27 χρόνια από τη μέρα που έλιωσε ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Τσέρνομπιλ

Στις 26 Απριλίου συμπληρώνονται 27 χρόνια από την καταστροφή του πυρηνικού ενεργειακού σταθμού στο Tσέρνομπιλ της Ουκρανίας. Το Φεβρουάριο κατέρρευσαν μέρος της επισκευασμένης οροφής και των τοίχων του ερειπίου του σταθμού από το βάρος του χιονιού, ενώ προχωρεί η κατασκευή μεγάλου θόλου πάνω από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα, δηλ. απλώς το «κουκούλωμά» του. Οι επιπτώσεις του δυστυχήματος, 27 χρόνια μετά, δεν έχουν γίνει γνωστές πλήρως. Τα συμφέροντα της ισχυρής πυρηνικής βιομηχανίας επιδιώκουν τη συσκότιση και παραπλάνηση της

παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το ζήτημα της πλήρους εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας επανήλθε στην επικαιρότητα, ιδίως στις χώρες, που διαθέτουν πυρηνικούς ενεργειακούς σταθμούς. Είναι αλήθεια ότι το αντιπυρηνικό κίνημα αναθερμάνθηκε και η ανησυχία και η πίεση της κοινής γνώμης κατά της πυρηνικής ενέργειας έχει ενισχυθεί. Οι πολιτικές όμως ηγεσίες των περισσοτέρων χωρών, όχι μόνο δε συμμερίζονται τις απόψεις των λαών τους, αλλά είναι στραμμένες σε αντίθετη κατεύθυνση. Ακλόνητοι στην επέκταση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας παραμένουν και διεθνείς οργανισμοί που σχετίζονται με την ενέργεια.

Στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις υποστηρίζουν την πυρηνική βιομηχανία. Ενδεικτικά:

* Η αγγλική κυβέρνηση αποφάσισε την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να βρεθεί περιοχή της κεντρικής Αγγλίας για να δεχθεί τα πυρηνικά κατάλοιπα, διαδικασία καθόλου εύκολη.

* Η Γερμανία αναζητεί την κατάλληλη θέση ταφής των καταλοίπων των πυρηνικών της σταθμών, που θα είναι έτοιμη… το 2040.

* Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ – η Ελλάδα είναι ένα από τα 28 μέλη της) εκτιμά ότι η ανάπτυξη καθαρής ενέργειας έχει καθυστερήσει και ότι «αποτυχίες των αγορών εμποδίζουν την υιοθέτηση λύσεων καθαρής ενέργειας». Ως τέτοια αποτυχία θεωρεί τη χαμηλή συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας, την οποία βέβαια κατατάσσει στις καθαρές (ή ανανεώσιμες) μορφές ενέργειας και η οποία υπολογίζει ότι πρέπει να παρέχει το 16% της ενέργειας μέχρι το 2025! Για να γίνει αυτό ισχυρίζεται ότι, μεταξύ άλλων, πρέπει να υπάρξουν «ευνοϊκότερες επενδυτικές συνθήκες». Αυτό σημαίνει ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερα κέρδη, δηλαδή να γίνει αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος των καταναλωτών.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου θυμίζει για άλλη μία φορά τις θέσεις του:

- Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ανανεώσιμη αφού στηρίζεται στο εξαντλούμενο ουράνιο.

- Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι φθηνή

- Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας ιδιαίτερα στη χώρα μας.

- Είναι τεράστιο το δυναμικό των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η ανάπτυξή του εμποδίζεται από τα συμφέροντα της πετρελαϊκής και πυρηνικής βιομηχανίας, καθώς και από την επιδίωξη του μέγιστου κέρδους των ιδιωτών μεγαλοεπενδυτών

Να μη περιμένουμε πότε θα εκραγεί ο επόμενος πυρηνικός σταθμός, ούτε πότε οι περίφημες «αγορές», δηλαδή το διεθνές κεφάλαιο θα κρίνουν ότι υπάρχουν αρκετά κέρδη για να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Πρέπει οργανωμένα και σταθερά να πιέσουμε τις κυβερνήσεις για μια πολιτική συστηματικής εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης των ΑΠΕ. Να απαιτήσουμε να σταματήσει η κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών και να προγραμματιστεί το σταδιακό κλείσιμο όσων λειτουργούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα