ΝΔ όπως… Eurogroup: Από ΚΕΦΕ σε ΚΕΦΕ με σημαντικές διαφωνίες και ανοιχτά ζητήματα


Η περίπτωση της ΝΔ αποδεικνύει πως, πολλές φορές, ακόμα και αν θες, το να διοργανώσεις μια εκλογική αναμέτρηση δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Πολλώ δε μάλλον όταν βρισκόμαστε σε περίοδο οικονομικής ανέχειας και το ίδιο το κόμμα της ΝΔ βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική οικονομική ασφυξία, μιας και προς το

παρόν επιβιώνει με τον αναπνευστήρα της μειωμένης κομματικής επιχορήγησης. Υπό αυτό το πρίσμα, οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ-μέσω των εκπροσώπων τους-αδυνατούν για μια ακόμα φορά να καθορίσουν τα διαδικαστικά ζητήματα των εκλογών, καθώς υφίσταται ακόμα μια σειρά σοβαρών εκκρεμοτήτων. Έτσι, ακόμα μια συνεδρίαση της ΚΕΦΕ έληξε χωρίς αποτέλεσμα, με τη διαδικασία να θυμίζει κάτι από τα καλοκαιρινά… Eurogroup: ποτέ δεν ήταν αρκετή μια συνεδρίαση, αντίθετα γινόταν σε συνέχειες.

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Η γαλάζια ΚΕΦΕ θα συνεδριάσει εκ νέου, μιας και η συνεδρίαση της Δευτέρας που ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 και διήρκεσε εκ νέου παρα πολύ, έως τις 21:00 το βράδυ, δεν κατέληξε σε κάποιοι συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες και οι φορές, τέσσερις συγκεκριμένα, κατά τις οποίες η συνεδρίαση διεκόπη και ξεκίνησε αφού οι εκπρόσωποι των υποψηφίων είχαν συνομιλήσει με τα επιτελεία τους για εντολές.

Επί της ουσίας, η ΚΕΦΕ συνεδρίασε με αντικείμενο αφενός τα εκλογικά κέντρα και τις κάλπες που θα στηθούν και φυσικά για το αντίτιμο της ψηφοφορίας. Προηγουμένως, σε συνεδρίαση των εκπροσώπων των υποψηφίων κατά μόνας, είχε ρυθμιστεί σε πρώτη φάση το ζήτημα του ντιμπέιτ, με τους υποψηφίους να απορρίπτουν τις πολλές τηλεμαχίες και να εκκρεμεί το αν θα γίνει μια τηλεμαχία στην ΕΡΤ. Βαρόμετρο και γι’ αυτό θα είναι η στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ από την απάντησή του επί της ουσίας εξαρτάται όλη η διαδικασία, μιας και ο Απόστολος Τζιτζικώστας διαμηνύει πως θα συμμετάσχει μόνο, αν συμμετέχουν και όλοι οι άλλοι ανθυποψηφιοι.

Το πρώτο ζήτημα που εκλήθη να αντιμετωπίσει η ΚΕΦΕ είναι αυτό των καλπών και των εκλογικών κέντρων. Η βασική διαπίστωση που γινεται είναι πως το οικονομικό κόστος πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο να μειωθεί, χωρίς παράλληλα να στρεβλωθεί η όλη η διαδικασία. Η πρόταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι αυτή του γραμματέα της ΝΔ και προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος εισηγήθηκε περίπου 20% λιγότερες κάλπες και εκλογικά τμήματα, δηλαδή γύρω στις 1250 κάλπες και 900 εκλογικά τμήματα. Για τα εκλογικά τμήματα προορίζονται κομματικές οργανώσεις, αλλά και λοιποί εύκολα προσβάσιμοι χώροι. Επί της ουσίας, η πρόταση του κυρίου Παπαμιμίκου είναι ενας συγκερασμός απόψεων, μιας και υπήρχαν στο τραπέζι δύο προτάσεις, αυτή της σχεδόν απαρέγκλιτης τήρησης της διαδικασίας του 2009 και αυτή της έτι περαιτέρω μείωσης του αριθμού των εκλογικών κέντρων και καλπών. Για το ζήτημα δεν έχει υπάρχει συμφωνία, με την εισήγηση του προέδρου της ΚΕΦΕ να παραμένει στο τραπέζι

Γιατί το οικονομικό δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα

Και στη συνέχεια ερχόμαστε σε ένα από τα βασικότερα διακυβεύματα της όλης ιστορίας: το αντίτιμο για να ψηφίσει κανείς. Ένα βασικό σημείο, στο οποίο υπάρχει σύγκλιση, είναι πως όσοι είναι ήδη μέλη της ΝΔ και ψήφισαν το 2009 στην προηγούμενη εσωκομματική αναμέτρηση δεν θα έχουν επιπλέον επιβάρυνση. Ήτοι, θα πληρώσουν 2 ευρώ και θα ψηφίσουν κανονικά. Για τους νέους ψηφοφόρους όμως δεν υπάρχει ακόμα καμία συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων, με την πλευρά Μεϊμαράκη να επιμένει «να μην γίνει πασαρέλα η διαδικασία», όπως έλεγε τακτικός συνομιλητής του.

Ήδη, από την αρχή που ετέθη το θέμα στην ΚΕΦΕ, δύο στελέχη, τα οποία συγκαταλέγονται στον κύκλο των υποστηρικτών του υπηρεσιακού προέδρου της ΝΔ, ο πολύπειρος Φίλιππος Ταυρής και ο Αλέκος Κόκκαλης τόνισαν πως πρέπει να υπάρξει διάκριση μεταξύ νέων και παλαιότερων μελών και ως προς τη διατίμηση της συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία. Μάλιστα, ο κύριος Κόκκαλης υλοποίησε και αυτό που έλεγε ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα και πρότεινε αντίτιμο 20 ευρώ γι’ αυτούς που θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στη διαδικασία.

Φυσικά, το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό, καθώς τα άδεια ταμεία της ΝΔ δεν θα γεμίσουν έξαφνα από την εν λόγω διαδικασία. Αντίθετα, έχει καθαρά πολιτικά ελατήρια, καθώς εν πολλοίς από αυτό εξαρτάται και η προσέλευση. Η πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ισχυρίζεται πως η διάκριση μεταξύ των παλιών και των νέων μελών θα διασφαλίσει πως η διαδικασία δεν θα είναι διάτρητη, ενώ από τα επιτελεία των έτερων υποψηφίων ισχυρίζονται πως η πλευρά Μεϊμαράκη προσπαθεί με πάτημα το αντίτιμο να «κλείσει» τη διαδικασία και να την περιορίσει σε ένα αμιγώς κομματικό κοινό, στο οποίο ενδεχομένως υπερισχύει. Μάλιστα, κάποιοι μιλούν και για τους νέους της ΝΔ, οι οποίοι πλέον βρίσκονται στην ΟΝΝΕΔ και στη ΔΑΠ και δεν ψήφιζαν (αρκετοί εξ αυτών) στη διαδικασία του 2009, με αποτέλεσμα ένα πολύ ψηλό αντίτιμο να φαντάζει αποτρεπτικό. Πάντως, πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν (;) στη νέα συνεδρίαση της ΚΕΦΕ σήμερα το μεσημέρι, μιας και ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Ανδρέας Παπαμιμίκος έχει δώσει προθεσμία στους εκπροσώπους των υποψηφίων να βρουν κοινές συνισταμένες μέχρι τότε.

The post ΝΔ όπως… Eurogroup: Από ΚΕΦΕ σε ΚΕΦΕ με σημαντικές διαφωνίες και ανοιχτά ζητήματα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα