Δεν γλυτώνει κανείς: Έρχονται έως 30% και τόκοι 8,5% έως 12% στους οφειλέτες του Δημοσίου

Πρόστιμα και αυστηρότερες ποινές προβλέπει το σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα βλέπουν να τους επιβάλλονται πρόστιμα

έως και 30% σε περίπτωση που καταβάλλουν εκπρόθεσμα την οφειλή τους. Επίσης όσον αφορά τους τόκους, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα κυμαίνονται από το 8,5% έως και 12%.

Παράλληλα όπως γίνεται γνωστό οι τόκοι δεν εμποδίζονται από τίποτα και θα ξεκινούν την φρενήρη πορεία τους την πρώτη κιόλας μέρα που θα καθίσταται η οφειλή ληξιπρόθεσμη. Και αυτό, προκειμένου να υπάρχει διαφοροποίηση για τους φορολογούμενους που είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους.

Αποσύρθηκε το άρθρο 33 από το σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων, που προέβλεπε την ευνοϊκή μεταχείριση των offshore εταιρειών. Επίσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% για έναν ακόμη χρόνο και διάφορες διατάξεις που αφορούν τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) προκειμένου να αρθούν στρεβλώσεις αλλά και για να μπορέσει ο ελεγκτικός μηχανισμός να διενεργεί προγράμματα κατασχέσεων ακινήτων.

Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου γίνονται οι εξής τροποποιήσεις στον ΚΕΔΕ:

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο οφειλή η οποία καθίσταται ληξιπρόθεσμη δεν επιβαρύνεται πλέον με προσαυξήσεις, αλλά με τόκους και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής. Συγκεκριμένα, αν οποιοδήποτε ποσό χρέους δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο μηνών από την παρέλευση της ημερομηνίας που αυτό έγινε ληξιπρόθεσμο, εκτός από τους τόκους θα πληρώνει και πρόστιμο ίσο με 10% του χρέους που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους, το πρόστιμο του προηγουμένου εδαφίου ανέρχεται σε 20% του ποσού που οφείλεται και μετά την πάροδο δύο ετών ανέρχεται σε 30%. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ορίζεται το επιτόκιο υπολογισμού των τόκων του πρώτου εδαφίου του παρόντος άρθρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τόκος θα είναι κατ’ ελάχιστο 8,5% και θα φθάνει έως και 12%. Επισημαίνεται ότι τα ποσοστά 10%, 20% και 30% του προστίμου εκπρόθεσμης καταβολής δεν υπολογίζονται σωρευτικά. Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το θεσμικό πλαίσιο γίνεται αυστηρότερο και στόχο έχει να ρυθμίζουν άμεσα οι φορολογούμενοι τα χρέη τους. Δηλαδή να υπάγονται αμέσως στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.Απλοποιείται σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα η διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης, δίδεται για πρώτη φορά στον οφειλέτη, επί οικειοθελούς συμμόρφωσης, να επιλέγει ο ίδιος, μεταξύ περισσοτέρων χρεών του, ποιο θα εξοφλεί, ενώ έως την παρούσα, τη σειρά αυτή καθόριζε η φορολογική αρχή.Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την αποστολή και την κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης, προ αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία για πρώτη φορά προβλέπεται νομοθετικά ότι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.Μεταβάλλεται το καθεστώς υπολογισμού των τόκων και των λοιπών διοικητικών κυρώσεων επί εκπροθέσμου καταβολής καθώς και οι όροι και οι περιπτώσεις απαλλαγής από τους τόκους.Για οφειλές των στρατευμένων και των ανηλίκων, για όσο διάστημα αυτοί στερούνται της προβλεπόμενης από τον νόμο εκπροσώπησης και επί ένα εξάμηνο μετά την απόκτηση αυτής, δεν θα επιβάλλονται τα πρόστιμα και οι τόκοι.Διατηρείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στο 13%, μέχρι τα τέλη του 2014, στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών επιχειρήσεων. Επίσης ο μειωμένος ΦΠΑ ισχύει και για τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη) και έτοιμα ροφήματα.

Στο μεταξύ, αποσύρθηκε το άρθρο 33 από το σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων που προέβλεπε την ευνοϊκή μεταχείριση των offshore εταιρειών. Η διάταξη εξαιρούσε από τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων με συντελεστή 15% αρκετές υπεράκτιες εταιρείες και μάλιστα αναδρομικά. Δηλαδή το Δημόσιο θα έπρεπε να επιστρέψει φόρους που είχαν επιβληθεί σε offshore εταιρείες και να διαγράψει τα σχετικά πρόστιμα που είχαν επιβληθεί. Ο κ. Στουρνάρας απέσυρε το άρθρο 33 σημειώνοντας ωστόσο ότι θα ξαναφέρει τη διάταξη στη Βουλή τροποποιημένη.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα