Από την Βουλή το πολυνομοσχέδιο θα περάσει – Από την κοινωνία;

«Όσοι περιμένουν αρνητικές ψήφους, διαρροές και αιματοβαμένες ψηφοφορίες θα απογοητευτούν» έλεγε αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, προκαταβάλλοντας την στάση των βουλευτών κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για την έγκριση του πολυνομοσχεδίου που φέρνει το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων στη Βουλή. «Παρά τις ενστάσεις, παρά τα επί μέρους αιτήματα βουλευτών

για επί μέρους διορθωτικές κινήσεις το πολυνομοσχέδιο δεν θα προκαλέσει την παραμικρή απώλεια» είναι τα λόγια του ίδιου ανθρώπου που με την κατηγορηματική του αισιοδοξία επιχειρεί να κλείσει εν τη γενέσει τους όποιες σκέψεις περί ενδεχόμενου «αντάρτικου» κατά την διάρκεια της συζήτησης αλλά και της ψήφισης του πρώτου γύρου των καυτών μέτρων.

Οι όποιες αντιδράσεις εκτιμάται ότι εκτονώθηκαν κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα – παρουσία πολλών υπουργών αλλά απόντος του πρωθυπουργού – και με τις απαραίτητες τροποποιήσεις το θέμα εκτιμάται πως έκλεισε χτες βράδυ εξασφαλίζοντας ένα σχετικά ανώδυνο πέρασμα των μέτρων από την Βουλή. Όσον αφορά τις χτεσινές αντιδράσεις μεγάλης μερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αυτές εστιάζονται σε περιπτώσεις ορισμένων που εξέφρασαν ενστάσεις για την διατήρηση της επιβολής του ΕΝΦΙΑ, ενώ αρκετοί από την περιφέρεια αντέδρασαν για το ασφαλιστικό των αγροτών, τις συντάξεις του ΟΓΑ ενώ στο σημείο που υπήρξε σχετική ένταση ήταν για το θέμα των 100 δόσεων.

Κοινοβουλευτικό μασάζ

Το δύσκολο έργο να πείσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να αμβλύνουν τις όποιες αντιστάσεις τους ανέλαβαν οι υπουργοί Τρύφων Αλεξιάδης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Χουλιαράκης, ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου και ο γ.γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πέτρος Πετρόπουλος.
Ειδικότερα ο Τ. Αλεξιάδης ανέλαβε το ευαίσθητο κομμάτι των διορθωτικών κινήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης σε θέματα όπως το αυτό της φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων όσο και της μείωσης των προστίμων σε υποθέσεις φοροδιαφυγής για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Αυτά όσον αφορά τις κοινοβουλευτικές αντιδράσεις γιατί οι εξωκοινοβουλευτικές επικεντρώθηκαν οργανωμένα χτες από δεκάδες εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφορούσαν σε διάταξη που απάλλασσε των ανταποδοτικών τελών φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που συνάπτουν συμβάσεις παραχώρησης ή μισθωσης υπηρεσιών με το Δημόσιο ή το ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτό ουσιαστικά ήταν και το πρώτο σοβαρό crash test της κυβέρνησης καθώς η διάταξη ουσιαστικά χάριζε τα δημοτικά τέλη στους αγοραστές των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών δημιουργώντας τεράστιες τρύπες στα ταμεία συγκεκριμένων Δήμων.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας και υπό το βάρος των αντιδράσεων αλλά και της γκρίνιας μερίδας βουλευτών της περιφέρειας, η διάταξη αποσύρθηκε.

Με την νέα ρύθμιση, η οποία είναι και η οριστική, ο υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει εξέχοντα ρόλο και «προβλέπεται η υποχρεωτική σύμπραξή του σε κανονιστικές διοικητικές πράξεις που προκαλούν όχι μόνο δαπάνη αλλά και απώλεια εσόδων σε βάρος φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και σε βάρος φορέων εκτός αυτής που όμως ανήκουν στο Δημόσιο Τομέα και είτε επιχορηγούνται, είτε ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά συγκεκριμένο όριο που ορίζεται με σχετική απόφασή του».

Διαβάστε επίσης: Κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα – Ποιες διατάξεις «καίνε» τους πολίτες

The post Από την Βουλή το πολυνομοσχέδιο θα περάσει – Από την κοινωνία; appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα