Αυτές είναι οι (μοναδικές) τρεις χώρες του κόσμου με πιο αργό δικαστικό σύστημα απ’ το ελληνικό!

Την Κυριακή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος απέδωσε την θλιβερή εξέλιξη αποφυλάκισης του Γιώργου Ρουπακιά στην βραδύτητα της ελληνικής δικαιοσύνης, προσπαθώντας να εξηγήσει τα ανεξήγητα.

Και όμως, αυτό το ανεξήγητο μόνο παράδοξο δεν είναι για την ελληνική δικαστική πραγματικότητα. Γνωρίζοντας ότι οποιοσδήποτε πολίτης μιας «κανονικής» χώρας θα γελούσε με τις εξηγήσεις του, ο υπουργός δεν είχε παρά να παραδεχτεί ότι η ανεπάρκεια δικαστικών αιθουσών και η συσσώρευση πολλών υποθέσεων από παλιές καθυστερήσεις συνέθεσαν το σκηνικό αποφυλάκισης του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα.

Όλοι

γνωρίζουμε ότι η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα αποτελεί μια... παρωδία, αυτό που δεν ξέραμε όμως είναι ότι υπάρχουν μόνο τρεις χώρες στον κόσμο που είναι χειρότερες από την Ελλάδα σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι χώρες αυτές είναι η Γουινέα-Μπισάου, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν!

Το «πόρισμα»: η χώρα μας έχει το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη και το τέταρτο πιο αργό στον κόσμο, με μέσο όρο Εκτέλεσης Δικαστικών Αποφάσεων τις 1.580 ημέρες!

Για να κατατάξει τις χώρες με βάση την πιο αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης η έρευνα λαμβάνει υπόψη άλλους δύο παράγοντες πέρα από το δείκτη της ταχύτητας: πρόκειται για το κόστος και την ποιότητα της δικαστικής διαδικασίας.

Ετσι, σε σύνολο 189 χωρών η Ελλάδα είναι στην 132η θέση, ενώ ούτε η Κύπρος μπορεί να υπερηφανεύεται για το δικαστικό σύστημα της, καταλαμβάνοντας την 143η. Την καλύτερη απονομή δικαιοσύνης στον κόσμο έχει η Σιγκαπούρη και στην Ευρώπη το Λουξεμβούργο.

Όπως σημειώνει το περιοδικό «Economist», τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Δικαιοσύνη παρατηρούνται στη νότια Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Τζουλιάνα Παλούμπο, ερευνήτρια στην εθνική τράπεζα της Ιταλίας και συντάκτρια έκθεσης για τα αστικά δικαστήρια, ένας από τους λόγους που καθυστερούν τις διαδικασίες είναι οι αργές εκδικάσεις σε χώρες όπως η Ιταλία, που δίνουν τη δυνατότητα στους δικηγόρους να προσθέτουν νέα στοιχεία και να παρατείνουν τους χρόνους, ενώ αντίθετα στη Γαλλία οι δικαστές μπορούν να επιβάλλουν αυστηρές προθεσμίες.

Ένα μεγάλο πρόβλημα της νότιας Ευρώπης είναι και το πλήθος των δικηγόρων, που συνήθως είναι ανάλογο του χρόνου που απαιτείται για την εκτέλεση μιας απόφασης.

Στην Ελλάδα και την Ιταλία, αναφέρει ο «Economist», υπάρχουν 400 δικηγόροι ανά 10.000 κατοίκους (στη Γαλλία είναι μόλις 85), με αποτέλεσμα να αποτελούν ένα ισχυρό και οργανωμένο λόμπι που εμποδίζει κάθε μεταρρύθμιση.

The post Αυτές είναι οι (μοναδικές) τρεις χώρες του κόσμου με πιο αργό δικαστικό σύστημα απ’ το ελληνικό! appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα