Αλαλούμ με το Brussels Group…

Αλλάξαμε όνομα στην Τρόικα, αλλάξαμε όνομα στους θεσμούς, αλλά πού θα γίνονται οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Brussels Group κανείς δεν ξέρει.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα πάνε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ούτε στα υπουργεία. Άλλοι μιλούν για ξενοδοχεία και για αίθουσες. Πάντως, οι συζητήσεις και τα στοιχεία που θέλουν είναι σοβαρά. Άρα οι συναντήσεις δεν μπορούν να γίνονται

σε καφετέριες και εστιατόρια πλησίον των υπουργείων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το Brussels Group φτάνει την Πέμπτη στην Ελλάδα.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης από την κυβέρνηση υπήρξε η ακόλουθη ενημέρωση:

Σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του Brussels Group.

Συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί η οποία είναι η εξής: Το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δε θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους.

Αύριο θα έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, η επιτροπή των τεχνικών κλιμακίων (ελληνική πλευρά ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, ESM/EFSF) που θα έρθει στην Αθήνα θα ονομάζεται πλέον «Brussels Group». Ωστόσο, πρόκειται για χαμηλόβαθμα όργανα «των θεσμών» που δεν θα επισκέπτονται υπουργεία και οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους, όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Το «Brussels Group» θα αποφασίζει από κοινού αν θα έρθει και ποτέ θα έρθει στην Αθήνα για να συλλέξει στοιχεία, αλλά ό,τι ζητούν θα τούς προσκομίζεται σε ειδικό χώρο στην Αθήνα που θα τους διατεθεί για την παραμονή τους (πχ. Ξενοδοχεία). Το ΔΝΤ θα εκπροσωπούν οι παλιοί γνωστοί Κλάους Μαζούχ και Ντέκλαν Κοστέλο καθώς και ο Ρίσι Γκογιάλ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται «on Site Exchange of Facts» για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε φορτισμένο κλίμα οι διαπραγματεύσεις

Στο μεταξύ σε φορτισμένο κλίμα, εξαιτίας τόσο των τελεσιγράφων προς την Αθήνα από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και της κλιμάκωσης της ρητορικής κατά των δανειστών - με υπουργούς να καταγγέλλουν «μπανανία» και την κυβέρνηση να θέτει θέμα γερμανικών αποζημιώσεων - ξεκίνησαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει η Ελλάδα.

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να υπάρξει «ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα» για τις συζητήσεις. Είναι σημαντικό οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών να διεξαχθούν σε «ήρεμη πολιτικά ατμόσφαιρα, προκειμένου να έχουν αίσια έκβαση» τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε έμμεση παρέμβαση-σύσταση προς Βερολίνο και Αθήνα.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν όντως την Τετάρτη στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) σε αίθουσα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ορίστηκε ο οικονομολόγος Νίκος Θεοχαράκης.

Στον ΟΟΣΑ το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά το πέρας της συνάντησης που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι την Πέμπτη θα παρουσιάσουμε στον ΟΟΣΑ όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε. «Στόχος είναι να βοηθηθούμε στην εκπόνηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική» την αυριανή μέρα, κατά την οποία μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα συναντηθούν με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και τις υπηρεσίες του Οργανισμού.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών εκτός από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει δοθεί στους εταίρους μας, θα παρουσιάσει και άλλες.

«Οι υπηρεσίες του ΟΟΣΑ έχουν την τεχνογνωσία για διάφορα θέματα, έτσι θα γίνει μια σειρά σεμιναρίων όπως για παράδειγμα για τη φορολογία, τη διαφθορά, τις μεταρρυθμίσεις προϊόντων και αγαθών κ.α».

Σε κάθε ένα από αυτά τα σεμινάρια θα γίνει παρουσίαση προς τα ελληνικά κλιμάκια και την ελληνική ηγεσία, των δυνατοτήτων του ΟΟΣΑ και των εμπειριών που έχει από άλλες χώρες.

«Αύριο θα εκπαιδευόμαστε και θα συζητάμε ολόκληρη τη μέρα» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να βοηθηθούμε στην εκπόνηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και μετρήσιμο όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του. Έτσι έχει γίνει και με άλλες κυβερνήσεις που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία, τις εμπειρίες και το έργο του ΟΟΣΑ, ώστε να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους» τόνισε.

Ο κ. Βαρουφάκης απέρριψε την έκφραση για «νέα εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ» χαρακτηρίζοντας τον όρο «ξεπερασμένο» και ότι δεν αποτελεί μέρος των συζητήσεων με τον ΟΟΣΑ, σύμφωνα άλλωστε και με σχετική δήλωση του ο Α. Γκουρία.

«Μιλάμε για ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα προκύψει από τη συνεργασία μας με τον Ανχελ Γκουρία και το προσωπικό του στον ΟΟΣΑ» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Η συνάντηση με τον Σαπέν

Όσον αφορά στη συνάντηση με τον κ. Σαπέν αυτή διήρκησε μισή ώρα και ο κ. Βαρουφάκης τη χαρακτήρισε «εθιμοτυπική».

Στο ερώτημα του ΑΜΠΕ εάν η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να βασίζεται στη γαλλική υποστήριξη, παρά ορισμένες δηλώσεις της γαλλικής προεδρίας που τελευταία δημιουργούν αμφιβολίες, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Υπάρχει μια παρεξήγηση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά την υποστήριξη καμίας επιμέρους χώρας της Ευρωζώνης στην Ε.Ε.. Θεωρούμε ότι είναι μέγα σφάλμα το να αντιμετωπίζεται τόσο η ελληνική κρίση όσο και η ευρωπαϊκή κρίση, σε πλαίσιο συμμαχιών και τέτοιου είδους διμερών συμφωνιών».

Πρόσθεσε δε πως η κρίση της Ευρωζώνης, μέρος της οποίας είναι η κρίση της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα πρόβλημα για όλους μας και για όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

«Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο Μάριο Ντράγκι το περασμένο φθινόπωρο στο Ελσίνκι, για να πετύχει το ευρώ, θα πρέπει να πετύχει παντού γι αυτό και θα πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί ενωμένοι» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

The post Αλαλούμ με το Brussels Group… appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα