Ανεβάζουν στροφές Ελλάδα και δανειστές με στόχο… μια δήλωση τη Δευτέρα

18:41 8/5/2015 - Πηγή: KoolNews

Ένα κρίσιμο τριήμερο βρίσκεται σε εξέλιξη έως το Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα διαφανεί σε μεγάλο βαθμό αν κυβέρνηση και θεσμοί θα φτάσουν στην πολυπόθητη «έντιμη συμφωνία».
Στις Βρυξέλλες συνεχίζεται σε εντατικούς ρυθμούς η διαβούλευση στο Brussels Group. Την Παρασκευή στο Euro Working

Group οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ενημερώνονται από τους θεσμούς και τον επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, Γιώργο Χουλιαράκη, για την πρόοδο στο Brussels Group και θα στείλουν το ανάλογο σήμα στους υπουργούς Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Εκπρόσωπος της καγκελαρίας επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μάλιστα, η εκπρόσωπος της Μέρκελ είπε πως η καγκελάριος μίλησε αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Την Τετάρτη, δε, η επικοινωνία διήρκεσε αρκετή ώρα.

Ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στην «Ώρα του πρωθυπουργού», εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα για το αν θα επιτευχθεί μία έντιμη και αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους. Υπάρχει μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης». Παράλληλα ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη Δημοκρατία - και το έγκλημα, η δολοφονία της Δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε, δεν θα έχει σιγαστήρα. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα αν κάποιοι το επιχειρήσουν».

Στόχος της Αθήνας είναι τη Δευτέρα να καταρτισθεί μια δήλωση στο Eurogroup που θα αναγνωρίζει πως οι συζητήσεις είναι σε καλό δρόμο. Όπως συμφωνούν και οι δύο πλευρές τα χρονικά περιθώρια για μια συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα δεν επαρκούν. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, τα σημεία σύγκλισης πλέον είναι τόσο πολλά που μπορούν να επιτρέψουν την ΕΚΤ να «λύσει το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας, ώστε η συνέχιση των συνομιλιών να μη γίνεται σε συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος πριν από την συνεδρίαση της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, περιέγραψε την Πέμπτη μιλώντας στο συνέδριο «European Business Summit», τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμπτωση απόψεων, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Οικονομικών υπάρχει μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι η Ελλάδα οφείλει να μην χρειαστεί να ξαναδανειστεί για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ότι το δημόσιο χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αναδιαρθρωθεί, ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα έχει ανάγκη από ανανέωση, ενώ οι εισπρακτικές αρχές πρέπει να αποδεσμευτούν από την επιρροή πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Τέλος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα θα έρθει στη Βουλή όταν και εφόσον συμφωνηθεί με τους θεσμούς και λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας, ενώ η εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρξουν εντός του κυβερνητικού μπλοκ έντονες αντιδράσεις, επειδή οι πάντες κατανοούν ότι «η κυβέρνηση δεν έχει εντολή εξόδου από το ευρώ».

The post Ανεβάζουν στροφές Ελλάδα και δανειστές με στόχο… μια δήλωση τη Δευτέρα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα