Χάος στην Ειδομένη: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες – Επιχείρησαν να ρίξουν τον φράχτη [εικόνες]

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη και η πληρότητα στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Πάνω από 5.000 άτομα είναι εγκλωβισμένα στα σύνορα ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκαν επεισόδια όταν περισσότεροι από 600 μετανάστες επιχείρησαν να ανοίξουν το συνοριακό πέρασμα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Αμέσως επικράτησε ένταση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια έκλεισαν τελείως τα σύνορα. Μία ώρα νωρίτερα είχε

σημειωθεί ένταση και με Έλληνες αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση στον καταυλισμό, όταν οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί αντέδρασαν στο άκουσμα του κλεισίματος των συνόρων.

Για την ώρα, εκατοντάδες μετανάστες -στην πλειοψηφία τους Αφγανοί- έχουν καταλάβει τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη.

Οι ουρές είναι τεράστιες μπροστά από τη σκηνή που γίνεται διανομή τροφίμων και νερών, ενώ ουρά υπάρχει και μπροστά στην ουδέτερη ζώνη, αφού οι έλεγχοι από τη γειτονική χώρα έχουν γίνει εξαιρετικά αυστηροί και μπορούν να περάσουν μόνο όσοι Σύροι και Ιρακινοί έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα και το υπηρεσιακό τους σημείωμα. Μάλιστα, υποβάλλονται και σε σωματικό έλεγχο, ενώ γίνεται και εξονυχιστικός έλεγχος των χαρτιών τους.

Από την άλλη πλευρά, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολύκαστρου, όπου έχουν αποβιβαστεί πάνω από 3500 πρόσφυγες, αναμένοντας να τούς μεταφέρουν στην ουδέτερη ζώνη, εκατοντάδες απελπισμένοι από την πολυήμερη καθυστέρηση, φορτώνονται τα λιγοστά υπάρχοντά τους, παίρνουν από το χέρι τα παιδιά τους και ξεκινούν με τα πόδια να διανύσουν την 20 χιλιομέτρων απόσταση για την Ειδομένη.

Τα Σκόπια δεν δέχονται όσους περνούν από Σερβία και η Σερβία όσους έρχονται από Κροατία

Εκτός από τους εγκλωβισμένους στην Ειδομένη, περίπου 700 Αφγανοί έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, καθώς η τελευταία δεν τους επιτρέπει να μπουν στο έδαφός της. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, οι περίπου 700 Αφγανοί πρόσφυγες θα παραμείνουν στον πρόχειρο καταυλισμό που υπάρχει στα σύνορα έως ότου η Κροατία και η Σερβία καταλήξουν σε λύση σχετικά με τη διέλευση Αφγανών προσφύγων.

Ο Πόποσκι υποστηρίξει ότι οι Αφγανοί πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το Βορρά, επειδή δεν το επιτρέπει η Κροατία. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η Κροατία, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, επέστρεψε πρόσφατα στη Σερβία 366 Αφγανούς για τους οποίους θεώρησε ότι δεν διέφυγαν από τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τις πολεμικές συρράξεις, αλλά διέμεναν και εργαζόταν παράνομα στην Ελλάδα για πολλούς μήνες ή και χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, οι κροατικές αρχές διαπίστωσαν ότι οι Αφγανοί αυτοί μιλούσαν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, γεγονός που θεωρήθηκε ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου, αλλά για μετανάστες, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις προσφυγικές ροές και παρεισέφρησαν σε αυτές, με σκοπό να φύγουν από την Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Σερβία, από την πλευρά της, διεμήνυσε ότι πλέον δεν θα γίνονται δεκτοί στο μέλλον πρόσφυγες που επιστρέφονται από την Κροατία.

Και η Σερβία ρίχνει την ευθύνη στην Κροατία, υποστηρίζοντας το γεγονός πως η κροατική κυβέρνηση αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες που δηλώνουν ότι κατάγονται από το Αφγανιστάν οδήγησε το Βελιγράδι να "κλείσει" τα σύνορα για τους Αφγανούς!

Η σερβική αστυνομία άρχισε από σήμερα το πρωί να εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία για τους πρόσφυγες που επετεύχθη, την περασμένη Πέμπτη, στο Ζάγκρεμπ, στη συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας. Όπως ανέφερε αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, «στην μεθοριακή διάβαση Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πρόσφυγες που φέρουν βεβαίωση με φωτογραφία και σφραγίδα από το ενιαίο κέντρο ελέγχου στην Γευγελή, που λειτουργεί στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ».

Από τον Πειραιά στην πλατεία Βικτωρίας

«Πλημμύρισε» ξανά η πλατεία Βικτωρίας από πρόσφυγες και μετανάστες οι περισσότεροι από τους οποίους έφτασαν την Δευτέρα στον Πειραιά με πλοία της γραμμής.

Το πρωί επικράτησε χάος στο λιμάνι του Πειραιά αφού οι περισσότεροι από τους 4.000 μετανάστες που έφτασαν εκεί από τα νησιά του Αιγαίου, εγκλωβίστηκαν στο σημείο επειδή η Τροχαία δεν τους άφηνε να επιβιβαστούν στα λεωφορεία προς Ειδομένη!

Ένας μεγάλος αριθμός από τους ανθρώπους αυτούς έφυγε μόνος του από το λιμάνι και φαίνεται ότι κατάληξε στην πλατεία Βικτωρίας, ενώ άλλοι μετακινήθηκαν στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του ΟΛΠ.

1 από 9 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

The post Χάος στην Ειδομένη: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες – Επιχείρησαν να ρίξουν τον φράχτη [εικόνες] appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα