Ανάπτυξη 2,9% και ανεργία 22,5% προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015

Επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή.

Την ίδια ώρα ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλέον φοροελαφρύνσεις που θα αφορούν σε φυσικά πρόσωπα στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο περιθώριο της παρουσίασης του προσχεδίου στο υπουργείο Οικονομικών το πρωί της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο

του Προϋπολογισμού προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 0,6% φέτος, που την επόμενη χρονιά θα επιταχυνθεί στο 2,9%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 τοποθετείται στο 2,9%. Πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος θα είναι για πρώτη φορά ισοσκελισμένος, αφού προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2%.

Για πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 2,9% του ΑΕΠ έκανε λόγο σήμερα Δευτέρα 6 Οκτωβρίου ο Χρ. Σταϊκούρας, εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2015.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προβλέπει πτώση της ανεργίας στο 22,5 % σε εθνικολογιστική βάση για το 2015, ενώ υπογραμμίζει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών. Οσον αφορά στο χρέος για το 2015 προβλέπεται στα 316 δισ. ευρώ (168% του ΑΕΠ) έναντι 318,6 δισ. ευρώ (175% του ΑΕΠ) το 2014.

«Καταθέτουμε σήμερα, προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2015» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Διαδικασία η οποία θα διεξαχθεί σε ένα περιβάλλον σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών της χώρας και αποκατάστασης της διεθνούς θέσης και αξιοπιστίας της.

Σήμερα, οι δημοσιονομικοί στόχοι - για 3η συνεχόμενη χρονιά - επιτυγχάνονται, διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται, χρόνιες εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες εξαλείφονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται, η επιστροφή στις αγορές σταδιακά επιτυγχάνεται και επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε κεφάλαια, με καλύτερους όρους.

Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας».

Στις προβλέψεις έχουν ενσωματωθεί μείωση της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης κατά 30%, όπως και το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, βάσει πολλών δόσεων. Για την αποκατάσταση των μισθών δικαστικών και ενστόλων έχουν προβλεφθεί κονδύλια 541 εκατ.ευρώ, με τις αυξήσεις να ξεκινούν από τον Ιούλιο του 2015.

Ο προϋπολογισμός του 2015

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ (από 2% εφέτος)Ελλειμμα κρατικού Προϋπολογισμού: 0,2% (από 0,8% εφέτος)Δημόσιες Επενδύσεις: +11,7%Ιδιωτική κατανάλωση: +1,6%Δημόσια κατανάλωση: -2%Αύξηση ΑΕΠ: 2,9% (από 0,6% φέτος)

Διαβάστε προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2015 ΕΔΩ

Φωτογραφία: Eurokinissi

The post Ανάπτυξη 2,9% και ανεργία 22,5% προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015 appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα