«Διαβάζω για τους Άλλους»: Οι εθελοντές που μοιράζουν την χαρά της ανάγνωσης σε όσους δεν μπορούν να διαβάσουν

15:31 1/2/2016 - Πηγή: KoolNews

Πόσοι συνάνθρωποί μας είναι αποκλεισμένοι από τα διαμάντια της λογοτεχνίας επειδή δεν μπορούν να διαβάσουν για διάφορους λόγους; Είναι τυφλοί, έχουν προβλήματα όρασης, είναι παραπληγικοί, φυλακισμένοι, αναλφάβητοί ή μικρά παιδιά… Για όλους αυτούς οι εθελοντές της οργάνωσης «διαβάζω για τους άλλους» γίνονται το μέσον για να ακούνε με τα μάτια τους και να διαβάζουν με την φωνή τους όπως είναι και το σύνθημά τους.

«Η ιδέα για το Διαβάζω για τους Άλλους ξεκίνησε πολύ απλά μια μέρα το Νοέμβριο του 2014 που η Αργυρώ Σπυριδάκη συζητούσε με το φίλο της

Θοδωρή Τσάτσο (ο οποίος είναι τυφλός) για λογοτεχνικά βιβλία..» λέει στο Koolnews.gr η υπεύθυνη τύπου της οργάνωσης Βασιλική Αγγέλου.

Γράφει η Ελένη Λαζάρου

«Όταν η Αργυρώ πρότεινε στο Θοδωρή να διαβάσει ένα συγκεκριμένο βιβλίο που της άρεσε πολύ, εκείνος της απάντησε πως δεν υπάρχει διαθέσιμο στην ακουστική βιβλιοθήκη των τυφλών… Αυτή ήταν η στιγμή που γεννήθηκε στην Αργυρώ η ιδέα να εμπνεύσει εθελοντές να ηχογραφούν βιβλία για το φίλο της αλλά και για άλλους ανθρώπους που δεν βλέπουν ή έχουν δυσκολία στην όραση. Παράλληλα, σκέφτηκε πως υπάρχουν και άνθρωποι που ζουν σε ιδρύματα, που νοσηλεύονται, που κρατούνται σε φυλακές και έχουν κι αυτοί ανάγκη τη χαρά της λογοτεχνίας.

Δημιούργησε λοιπόν μια σελίδα στο Facebook και καλούσε εθελοντές να ''διαβάσουν για τους άλλους''. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε αμέσως και ακολούθησε δύο μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2015, μια πρώτη συνάντηση με 40 εθελοντές. Αυτή ήταν η 1η Γενική Συνάντηση Εθελοντών του ''Διαβάζω για τους Άλλους'', το οποίο από τότε οργανώθηκε και ξεκίνησε τις όμορφες δράσεις του.»

Το logo της ομάδας εθελοντών «Διαβάζω για τους άλλους»

Τα μέλη της οργάνωσης «Διαβάζω για τους άλλους» είναι μια ομάδα εθελοντών που ηχογραφούν ακουστικά βιβλία για ανθρώπους που δεν βλέπουν (και γενικότερα εντυποανάπηρους, δηλαδή μια κατηγορία πληθυσμού που για λόγους υγείας δεν έχουν πρόσβαση σε αναγνώσματα έντυπης μορφής) ενώ κάνουν και live αναγνώσεις σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, όπως άνθρωποι σε γηροκομεία, νοσοκομεία, φυλακές, παιδάκια σε ιδρύματα παιδικής προστασίας και όπου αλλού τους χρειάζονται. Έχουν επίσης ξεκινήσει ιδιωτικές αναγνώσεις σε ανθρώπους που είναι παραπληγικοί ή που δεν μπορούν να κρατήσουν ένα βιβλίο στα χέρια τους. Ξεκινώντας από 40 άτομα τον Ιανουάριο του 2015, ένα χρόνο μετά έχουν ξεπεράσει τους 1.200 εθελοντές και δραστηριοποιούνται πλέον σε τέσσερις πόλεις: Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη και Χανιά.

«Η ανταπόκριση που συναντάμε είναι πολύ θετική, τόσο από την πλευρά των εθελοντών όσο και από την πλευρά των ιδρυμάτων που προσεγγίζουμε.» λέει στο koolnews.gr η κυρία Αγγέλου. «Χαιρόμαστε που τα παιδάκια μας περιμένουν με λαχτάρα για να τους διαβάσουμε παραμύθια και να ζωγραφίσουμε μαζί τους ήρωες που μόλις γνωρίσαμε μέσα από τα βιβλία. Είναι επίσης πολύ όμορφο όταν πηγαίνουμε σε ένα γηροκομείο και οι ηλικιωμένοι έχουν ήδη μαζευτεί στο σαλόνι και μας περιμένουν να ξεκινήσουμε την ανάγνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι live αναγνώσεις μας γίνονται σε σταθερή βάση, συνήθως μια φορά την εβδομάδα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως είναι όλα ιδανικά και δεν υπάρχουν προβλήματα. Τα προβλήματα είναι αρκετά, τόσο σε θέματα γραφειοκρατίας όσον αφορά κάποια δημόσια ιδρύματα όσο και σε θέματα κάλυψης λειτουργικών μας εξόδων, ώστε να μπορούν για παράδειγμα οι εθελοντές μας να μετακινούνται σε διάφορες περιοχές της Αθήνας (δραστηροποιούμαστε για παράδειγμα σε ιδρύματα στην Βουλιαγμένη και την Ελευσίνα και οι εθελοντές μας καλύπτουν μόνοι τους τα έξοδα μετακίνησης) ή για να εξοπλίσουμε τα στούντιο ηχογράφησης ακουστικών βιβλίων με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Παίρνουμε όμως δύναμη από την ανταπόκριση του κόσμου και τον ενθουσιασμό των εθελοντών μας και συνεχίζουμε όλο και πιο δυναμικά!»

Μπορείτε να βρείτε την οργάνωση στην ιστοσελίδα της www.giatousallous.gr όπου υπάρχουν φόρμες για να συμπληρώσει όποιος θέλει να γίνει εθελοντής ή όποιος θέλει να οργανώσουν μια δράση ανάγνωσης στο ίδρυμα που εργάζεται ή σε κάποιον συγγενή του που το έχει ανάγκη. Και βέβαια μπορεί να τους βρει στη σελίδα τους στο Facebook και στους λογαριασμούς τους σε άλλα social media.

Οι εθελοντές που θέλουν να συμμετέχουν σε δράσεις της οργάνωσης θα πρέπει να περάσουν από ορισμένα σεμινάρια πρώτα, ώστε να διασφαλιστεί πως όντως είναι έτοιμοι να προσφέρουν αλλά και οι ίδιοι να νιώσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση για αυτό που θα κάνουν. Τα σεμινάρια αυτά παρέχονται δωρεάν από το Διαβάζω για τους Άλλους. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να διαβάσει σε παιδάκια σε ιδρύματα, θα πρέπει να παρακολουθήσει έναν έλάχιστο αριθμό σεμιναρίων μας που αφορούν αφήγηση παραμυθιού, κατασκευές, ζωγραφική, συμβουλές για την ψυχολογική προσέγγιση των παιδιών, και άλλα.

Πως γίνεται η ηχογράφηση ενός βιβλίου; Την ρωτάμε. «Ηχογραφούμε βιβλία που είτε είναι ελεύθερα πνευματικής ιδιοκτησίας ή μας έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα. Η ηχογράφηση γίνεται σε συνεργαζόμενα στούντιο, προσπαθούμε όμως μέσα από χορηγίες να εξοπλίσουμε και να ηχομονώσουμε κατάλληλα δικά μας στούντιο ώστε να γίνονται εκεί όλες οι ηχογραφήσεις για το Δίκτυό μας. Για να ξεκινήσει ηχογραφήσεις ένας εθελοντής, θα πρέπει πρώτα να μας στείλει κάποια δείγματα της φωνής του, ώστε να δούμε κατά πόσο η φωνή αυτή είναι όντως κατάλληλη για ηχογράφηση. Αλλιώς ίσως χρειαστούν στον εθελοντή κάποια σεμινάρια ορθοφωνίας, τα οποία οργανώνονται από επαγγελματίες εθελοντές μας δωρεάν για το Διαβάζω για τους Άλλους. Το σημαντικό για εμάς δεν είναι μόνο να παράγουμε αποτέλεσμα αλλά να παράγουμε ποιοτικό αποτέλεσμα!» εξηγεί η Βασιλική Αγγέλου.

Οι εθελοντές κάθε μέρα αυξάνονται και σχέδια της οργάνωσης για το μέλλον είναι πολλά: Να συνεχιστούν οι δράσεις τους και να γίνονται συνεχώς περισσότερες. Να επεκταθούν σε κάθε πόλη της Ελλάδας και παντού να βρίσκονται εθελοντές που θα μοιράζουν τη χαρά της ανάγνωσης. Να ηχογραφήσουν όλα τα βιβλία και τα έντυπα κείμενα που κυκλοφορούν ώστε οι άνθρωποι που το χρειάζονται να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Στόχος τους είναι κάθε νέο βιβλίο που εκδίδεται να ηχογραφείται άμεσα από τους εθελοντές τους .

The post «Διαβάζω για τους Άλλους»: Οι εθελοντές που μοιράζουν την χαρά της ανάγνωσης σε όσους δεν μπορούν να διαβάσουν appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα