Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΑ EXIT POLL

Η γενιά του Πολυτεχνείου κατηγορείται για πολλά τα τελευταία χρόνια. Μέσα στις τελευταίες κατηγορίες που της προσάπτονται είναι και πως κατέστρεψαν τα exit poll με αποτέλεσμα οι εταιρείες δημοσκοπήσεων να σημειώσουν παταγώδη αποτυχία στις προβλέψεις του αποτελέσματα.

Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα των δημοσκόπων οι οποίοι θεώρησαν πως ευθύνονται οι 55αρηδες οι οποίοι παρά το ότι ήταν οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, παραπλάνησαν δηλώνοντας

ψευδώς ότι ήταν το 2012 ψηφοφόροι της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ για να μεγαλώσουν τεχνητά το ρεύμα υπέρ του κόμματός τους.

Τι βρήκαν οι δημοσκόποι; Ότι ψηφοφόροι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 55-65 (οι οποίοι κατά τεκμήριο είναι πιο πολιτικοποιημένοι λόγω της πρωταγωνιστικής τους δράσης στο Πολυτεχνείο) όχι μόνον απεδείχθησαν υπέρ το δέον πρόθυμοι να μετάσχουν στα exit polls, αλλά όπως αναφέρει η Καθημερινή, ότι πολλοί εξ αυτών παραπλάνησαν εσκεμμένα τους ερευνητές, δηλώνοντας ψευδώς ότι το 2012 είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και ότι την προηγούμενη Κυριακή «μετακινήθηκαν» για πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Και το έκαναν για να δείξουν ότι υπάρχει ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην πραγματικότητα τον είχαν ήδη ψηφίσει και το 2012.

Ένα βασικό συστατικό αποτυχίας είναι πως εντοπίζεται πολύ μεγάλη ανομοιογένεια την τελευταία διετία στην ηλικιακή κατανομή της ψήφου από κόμμα σε κόμμα. Έτσι σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ζούλας, εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που κατ’ εξοχήν στηρίζεται στις νεότερες ηλικίες, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν πια την κύρια δύναμή τους σε πολίτες άνω των 65 ετών που αποφεύγουν να μετέχουν στα exit polls. Με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται –ήδη από το 2012– πλασματικά ενισχυμένος στη συγκεκριμένη διαδικασία, κάτι που συνέβη ακόμη πιο εμφαντικά την Κυριακή λόγω των παραπλανητικών απαντήσεων που έδιναν κυρίως οι 55άρηδες.

Οι δημοσκόποι τελικά προκειμένου να αποφύγουν την πανωλεθρία της προηγούμενης Κυριακής όπου η Ρένα Δούρου εμφανίστηκε να θριαμβεύει, θα σταθμίσουν το δείγμα τους βάσει ηλικίας. Δηλαδή αν αποδειχθεί για παράδειγμα ότι στα exit polls λάβουν και πάλι μέρος λιγότεροι πολίτες άνω των 65 ετών, θα αυξήσουν τη «βαρύτητα» των συνομηλίκων τους που θα μετέχουν στη δημοσκοπική αυτή κάλπη, ενώ το αντίθετο θα κάνουν αν πλεονάζουν π.χ. οι κάτω των 24 από αυτούς που θα έπρεπε να βρουν στο δείγμα τους.

Στην εν λόγω μέθοδο, βέβαια, υπάρχει ένας κίνδυνος γι’ αυτό και δεν θεωρείται θέσφατο. Και αυτός δεν είναι άλλος από την αποχή. Οι ειδικοί δεν μπορούν να ξέρουν ποιες ηλικιακές ομάδες θα απέχουν περισσότερο από τις κάλπες, κι ο παράγοντας αυτός επίσης μπορεί να παραπλανήσει τα exit polls.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα