Αλλάζουν όλα στην φορολογία ακινήτων – Μέχρι τέλος Ιουνίου στην Βουλή το σχέδιο νόμου

09:02 4/6/2013 - Πηγή: KoolNews

Ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων από το 2014, με αυξομειώσεις στους φόρους ανάλογα με την έκταση, το είδος και την τοποθεσία του ακινήτου, φέρνει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να παρουσιαστεί στην αυριανή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να γνωστοποιηθούν ως την Τετάρτη. Το υπουργείο Οικονομικών θα θέσει υπ’ όψιν των μελών της επιτροπής (η οποία θα συνεδριάσει υπό τον Γ. Στουρνάρα) τις δικές του προτάσεις για τη μορφή που θα έχει ο νέος φόρος, εξέλιξη που σηματοδοτεί την οριστικοποίησή του, καθώς στενεύουν τα χρονικά

περιθώρια που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο θα πρέπει να παρουσιαστεί στην Τρόικα πριν αναχωρήσει από την Αθήνα και να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Το σχέδιο για το νέο καθεστώς φορολογίας προβλέπει ελαφρύνσεις μέχρι και 91% σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ για όσους έχουν μόνο πρώτη κατοικία χαμηλής και μεσαίας αξίας, της τάξης των 150.000-200.000 ευρώ σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης.

Οι φορολογικοί συντελεστές που προτείνονται κλιμακώνονται από 0,1% έως 1%, ανάλογα με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας. Στην περίπτωση όπου μπει τελικώς αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ, προτείνεται έως και διπλασιασμός των συντελεστών με κλιμάκωση από 0,2% έως 1,5% – 2%.

Αισθητά υψηλότερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν όσοι έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη, μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας, τουριστικές, παραθαλάσσιες και εμπορικές περιοχές.

Από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων το οικονομικό επιτελείο αναμένει εντός του 2014 έσοδα 1,7 δισ. ευρώ από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια) και 600 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των νομικών προσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 66,5 εκατομμύρια στρέμματα των αγροτεμαχίων, πάνω από τα μισά, και συγκεκριμένα 37 εκατ. στρέμματα, είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Όμως, από το σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων μόνο τα 14 εκατ. στρέμματα περίπου ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Keywords
Τυχαία Θέματα