Γιατί η συμμαχία ΠΑΣΟΚ-58 κινδυνεύει να διαλυθεί πριν καν σχηματιστεί

Κρίσιμη για το μέλλον της «Ελιάς», θεωρείται η σημερινή εν ολομελεία συνεδρίαση των «58» με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλους φορείς που επιχειρούν να συμπήξουν τον πόλο της Κεντροαριστεράς.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

Στους κόλπους των «58» υπάρχουν ζωηρές επιφυλάξεις και αντιδράσεις για τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει το εγχείρημα (σταυρός και όχι λίστα, όνομα στο ψηφοδέλτιο κλπ). Αρκετοί από την Πρωτοβουλία των 58 σκέφτονται

ακόμη και να αποχωρήσουν από το εγχείρημα, κάνοντας πολλούς να εκτιμούν ότι η ελληνική «Ελιά» μπορεί να διασπαστεί πριν καν... διαμορφωθεί σε ενιαίο σχήμα.

Η δυστοκία που παρατηρήθηκε στην συνάντηση ΠΑΣΟΚ-58 την περασμένη Παρασκευή είχε δείξει τα σύννεφα: Οι εκπρόσωποι της Χαριλάου Τρικούπη απέρριψαν την πρόταση της αντιπροσωπείας των 58 να υπάρχει ομόφωνη έγκριση των υποψηφιοτήτων για το ευρωψηφοδέλτιο. Με άλλα λόγια, ζητούσαν το δικαίωμα «βέτο» καθώς θεωρούν ότι επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (έχουν ακουστεί τα ονόματα των Φώφης Γεννηματά, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Νίκου Ανδρουλάκη, Φίλιππου Σαχινίδη, Μιχάλη Καρχιμάκη κ.α.) θα υπερσκελίσουν λόγω αναγνωρισιμότητας τις δικές τους υποψηφιότητες.

Ωστόσο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης διέψευσε ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος.

Αρκετοί από τους «58» εκτιμούν ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να υιοθετήσει την άποψη Σαμαρά ο οποίος διεμήνυσε ότι όποιος από την ΝΔ θέλει να είναι υποψήφιος θα πρέπει να παραιτηθεί από την βουλευτική του ιδιότητα.

Επιπλέον η Πρωτοβουλία των 58 δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και για το όνομα και τα όσα απορρέουν απ’ αυτό. Κάποιοι επιθυμούν να αναφέρεται η λέξη Παράταξη (Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη ήταν το όνομα που ανέφερε ο Γιάννης Βούλγαρης σε πρόσφατη ομιλία του) κάτι που το απορρίπτουν από το ΠΑΣΟΚ και αντιπροτείνουν Συμπαράταξη ή Ένωση. Διάσταση υπάρχει και για την αναγραφή των κομμάτων στο ευρωψηφοδέλτιο. Οι 58 δεν θέλουν να αναγράφονται τα ονόματα όσων κομμάτων και κινήσεων συνεργάζονται με την «Ελιά» (ή όπως θα λέγεται η συμμαχία) και φυσικά και του ΠΑΣΟΚ. Στην Χ. Τρικούπη βγάζουν… καντήλες και μόνο στο άκουσμα αυτής της πρότασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα