Διαπραγμάτευση: Προσωρινά εκτός «μάχης» το ΔΝΤ – αγκάθι για το μέλλον τα κόκκινα δάνεια

13:42 1/4/2016 - Πηγή: KoolNews

Σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης στη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να έχει μια πρώτη εικόνα των προθέσεων των δανειστών για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, δηλαδή, τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που αφορούν κυρίως αλλαγές στο Ασφαλιστικό και αυξήσεις έμμεσων και άμεσων φόρων.

Σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει με αγωνία το πολυπόθητο «πράσινο» φως στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα

χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και οι αναμενόμενοι αστερίσκοι από πλευράς δανειστών αλλά και το μεγάλο αγκάθι των κόκκινων δανείων, το οποίο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν ως πεδίο μεγάλων αποκλίσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το αισιόδοξο σενάριο, που θέλει την πρόκριση της κλιμακωτής διαπραγμάτευσης να κερδίσει έδαφος, φαίνεται να κερδίζει έδαφος μεταξύ των θεσμών γεγονός που σημαίνει πως οι πληροφορίες για παράκαμψη των σκληρών απαιτήσεων του ΔΝΤ επιβεβαιώνονται, παρακάμπτοντας επί της ουσίας τους «σκληρούς» της διαπραγμάτευσης. Αυτό σημαίνει πως το ενδιαφέρον τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και των ευρωπαϊκής προέλευσης θεσμών επικεντρώνεται πλέον στην αναζήτηση φόρμουλας που θα μεταθέτει το επίμαχο ζήτημα των κόκκινων δανείων στο μέλλον.

Πρόθεση των Ευρωπαίων και της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση συνολικά της αξιολόγησης λίγο πριν καταφθάσουν οι επικεφαλής της τρόικας. «Πρέπει να τελειώσει και αυτό και κυρίως το θέμα των κόκκινων δανείων, το οποίο είναι συνυφασμένο με την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος, γιατί χωρίς εύρωστο τραπεζικό σύστημα, αντιλαμβάνεστε και εσείς, στην αγορά κινείστε και έχετε και εσείς την επιχείρηση σας, αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς εύρωστο τραπεζικό σύστημα η διαδικασία και η προσδοκία της ανάκαμψης θα είναι πιο δύσκολη» σημείωσε μιλώντας στον Ρ/Σ Real FM και στον Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ο ίδιος τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει τώρα λύση και βεβαίως θα μπει και το θέμα του χρέους μετά στο τραπέζι. Πάντα στο γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας του Ιουλίου». Μάλιστα απαντώντας στα όσα ακούγονται ότι οι θεσμοί προκρίνουν την «κλιμακωτή» αξιολόγηση σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό πολιτικό πλεονέκτημα, ότι υπάρχει μια συμφωνία στο τραπέζι την οποία την έχει εφαρμόσει. Έχει κάνει πράγματα, τα οποία πολλοί δεν πίστευαν ότι θα καταφέρει να κάνει, όπως η επιτυχία στο επίπεδο των εσόδων, στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων και αυτό της δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται από καλύτερες θέσεις, να ρυμουλκεί προς τη δική της μεριά συμμάχους και να απομονώνει όσους θέλουν αυτή τη στιγμή να παίξουν πολιτικά παιχνίδια για να σώσουν την προσωπική τους καριέρα».

The post Διαπραγμάτευση: Προσωρινά εκτός «μάχης» το ΔΝΤ – αγκάθι για το μέλλον τα κόκκινα δάνεια appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα