Επιστρέφει τη Κυριακή η τρόικα

Τη Δευτέρα ξεκινάει ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων, ώστε να κλείσουν τα μέτρα και η τρόικα να δώσει το “πράσινο φως” για τη δόση.

Επιστρέφουν την Κυριακή στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας και τη Δευτέρα ξεκινούν τον εξονυχιστικό έλεγχο όχι μόνο των μέτρων, αλλά και του προϋπολογισμού και ολόκληρου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που πρέπει να συνταχθεί και να περιλαμβάνει μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν

έχουν προχωρήσει.

Με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, ξεκινάει ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων, με στόχο να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες στο πακέτο των μέτρων.

Το βαρύ πακέτο των μέτρων φθάνει τα 13,5 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει, εκτός από περικοπές συντάξεων και μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους, και φορολογικά έσοδα ύψους τριών δισ., προκειμένου η τρόικα να δώσει το «πράσινο φως» για θετική έκθεση και στη συνέχεια εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. Έπειτα από αυτό, θα μπορέσει να ανοίξει και η συζήτηση για τη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Εφ’ όσον κλειδώσουν τα μέτρα, το πακέτο θα κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 18 του ίδιου μήνα.

Στα μέτρα που παρουσιάστηκαν στους πολιτικούς αρχηγούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% που είναι σήμερα σε 15%, καθώς και η κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου ποσού που έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι λόγω τέκνων. Προβλέπεται επίσης η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, με τις απώλειες εσόδων από αυτή να καλύπτονται μέσω επιβολής τέλους σε εστιατόρια που θα επιτρέπουν το κάπνισμα.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη μείωση των δαπανών, μεταξύ άλλων προβλέπεται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη από 65 έτη σήμερα, η κατάργηση των δώρων των κύριων και επικουρικών συντάξεων το 2013, περικοπές στα εφάπαξ, η μείωση της κύριας σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ, περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών, ψαλίδια στα ειδικά μισθολόγια και διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Οι επιτηρητές φέρονται αποφασισμένοι στην επίσκεψή τους να συνομιλήσουν με κάθε υπουργό και φορέα που συνδέεται τόσο με τη λήψη των μέτρων όσο και τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι στο προηγούμενο Eurogroup η εντολή που είχε λάβει ο υπουργός Οικονομικών ήταν «λάβετε μέτρα για τη διετία και προχωρήστε παράλληλα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα