Παίζουν με τη φωτιά – Επαναλειτουργούν επικίνδυνο αντιδραστήρα της Βόρεια Κορέας

Εργασίες διεξάγει η Βόρεια Κορέα στον επικίνδυνο πυρηνικό αντιδραστήρα του σταθμού του Γιονγκμπιόν με ρίσκο και πολλούς κινδύνος, σύμφωνα με ρωσική διπλωματική πηγή.

"Είναι εμφανές ότι εργασίες διεξάγονται εκεί κάτω εδώ και καιρό. Υπάρχουν ενδείξεις ότι κινούνται προς επαναλειτουργία. Ο αντιδραστήρας που αποτελεί κατασκευή της δεκαετίας του ΄50 βρίσκεται σε άθλια κατάσταση", δήλωσε η ίδια πηγή.

Η Ρωσία δηλώνει "ανήσυχη" για τις συνέπειες που θα

είχε για τη περιοχή η επαναλειτουργία του σταθμού.

"Δεν έχουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο αντιδραστήρας επαναλειτουργεί", τόνισε ωστόσο η ρωσική πηγή.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα δήλωσε από την πλευρά του ότι, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα, θα πρόκειται για σοβαρό θέμα.

"Πιστεύω ότι αυτές οι πληροφορίες δεν είναι επιβεβαιωμένες. Εάν επαληθευτούν...θα πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση. Θα σημαίνει παραβίαση σειράς αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας" του ΟΗΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Τόκιο ο Γκλιν Ντέιβις.

Το Αμερικανο-Κορεατικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Τζονς-Χόπκινς ανακοίνωσε χθες ότι η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι επανέθεσε σε λειτουργία έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στον σταθμό του Γιονγκμπιόν, ο οποίος παράγει πλουτώνιο, για να επιταχύνει το στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η φωτογραφία που ελήφθη από δορυφόρο στις 31 Αυγούστου και δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο δείχνει ατμό να βγαίνει από ένα από τα παρακείμενα στον αντιδραστήρα κτίρια.

Η φωτογραφία δείχνει ότι η Βόρεια Κορέα "είναι πιθανόν να επανέθεσε σε λειτουργία τον αντιδραστήρα", γράφουν στο blog του Ινστιτούτου οι ερευντητές Νικ Χάνσεν και Τζέφρι Λούις.

Από τη Βιέννη, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (IAEA) Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε ότι παρακολουθεί τη δημοσίευση των πληροφοριών, αλλά δεν έχει σαφή εικόνα για την κατάσταση εκεί .

Από τη στιγμή που δεν έχουμε επιθεωρητές εκεί, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τίποτε", είπε ο Γιουκίγια Αμάνο αποφεύγοντας να απαντήσει εάν η ΙΑΕΑ, η οποία παρακολουθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ μέσω δορυφόρου, έχει διαπιστώσει ότι ατμός βγαίνει από τις εγκαταστάσεις. Οταν ερωτήθηκε εάν θεωρεί ότι πρόκειται για ανησυχητική εξέλιξη, απάντησε:"Από τη στιγμή που δεν έχουμε σαφή αντίληψη της κατάστασης, δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο".

Ο αντιδραστήρας του Γιονγκμπιόν έχει την ικανότητα παραγωγής 6 κιλών πλουτωνίου ετησίως, το οποίο η Βόρεια Κορέα μπορεί να χρησιμοποιήσει για μία σχετική αύξηση του μεγέθους του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο την προσεχή επαναλειτουργία του αντιδραστήρα αυτού, ο οποίος σταμάτησε να λειτουργεί το 2007 στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Οι αποκαλύψεις για την επαναλειτουργία του έρχονται σε μία περίοδο σχετικής ηρεμίας στις διεθνείς σχέσεις της Βόρειας Κορέας, έπειτα από την πραγματοποίηση της τρίτης της πυρηνικής δοκιμής τον περασμένο Φεβρουάριο και τις απειλές για επίθεση που εκτόξευσε το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ εναντίον των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα