Αλλαγή «πλεύσης» για το Ελ. Βενιζέλος: Από την αποκρατικοποίηση στην πώληση μετοχών

11:47 8/2/2014 - Πηγή: KoolNews

Όλο και απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας μεγα-αποκρατικοποίησης στον ΔΑΑ που αποτελούσε τα αρχικά πλάνα , έρχεται όμως λύση από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα το TΑΙΠΕΔ όλο και περισσότερο συζητά την εκχώρηση ενός ποσοστού μετοχών του αερολιμένα, που ίσα ίσα θα καλύπτει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, τη στιγμή που οι υποχρεώσεις αυτές προβλέπουν την πώληση του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

(ΔΑΑ).

Τα σχέδια που είχαν κυκλοφορήσει για τον ΔΑΑ ήταν σαφώς μεγαλύτερα, αφού «ήθελαν» πολλαπλά σενάρια στην αποκρατικοποίησή του, με κύριο στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας του και φυσικά των εσόδων του από την αποκρατικοποίηση. Μεταξύ αυτών των σεναρίων περιλαμβάνεται η πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΔΑΑ από το ελληνικό Δημόσιο/ΤΑΙΠΕΔ με ή χωρίς τη συνδρομή των Καναδών επενδυτών. Ακόμη πιο μαξιμαλιστικό σχέδιο αποτελεί η πώληση ενός πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΔΑΑ σε συνδυασμό με παράλληλη διαδικασία επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος». Ενα τρίτο σενάριο, ακόμη πιο μαξιμαλιστικό, θα ήταν η πώληση συμμετοχής άνω του 67% σε συνδυασμό με μια αναθεώρηση όρων και επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Το τελευταίο σενάριο, αν υλοποιηθεί, θα αποτελούσε μονόδρομο από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και των Καναδών επενδυτών για την πώληση μέρους ή του συνόλου των συμμετοχών τους στον ΔΑΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, για τον ΔΑΑ, εκτός από τους Καναδούς που απέκτησαν το καλοκαίρι του 2013 συμμετοχή 26,7% στην εταιρεία, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα Κινέζοι επενδυτές. Οι τελευταίοι ωστόσο δεν είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν τίποτε λιγότερο από μια μετοχική πλειοψηφία –περισσότερο δηλαδή από το 51% των μετοχών– παράλληλα με τον έλεγχο της διοίκησης της επιχείρησης. Οι ίδιοι μάλιστα συζητούν την επέκταση της σύμβασης. Με λίγα λόγια, οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν έναν ολοκληρωτικό και μακροχρόνιο μετοχικό και διοικητικό έλεγχο στον ΔΑΑ. Αντίθετα, δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν λίγες ή πολλές μετοχές του ΔΑΑ, χωρίς τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης.

Κάτι τέτοιο ωστόσο σκοντάφτει στους Καναδούς. Οι τελευταίοι παρά τις βολιδοσκοπήσεις του ΤΑΙΠΕΔ για μια κοινή πώληση μετοχών που θα τους απέφερε υπεραξίες, φέρεται να μη συναινούν. Οι ίδιοι άλλωστε, με συμμετοχή 26,7%, ουσιαστικά ελέγχουν τον ΔΑΑ. Μάλιστα για να μην «κακοκαρδίζεται» το ελληνικό Δημόσιο και οι άλλοι μέτοχοι, η καναδική PSP Investments που ελέγχει την ΑviAlliance έχει διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι ενδιαφέρεται να αυξήσει τη συμμετοχή της. Η ίδια ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει όσα προσφέρουν οι Κινέζοι και κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Aυτός είναι και ο λόγος που σήμερα καθυστερεί επί πολλούς μήνες.

Η συναίνεση των Καναδών σε οποιεσδήποτε αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας προσδιορίζεται από τη συμφωνία μετόχων που κυρώθηκε το 1996 από την ελληνική Βουλή. Η συμφωνία αυτή, προκειμένου να υπερκεράσει τον μεγαλομέτοχο ελληνικό Δημόσιο, παρέχει ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας. Ειδικότερα, παρέχει στον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο το δικαίωμα διορισμού του. Ωστόσο ακόμη και αν ένας ιδιώτης αποκτήσει το 51% των μετοχών της εταιρείας, θα ελέγχει μόλις τρία από τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Τέλος, η συμφωνία μετόχων για τον ΔΑΑ απαιτεί τη συναίνεση του 100% των μετόχων σε οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή. Ακόμη και η μεταβίβαση ενός πακέτου μετοχών απαιτεί τη συναίνεση όλων των μετόχων. Με άλλα λόγια, οι Καναδοί, όπως και κάθε μέτοχος του ΔΑΑ, βάσει της συμφωνίας των μετόχων, θα πρέπει να συναινούν σε κάθε σημαντική μεταβολή των όρων της σύμβασης παραχώρησης ή/και των συμμετοχών.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το ελληνικό Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ έπρεπε να είχαν διασφαλίσει τη δυνατότητα των επιλογών τους πριν από την πώληση της συμμετοχής του 26,7% από τη γερμανική Hochtief στην καναδική PSP Investments. Αυτό φαίνεται δεν συνέβη και για τον λόγο αυτό τώρα οδηγούμαστε σε μια μάλλον «πενιχρή» αποκρατικοποίηση του ΔΑΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα