Εικόνες ντροπής στα ελληνικά λιμάνια – Απαρχαιωμένες και επικίνδυνες οι υποδομές

Ελλείψεις και προβλήματα στις λιμενικές υποδομές σημειώνουν πως βρίσκουν μέλη πληρωμάτων και επιβάτες. Παρά το γεγονός πως μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και ο κόσμος σπεύδει προς τις παραλίες, πολλά ζητήματα προκύπτουν σε ζητήματα υποδομών των πλοίων.

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί, ο Ιωάννης Κοντόπουλος από την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) μιλώντας στο ΒΗΜΑ δήλωσε πως στην ετήσια έκθεσης της ΠΕΠΕΝ αναφέρονται

τουλάχιστον 77 λιμάνια που παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα.

Στην έκθεσή της ΠΕΠΕΝ είχε επισημανθεί το πρόβλημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η αποπεράτωση του έργου θα στερήσει από κάποιες κατηγορίες πλοίων την δυνατότητα προσέγγισης αφού η λιμενολεκάνη που δημιουργείται θα είναι παγίδα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές». Όπως επισημαίνει ο κ. Κοντόπουλος, το αποτέλεσμα θα είναι να αποκλειστούν τα κρουαζιερόπλοια και τα πλοία άνω των 150 μέτρων.

Ο κ. Κοντόπουλος αναφέρει επίσης πως στο εξωτερικό, υπάρχουν οργανωμένες υποδομές ενώ οχήματα και επιβάτες επιβιβάζονται από διαφορετικούς χώρους «την ίδια ώρα που σε νησιά όπως η Πάρος πρέπει μέσα σε 10 λεπτά να έχεις φορτώσει 1.500 επιβάτες και 100 ΙΧ αυτοκίνητα!».

Οι καπετάνιοι δε των πλοίων της ακτοπλοΐας γίνονται και αποδέκτες παραπόνων από τους επιβάτες, κυρίως για την κατάσταση των πλοίων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε αυτό. Όπως λέει, οι ξένοι συνάδελφοί του δεν μπορούν να πιστέψουν την εικόνα που βλέπουν στα ελληνικά λιμάνια ενώ οι έλληνες καπετάνιοι πλέον έχουν εξοικειωθεί και γι' αυτό αρκετές φορές μπορούν με τα πλοία να κάνουν κινήσεις ακόμα και υπό δυσμενείς συνθήκες.

Τα πιο σημαντικά προβλήματα που επισημαίνουν

Ανάμεσα στους κινδύνους των λιμανιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η ανεξέλεγκτη κίνηση ιστιοφόρων και γενικά σκαφών αναψυχής τα οποία κυβερνούν άτομα χωρίς εμπειρία ναυσιπλοΐας. «Από την ασυνειδησία ενός τέτοιου καπετάνιου δεν κινδυνεύει το πλοίο «Οι περισσότερες προβλήτες στερούνται παντελώς προσκρουστήρων και στεγάστρων για την παραμονή των επιβατών τόσο κατά τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες.Όσον αφορά το ζήτημα της υγιεινής στα πλοία επισημάνθηκαν επίσης πολλά ζητήματα ενώ πολλά λιμάνια δεν διαθέτουν ανάλογο χερσαίο χώρο ώστε να εξυπηρετούν τα οχήματα που πρόκειται να φορτωθούν στα πλοία.Ζήτημα αστυνόμευσης επίσης υπάρχει στα λιμάνια καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό να καλύψει όλες τις ανάγκες.Χρήζεται αναγκαία επίσης η καλύτερη συνεργασία των λιμενικών αρχών με τους πλοιάρχους για τον καθορισμό της θέσεως πρυμνοδέτησης-πλαγιοδέτησης ή αγκυροβολίας καθώς «φαίνεται καθαρά και επιτακτικά η ανάγκη στελέχωσης της αρμόδιας υπηρεσίας με πλοίαρχο».Ζητείται απαγόρευση εισόδου - εξόδου χωρίς άδεια των μικρών σκαφών (αλιευτικά - θαλαμηγά - ιστιπλοϊκά) μια και τα περισσότερα λιμάνια είναι, ταυτοχρόνως, επιβατηγά - εμπορικά - μαρίνες και αλιευτικά καταφύγια.Προτείνεται καλύτερος προγραμματισμός δρομολογίων για την αποφυγή συνωστισμού στα λιμάνια από την ταυτόχρονη άφιξη ή αναχώρηση των πλοίων. «Το κυκλοφοριακό χάος των δρόμων καταφέραμε να το μεταφέρουμε και στη θάλασσα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.Ζητείται να ενημερώνονται οι πλοίαρχοι και να ζητείται η άποψή τους πριν από τον σχεδιασμό κάθε νέου έργου σε λιμάνι. καθώς η εμπειρία τους μπορεί να φανεί χρήσιμη για τα νέα έργα που γίνονται.Απαιτείται εφαρμογή των διατάξεων περί παραμονής πλοίων με επικίνδυνα φορτία στα λιμάνια (υγρά καύσιμα - υγραέρια), καθώς διαπιστώνονται πολλές παραβιάσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα