Η CIA και τα social media

Σε ένα κοινό και άχρωμο κτίριο στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ, αναλυτές παρακολουθούν καθημερινά εκατομμύρια tweets και  ενημερώσεις στο facebook. Καλώς ήρθες στον κόσμο της CIA…

Από τον Στέφανο Ελευθερίου

Σε ένα κοινό και άχρωμο κτίριο στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ, αναλυτές καθημερινά παρακολουθούν εκατομμύρια tweets,

ενημερώσεις στο facebook και postαρίσματα στα blog όλου του κόσμου. Πόσο σταθερή είναι η Κίνα; Ποιες οι συζητήσεις  και οι σκέψεις των ανθρώπων στο Πακιστάν; Πως είναι η κατάσταση στην Ελλάδα; Για να απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει στρέψει την προσοχή της σε μια πολύ πλούσια πηγή: τα social media.

Το Associated Press αναφέρει ότι η CIA δημιούργησε ένα κέντρο παρακολούθησης των social media που λειτουργεί κοντά σε ένα βιομηχανικό πάρκο λίγο έξω από την Βιρτζίνια. Οι αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών, που συχνά αναφέρονται ως “εκδικητικοί βιβλιοθηκάριοι” είναι επιφορτισμένοι με το κοσκίνισμα εκατομμυρίων tweets ,εκατομμυρίων μηνυμάτων στο fb και οποιουδήποτε άλλου online δεδομένου από το world wide web, έτσι ώστε να μαζέψει πληροφορίες για την συλλογική διάθεση των ομάδων που τους απασχολούν κατά καιρούς. Τα ποσοστά παρακολούθησης, φτάνουν μέχρι και τα 5 εκατομμύρια tweets ημερησίως, κυρίως από χώρες όπως είναι η Κίνα, το Πακιστάν και η Αίγυπτος.

Από την αραβική μέχρι την κινεζική γλώσσα, από ένα “θυμωμένο” tweet σε ένα βαθυστόχαστο ανέβασμα στα διάφορα blogs, οι αναλυτές συγκεντρώνουν την πληροφορία, συνήθως στη μητρική της γλώσσα. Στη συνέχεια θα διασταυρωθεί είτε από τον τοπικό τύπο είτε από υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και θα δοθεί η ολοκληρωμένη εικόνα στα υψηλότερα στρώματα του Λευκού Οίκου. Με τον τρόπο αυτό, η δουλειά των ειδικών δυνάμεων, όπως για παράδειγμα με τον Μπιν Λατεν και την Αίγυπτο, γίνεται πιο εύκολη αφού εξασφαλίζονται τα extra μάτια και αυτιά που χρειάζονται για να καθοδηγήσουν τις κινήσεις τους .

Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις της CIA, δημιουργήθηκαν και επικεντρώθηκαν, μετά το 9/11, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στην πορεία και με την εξέλιξη των social media στράφηκε στην παρακολούθηση της ροής των κοινωνικών δικτύων, περίπου κατά την διάρκεια των εκλογών στο Ιράν το 2009. Έπειτα από την στροφή αυτή, αμέτρητες παρακολουθήσεις έχουν πραγματοποιηθεί κάνοντας το έργο των υπηρεσιών των ΗΠΑ ακόμα πιο εύκολο.

Πόσο χρήσιμα μπορεί όμως να είναι όλα αυτά; Η ανάλυση των μηνυμάτων από το tweeter ή το facebook μπορεί να προβλέψει ακόμη και την άνοδο ή την πτώση των χρηματιστηρίων, αυτό καταδεικνύει η έρευνα του Bollen, καθηγητή στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου της Ιντιάνα. Ο Bollen πιστεύει επίσης πως η μεγάλη πρόκληση που μπορεί να επιτευχτεί από τέτοιου είδους αναλύσεις είναι για το τι σκέφτεται ο καθένας μας για ένα θέμα και όχι μόνο για το πώς αισθάνεται για ένα θέμα. Η σοφία της μάζας σίγουρα είναι κάτι που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς το καλύτερο όλων μας.

Το μεγάλο πρόβλημα που εμφανίζεται είναι πως αν και οι αναλυτές χρησιμοποιούν την

Keywords
Τυχαία Θέματα