Γιατί η ΝΔ αμφισβήτησε την έρευνα της Public Issue – Τι προβλέπουν στο Μαξίμου για τις εκλογές

Η χθεσινή ανακοίνωση της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, με την οποία επιχειρήθηκε αποδόμηση της αξιοπιστίας της έρευνας της Public Issue για την «Εφημερίδα των Συντακτών» προκάλεσε έκπληξη, με δεδομένο πως είναι πάγια τακτική της ΝΔ να μην σχολιάζει δημοσκοπήσεις.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η ανακοίνωση της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού δεν συνιστά πάγια τακτική της ΝΔ και

κατ’ επέκταση του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς στο πρωθυπουργικό επιτελείο δηλώνουν πάντα επισήμως πως «οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν πάντα τη στιγμή», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξαχθεί ασφαλές πολιτικό συμπέρασμα. Και όμως, η δημοσκόπηση της Public Issue προκάλεσε θυμηδία στη ΝΔ, όχι τόσο για τα ευρήματά της, τα οποία στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν αξιολογούσαν αρνητικά, αλλά για το research design και την ημερομηνία δημοσίευσης της έρευνας.

Στη ΝΔ σημείωναν πως η έρευνα έβγαλε δύο στοιχεία που ήταν υπέρ του κόμματος και της κυβέρνησης. Οι πολίτες θεωρούν καταλληλότερο τον Πρωθυπουργό έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ενώ όταν ερωτώνται για την ικανότητα διακυβέρνησης, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα με βραχεία κεφαλή. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούσαν πως η έρευνα έχει μεθοδολογικά κενά, μιας και διενεργήθηκε το διάστημα 8-13 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα η ετεροχρονισμένη δημοσίευσή της να γεννά ερωτήματα για την αξιοπιστία των πολιτικών ευρημάτων. Τέλος, εστίαζαν και την κριτική τους και στο γεγονός πως δεν πρόκειται για «πρόθεση ψήφου» αλλά για εκτίμηση εκλογικής επιρροής, με αποτέλεσμα η στάθμιση που γίνεται στο δείγμα να είναι διαφορετικό

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως στη ΝΔ έχουν… κακό προηγούμενο με την εταιρεία Public Issue, η οποία στις εκλογές του 2012 προέβλεπε πως η ΝΔ θα χάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που όλες οι υπόλοιπες εταιρείες δημοσκοπήσεων έβλεπαν νίκη της Συγγρού.

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας πάντως τόνιζε στο koolnews.gr πως το αποτέλεσμα είναι διαχειρίσιμο, με δεδομένο πως σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει πολύ υψηλή συσπείρωση και μικρό ποσοστό ψηφοφόρων στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, δίνοντας έτσι την εντύπωση πως έχει πιάσει ταβάνι στα ποσοστά του, ενώ η ΝΔ εμφανίζει χαμηλότερη συσπείρωση (αθροιστικά κοντά στο 65%) με μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων στους αναποφάσιστους. Έτσι, στο πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύουν πως είναι στο χέρι τους να αλλάξουν τους συσχετισμούς μέσω της βελτίωσης της κυβερνητικής πολιτικής και της ανακούφισης κοινωνικών ομάδων.

Ήδη χθες εκφραζόταν ικανοποίηση λόγω της επένδυσης της Ryanair στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 2.800 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, κάτι το οποίο ερμηνεύεται από την κυβέρνηση και ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στη χώρα μας αλλά και ως έμπρακτη αλλαγή του επενδυτικού κλίματος επί τα βελτίω.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα