότι έχει λάβει την απόφασή του από τον Ιανουάριο, αλλά καθυστέρησε να την ανακοινώσει λόγων των ευρωπαϊκών εκλογών.

«Πρόκειται για πολιτική απόφαση. Παραδίδει τον θρόνο λόγω των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ισπανία, διότι θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να αφήσει χώρο για την νέα γενιά», δήλωσε η πηγή προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση έγινε μετά τις ευρωεκλογές για να μην επηρεασθεί η ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση του Χουάν Κάρλος, η οποία αιφνιδίασε τη χώρα. Ο πρίγκιπας της Αστούριας, 46 ετών, θα ενθρονισθεί βασιλιάς της Ισπανίας με το όνομα Φελίπε VI.

Διαβάστε ΕΔΩ ποιος είναι ο Χουάν Κάρλος

Keywords
Τυχαία Θέματα