Η άγνωστη αδελφή της Άννα Φρανκ ξεσπά! Ήμουν κι εγώ εκεί ζώντας την ίδια φρίκη. Γιατί με αγνοήσατε;

Η Εύα Σλος ήταν 23 ετών όταν η μητέρα της Φρίτζι παντρεύτηκε τον Όττο Φρανκ, καθιστώντας την έτσι αδελφή εξ’ αγχιστείας της Άννας Φρανκ, η οποία ωστόσο είχε πεθάνει οκτώ χρόνια νωρίτερα σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Όπως και η οικογένεια Φρανκ, έτσι και η Εύας σε ηλικία μόλις 15 ετών με την οικογένειά της, όταν τους ανακάλυψαν ότι κρύβονται στο Άμστερνταμ, συνελήφθησαν από στρατιώτες των ναζί και στάλθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η Εύα και η μητέρα της επέζησαν από το περιβόητο στρατόπεδο του Άουσβιτς στην Πολωνία, ωστόσο ο πατέρας και ο αδελφός της δεν τα κατάφεραν.

Με

την επιστροφή τους στο Άμστερνταμ, η Φρίτζι ερωτεύτηκε με τον Όττο Φρανκ, το μόνο μέλος της οικογένειας Φρανκ που είχε επιβιώσει από το Ολοκαύτωμα και παντρεύτηκαν το 1953.

Η Άννα και η αδελφή της Μαργκό πέθαναν από τύφο, ενώ κρατούνταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν το 1945.

Και μόλις το ημερολόγιο ανακαλύφθηκε στο Άμστερνταμ στο σπίτι που η οικογένεια έμεινε για δύο χρόνια όπου και κρύβονταν, η Άννα έγινε ένα από τα πιο συζητημένα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Αυτή την εβδομάδα η Εύα κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της, μετά το Άουσβιτς, το οποίο περιγράφει την καλή και την κακή επιρροή που είχε από την Άννα Φρανκ.

Η 83χρονη, η οποίος ζει στο Λονδίνο, εμφανίστηκε στην παρουσίαση του βιβλίου της για να μιλήσει για τα πράγματα που βιώνει και πόσο την έχουν στοιχειώσει. «Ζω με ένα φάντασμα», δήλωσε η Εύα.

Και πρόσθεσε: «Tην γνώρισα όταν ήμασταν περίπου 11 ετών και οι δύο. Ήταν αρκετά διαφορετική από μένα. Ήμουν αγοροκόριτσο και αυτή ήταν ήδη αρκετά εξελιγμένο κορίτσι. Της άρεσε να λέει ιστορίες και να είναι το κέντρο της προσοχής, έχοντας όλους τους ανθρώπους γύρω της. Στο σχολείο την ονόμαζαν “κ. Κουάκ-Κουάκ” επειδή μιλούσε τόσο πολύ, που δεν σταματούσε, γεμίζοντας ατελείωτες σελίδες τετραδίου.

Συνέχισε λέγοντας: « Και οι δύο εκ των οικογενειών μας προδόθηκαν. Στην περίπτωση μας, ξέραμε ποιός μας πρόδωσε. Ήταν μια ολλανδική νοσοκόμα. Ωστόσο την οικογένεια Φρανκ δεν έγινε ποτέ γνωστό ποιος τους πρόδωσε. Όταν συλληφθήκαμε είχαμε ακόμη την ελπίδα ότι θα μπορούσαμε να σταλούμε σε ένα πραγματικό στρατόπεδο εργασίας, γιατί οι Γερμανοί χρειάζονταν αρκετούς ακόμη εργαζόμενους. Ήμασταν φοβισμένοι, αλλά δεν ξέραμε ακόμα… Μόλις φτάσαμε στο Άουσβιτς, καταλάβαμε ότι τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα για εμάς. Στο Άουσβιτς υπήρχε πείνα, βρωμιά, αρρώστιες, σκληρή δουλειά, ξύλο και καμία άλλη διέξοδος. Όταν ο γιατρός του στρατοπέδου εμφανίστηκε ξέραμε ότι τα νέα ήταν άσχημα. Η ζωή ήταν τόσο τρομακτική, που θα έπρεπε να είσαι σε ετοιμότητα όλη την ώρα και να προσπαθείς όσο μπορείς να περάσεις απαρατήρητη… αν και ήξερες ότι τέτοια πιθανότητα δεν υπήρχε».

Η Εύα έδειξε το τατουάζ με τον αριθμό στον καρπό της με τα αρχικά και το επώνυμο Φράνκ από το ίδιο στρατόπεδο που ήταν με την Άννα, λέγοντας: «Αυτό σημαίνει ότι θα τη θυμάμαι για πάντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα