Γιατί πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου και τον χειμώνα

Τα γυαλιά ηλίου μπορεί να είναι συνδεδεμένα με το καλοκαίρι και τη θάλασσα όμως δεν είναι απαραίτητα μόνο εκείνη την εποχή του χρόνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα μάτια μας έχουν ανάγκη προστασίας καθ’όλη τη διάρκεια του έτους και κυρίως τον χειμώνα!

Η χρήση των γυαλιών ηλίου τον χειμώνα είναι πλέον επιβεβλημένη στις μέρες μας και ειδικά στη χώρα μας λόγω των μεγάλων διαστημάτων ηλιοφάνειας αφού είναι σε θέση να απορροφούν σε ποσοστό 99%-100% την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, η οποία μπορεί να προκαλέσει

σοβαρές βλάβες στα μάτια.

Ακόμα και τους χειμερινούς μήνες που νομίζουμε ότι ο ήλιος είναι λιγότερο βλαβερός μπορεί να μας προκαλέσει φλεγμονές στον κερατοειδή  χιτώνα του ματιού (κερατίτιδες), φλεγμονές στο εσωτερικό των βλεφάρων (επιπεφυκίτιδες), ερυθρίαση των ματιών και σοβαρότερες καταστάσεις, όπως θόλωμα του φακού του ματιού (καταρράκτης) και εκφύλιση του κεντρικού σημείου του αμφιβληστροειδούς χιτώνα (εκφύλιση της ωχράς κηλίδας).

Οι κλιματική αλλαγή και η τρύπα του όζοντος έχει σαν συνέπεια την είσοδο στην ατμόσφαιρα υπεριώδους ακτινοβολίας από τον Ήλιο. Από τη στιγμή που το όζον δεν μπορεί να εμποδίσει την είσοδό της ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε τα μάτια μας είναι η χρήση γυαλιών ηλίου. Έχει σημασία πως η επαναλαμβανόμενη έκθεσή στην ακτινοβολία έχει αθροιστικές συνέπειες και μάλιστα στην υγεία των παιδιών των οποίων οι κόρες των ματιών δεν έχουν ακόμα αναπτύξει την ικανότητα να συστέλλονται κάτω από το έντονο φως. Έτσι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να προκαλέσει από απλούς ερεθισμούς μέχρι και καρκίνο στα βλέφαρα των παιδιών.

Γι” αυτό προσοχή στα γυαλιά ηλίου που πωλούνται ανεξέλεγκτα στα περίπτερα, σούπερ μάρκετ και τα τουριστικά μαγαζιά. Πριν αγοράσετε ένα ζευγάρι γυαλιά για εσάς ή για το παιδί σας βεβαιωθείτε ότι οι φακοί πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

Να είναι απορροφητικοί στην ηλιακή ακτινοβολία ώστε να ανακόπτουν το 100% της περατότητάς της και να παρέχουν διαφάνεια.Να είναι οπτικά κατεργασμένοι, ομοιογενείς και αναλλοίωτοι, όπως τα κρύσταλλα οράσεωςΗ αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα

Όλα τα παραπάνω κωδικοποιούνται από τον κανονισμό ΕΝ1836/1995 και καλό είναι πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά να συμβουλευθείτε τον οπτικό σας για τα προϊόντα που είναι πιστοποιημένα και διέπονται από την εν λόγω νομοθεσία. Μια βόλτα στα καταστήματα Eye-Q θα σας βοηθήσει να διαλέξετε και τα πιο επώνυμα γυαλιά όπως τη νέα συλλογή Gucci και Prada αλλά και να ενημερωθείτε για την ασφάλεια των ματιών σας.

Θυμηθείτε πως όλα τα γυαλιά ηλίου που πωλούνται στα καταστήματα οπτικών οφείλουν να αναγράφουν την κατηγορία 0,1,2,3,4 στην οποία ανήκουν. Τα γυαλιά γενικής χρήσης ανήκουν στην κατηγορία 3.  Τέλος είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε υπόψιν πως και οι φακοί ηλίου έχουν ημερομηνία λήξης και πρέπει να ανανωνονται κάθε 2 χρόνια προκειμένου να διασφαλίσετε την απόλυτη προστασία των ματιών σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα