«Αντάρτικο» από τους αντάρτες στην Συρία: Δεν θα πάρετε υπό έλεγχο τα χημικά μας

Απέρριψε κατηγορηματικά ο Ελεύθερος Συριακός στρατός την περίπτωση ελέγχου των χημικών όπλων τους, σύμφωνα με τη ρωσική πρόταση με βασικό σκοπό των συμβιβασμό των πλευρών.

"Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανακοινώνει ότι απορρίπτει κατηγορηματικά τη ρωσική πρωτοβουλία", δήλωσε ο στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών, στρατηγός Σελίμ Ιντρίς σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που αναρτήθηκε στο YouTube.

Τα

πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συναντήθηκαν χθες στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν σχετικά με τη ρωσική πρωτοβουλία, στόχος της οποίας είναι να καταστραφούν τα αποθέματα χημικών όπλων της Συρίας και ν' αποτραπεί μια αμερικανική επίθεση.

Αφού απείλησε με επιθέσεις για να τιμωρηθεί το συριακό καθεστώς και προσπάθησε να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου γι' αυτές, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέστειλε προς το παρόν τα σχέδιά του αυτά μέχρις ότου εξεταστεί η ρωσική πρωτοβουλία.

Ωστόσο,ο στρατηγός Ιντρίς ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα "να μην περιοριστεί στην εξάλειψη των χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος, του όπλου του εγκλήματος, αλλά να δικάσει ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης το δράστη του εγκλήματος, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι έχει στην κατοχή του αυτά τα όπλα και συμφώνησε να απαλλαγεί από αυτά".

Ο στρατηγός Ιντρίς κάλεσε εξάλλου τις χώρες που υποστηρίζουν τους αντάρτες "να αυξήσουν τις ποσότητες των όπλων" με τα οποία τούς προμηθεύουν για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες "για την απελευθέρωση της χώρας".

Ο στρατηγός Ιντρίς κάλεσε τους αντάρτες να "κλιμακώσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους σε όλες τις περιοχές της χώρας".

Από την πλευρά του, ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός (αντιπολίτευση) τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η ρωσική πρωτοβουλία αποτελεί "πολιτικό ελιγμό για να κερδίσει χρόνο το καθεστώς 'Ασαντ".

Ο συνασπισμός υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι η ρωσική πρόταση θα ήταν αποδεκτή, εάν προέβλεπε ότι πρέπει να λογοδοτήσουν αυτοί που διέπραξαν τα εγκλήματα κατά του συριακού λαού".

Ο συνασπισμός εκτιμά ότι "εάν η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη Συρία δεν είναι αποτελεσματική και επαρκής, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η πολιτοφυλακή της λιβανικής Χεζμπολάχ θα τη θεωρήσουν ως πράσινο φως για την κατασκευή και χρήση χημικών όπλων".

Keywords
Τυχαία Θέματα