Ανάσα για την ελληνική οικονομία η τεράστια πτώση της τιμής του πετρελαίου

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση της τιμής του πετρελαίου. Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το κλείσιμο της Παρασκευής έφτασε κάτω από τα 67 δολάρια το βαρέλι και ορισμένοι ήδη χαρακτηρίζουν την 28η Νοεμβρίου, «Μαύρη Παρασκευή».

Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μην μειώσει την ημερήσια παραγωγή -διαμορφώνεται στα 30 εκατ. βαρέλια- οδηγεί τον μαύρο χρυσό στα επίπεδα του 2009 με περαιτέρω πτωτικές τάσεις, δεν έχει προηγούμενο, καθώς συνήθως

ο παγκόσμιος οργανισμός διαμόρφωνε τις τιμές του πετρελαίου, μειώνοντας την παραγωγή όποτε χρειαζόταν.

Η Ευρώπη και η Ιαπωνία που αποτελούν μεγάλους εισαγωγείς πετρελαίου. Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών σημείωσαν «βουτιά» στα χρηματιστηριακά ταμπλό, ενώ η πτώση της τιμής του πετρελαίου εκτιμάται ότι είναι «ευεργετική» για τα νοικοκυριά των οποίων οι ενεργειακές δαπάνες μειώνονται σημαντικά και άρα ενισχύεται η αγοραστική ικανότητά τους.

Επιπτώσεις στην Ελλάδα

Λόγω της πτωτικής πορείας της τιμής του πετρελαίου, σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, συνολικά τον Οκτώβριο του 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 η πτώση των τιμών πετρελαίου θέρμανσης ανήλθε στο 17,9% και των καυσίμων αυτοκινήτου στο 2,1%.

Στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται ότι οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου -σε συνδυασμό με την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου- ευνοούν πολύ την ελληνική οικονομία στην πορεία προς την ανάκαμψη το 2014 και την εδραίωση υγιούς ανάπτυξης από το 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πτώση της τιμής του πετρελαίου αναμένεται να μειώσει το κόστος διαβίωσης και να επιδράσει θετικά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στην ιδιωτική κατανάλωση. Η μείωση της τιμής της βενζίνης θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς των νοικοκυριών, ενώ η πτώση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τις δαπάνες θέρμανσης του επερχόμενου χειμώνα. Καθώς οι μισθοί βρίσκονται σε στασιμότητα, η πτώση του κόστους διαβίωσης ουσιαστικά θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και κατ’ επέκταση τη μέση ροπή προς κατανάλωση σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Επίσης, αναμένεται να έχει και θετικό κοινωνικό όφελος, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές θα επηρεάσει θετικά την ευημερία των νοικοκυριών.

Τέλος, συμβάλει στην μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Και αυτό επειδή η Ελλάδα είναι καθαρός εισαγωγέας πετρελαιοειδών, η πτώση της τιμής τους θα μειώσει την αξία των εισαγωγών, ενισχύοντας την πορεία μείωσης του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και αύξησης του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που ήδη διαμορφώνεται στο 2,2% του ΑΕΠ στο 8μηνο 2014. Οι εισαγωγές των καυσίμων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος ήτοι το 39% των συνολικών εισαγωγών αγαθών στην Ελλάδα και αυτό δείχνει τη μεγάλη σημασία που έχει η πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά 30% του τελευταίους πέντε μήνες.

Σε συναγερμό η Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο δήλωσε την Παρασκευή ότι ο ίδιος και οι άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να δεχθούν μειώσεις μισθών, ως μέρος των περικοπών του προϋπολογισμού που ο ίδιος εξήγγειλε εξ αιτίας της κατρακύλας της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

«Αυτό είναι ένα τεστ για μένα», δήλωσε ο Μαδούρο στην κρατική τηλεόραση, επαναλαμβάνοντας ότι η Βενεζουέλα θα ασκήσει πιέσεις στο πλαίσιο του πετρελαϊκού καρτέλ καθώς και μεταξύ των μη μελών του ΟΠΕΚ για μια διεθνή τιμή 100 δολάρια ανά βαρέλι. «Έχω ζητήσει την αναθεώρηση των μισθών των υπουργών και των αξιωματούχων των κρατικών επιχειρήσεων, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ο Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος πέρυσι κέρδισε τις εκλογές διαδεχόμενος τον αείμνηστο Ούγκο Τσάβες και τώρα βλέπει τη δημοτικότητά του να υποχωρεί σημαντικά εν μέρει λόγω της οικονομικής κρίση ανακοίνωσε τη θέσπιση μιας νέας επιτροπής η οποία θα προτείνει περικοπές των δημοσίων δαπανών. «Η εν λόγω επιτροπή πρόκειται να πάρει τσεκούρι και να κόψει όπου πρέπει», είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται διάφορες περικοπές στον προϋπολογισμό.

Ο Μαδούρο επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανέβουν και ειρωνεύτηκε τους πολιτικούς του αντιπάλους οι οποίοι λένε ότι η πτώση των εσόδων θα μπορούσε να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. «Η ολιγαρχία πιστεύει ότι είναι καιρός να νικήσει την Μπολιβαριανή επανάσταση. Το έχω ξαναπεί. Είμαστε σε συνθήκες που αντέχουμε την πτώση της τιμής του πετρελαίου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», ανέφερε ο Μαδούρο.

Η Βενεζουέλα που είναι μέλος του ΟΠΕΚ αντλεί σχεδόν το 96% των κρατικών εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου, έτσι η πτώση των τιμών σε πολυετή χαμηλά επιδεινώνει την οικονομική ύφεση, το εξωτερικό έλλειμμα και την έλλειψη βασικών αγαθών. Οι απώλειες για την εθνική οικονομία της Βενεζουέλας από την πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι σημαντικές καθώς το 2012 πωλούσε το βαρέλι κατά μέσο όρο στα 103,42 δολάρια, ενώ το 2013 η τιμή αυτή υποχώρησε στα 98,08 δολάρια. Μόλις την Παρασκευή η τιμή που πουλά το πετρέλαιο της η Βενεζουέλα έπιασε χαμηλό τεσσάρων ετών καθώς υποχώρησε στα 68,08 δολάρια ανά βαρέλι.

The post Ανάσα για την ελληνική οικονομία η τεράστια πτώση της τιμής του πετρελαίου appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα