«Τόσα δίνω, πόσα θες» για τον ΦΠΑ στο παρασκήνιο του Eurogroup

15:35 8/5/2015 - Πηγή: KoolNews

Σκληρό παζάρι κυβέρνησης – εταίρων γίνεται για τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, προκειμένου να «κλειδώσει» η πολυπόθητη αρχική συμφωνία έως τη Δευτέρα, με το μικρότερο κόστος για την ελληνική πλευρά. Οι «θεσμοί» πιέζουν να αυξηθεί ο ΦΠΑ τουλάχιστον στο 19% και να καταργηθούν οι άλλοι συντελεστές ενώ η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει, τις πιέσεις για αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ

στα νησιά.

Η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ που θα κυμανθεί από το 16% (αυτό θέλει η κυβέρνηση) έως το 19% (αυτό θέλουν οι δανειστές) συνιστά έναν από τους βασικότερους πυλώνες του συμβιβασμού που συντελείται αυτές τις ημέρες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. Ο ενιαίος συντελεστής θα εφαρμοστεί σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες με εξαίρεση τα φάρμακα, τα βιβλία, τον Τύπο, τη διαμονή στα ξενοδοχεία και τα εισιτήρια θεάτρων.

Διαβάστε σχετικά: Ποιοι και πόσο θα «ματώσουν» από τον ενιαίο ΦΠΑ – Αυξήσεις σε τρόφιμα, ρεύμα, νερό, μεταφορές, εστίαση

Πάντως, όλα δείχνουν ότι δεν φαίνεται να μπορεί να συμφωνηθεί ΦΠΑ μικρότερος από 18%, ενώ ήδη ο μέσος σταθμισμένος ΦΠΑ που βαρύνει τους καταναλωτές στην Ελλάδα είναι 17%.

Πηγές του Μαξίμου υποστηρίζουν πως «δίνοντας τον ενιαίο συντελεστή στον ΦΠΑ» η κυβέρνηση κερδίζει την κατάργηση της έκπτωσης του μειωμένου συντελεστή στα νησιά κατά 30%.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος προειδοποιεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στις ΔΕΚΟ. αν όμως δεν θα εξαιρεθούν από την αύξηση του ΦΠΑ, «θα προσπαθήσουμε να το εξισορροπήσουμε με μειώσεις σε άλλες παροχές όπως της κινητής τηλεφωνίας, που πέφτει από το 23%».

Πολύ σημαντικός παράγοντας στις διαπραγματεύσεις είναι και τα εργασιακά – τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν «κόκκινη γραμμή». «Αν δεν υπάρξει συμφωνία στα εργασιακά δεν θα μπορούσαμε να πάμε σε συμφωνία γενικότερα» εκτιμά η ίδια πηγή. Μέσα στο σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα υπάρχει όλο το χρονοδιάγραμμα για κατώτατο μισθού, ο οποίος σε πρώτη φάση θα γίνει 650 ευρώ και σε στη συνέχεια θα αυξηθεί σε 750.

The post «Τόσα δίνω, πόσα θες» για τον ΦΠΑ στο παρασκήνιο του Eurogroup appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα