This is my Athens: Ξενάγηση στην Αθήνα από ντόπιους εθελοντές

Πόσες φορές δεν έχετε βρεθεί σε μία ξένη πόλη, νιώσατε χαμένοι και θελήσατε να ρωτήσετε έναν ντόπιο που είναι το καλύτερο καφέ της πόλης, που θα βρείτε το πιο νόστιμο φαγητό, και από που θα απολαύσετε την πιο ωραία θέα;

Γράφει η Ελένη Λαζάρου

Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα τις ομορφιές μιας πόλης καλύτερα από τους κατοίκους της. Τις γνώσεις τους αυτές Αθηναίοι εθελοντές τις μοιράζονται με τους επισκέπτες της πόλης και αναλαμβάνουν να τους δείξουν τα άλλα πρόσωπα της ελληνικής πρωτεύουσας που δεν θα βρουν σε κανέναν ταξιδιωτικό χάρτη.

Οι εθελοντές συνοδεύουν τους τουρίστες

σε ημερήσιες εκδρομές , εξορμήσεις με τα πόδια που διαρκούν από 2 ως 4 ώρες για γκρουπ μέχρι 6 ατόμων προσαρμοσμένες στα γούστα και τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών.

Και όλα αυτά δωρεάν μέσω της πλατφόρμας «This Is My Athens» που λειτουργεί από το 2011.

Ο Community Coordinator του This is My Athens, Κωνσταντίνος Κούκος, μιλά στο ΚoolΝews.gr και την Ελένη Λαζάρου.

Τι είναι η πλατφόρμα This Is My Athens;

«Η πλατφόρμα This Ιs My Athens είναι το εθελοντικό πρόγραμμα υποδοχής επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής των Αθηνών και του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων. Αριθμεί περισσότερους από 50 εθελοντές που θέλουν να αναδείξουν την πόλη τους στους επισκέπτες και βασικός σκοπός της είναι η δημιουργία μιας δραστήριας κοινότητας Αθηναίων με αγάπη προς την πόλη και ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα τουρισμού, υποδοχής και φιλοξενίας. Μιας κοινότητας που λειτουργεί ως πρεσβευτής της θετικής πλευράς της πόλης στους επισκέπτες της.

Όλα τα άτομα της κοινότητας θέλουν να περάσουν χρόνο με τους επισκέπτες της πόλης, να μοιραστούν ένα κομμάτι της ζωής τους ώστε να δείξουν τα διαφορετικά πρόσωπα της Αθήνας, αξιοθέατα που δεν θα βρουν στους ταξιδιωτικούς οδηγούς, τα αγαπημένα τους cafes, το στέκι τους για τα καλύτερα cocktails ή τη… μυστική τους κρυψώνα με την καλύτερη θέα της πόλης! Ο βασικός σκοπός του προγράμματος είναι ο εμπλουτισμός της εμπειρίας του επισκέπτη της Αθήνας και η πολιτιστική ανταλλαγή για τους πολίτες της.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως οι περιηγήσεις του προγράμματος This is My Athens παρέχονται δωρεάν στους τουρίστες της πόλης και δεν περιλαμβάνουν ιστορική πληροφορία. Σε περίπτωση σχετικού αιτήματος, ο ενδιαφερόμενος-επισκέπτης παραπέμπεται στο Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών».

Πώς και πότε γεννήθηκε η ιδέα για την δημιουργία της;

«Το 2010, αποφασίσαμε να δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο την πιο όμορφη εικόνα της Αθήνας. Έτσι, με χιλιάδες φωτογραφίες, φτιάξαμε όλοι μαζί το μεγαλύτερο photostream αυτής της πόλης, μέσα από το This is Μy Athens. Συγκεντρώθηκαν έτσι περισσότερες από 5000 φωτογραφίες σε λιγότερο από ένα μήνα μέσα από τα μάτια πολιτών και επισκεπτών. Έπειτα, από το καλοκαίρι του 2011, έγινε η αρχή για το This is My Athens και δόθηκε η δυνατότητα σε εθελοντές Αθηναίους πολίτες, που επιθυμούσαν να περάσουν χρόνο με τους επισκέπτες της πόλης, να μοιραστούν ένα κομμάτι της καθημερινότητας μαζί τους, αναδεικνύοντας τα διαφορετικά πρόσωπα της πόλης και εμπειρίες που δεν εντάσσονται απαραίτητα στις καταχωρήσεις των ταξιδιωτικών οδηγών. Μετά από 4 χρόνια επιτυχίας του προγράμματος, από το Φθινόπωρο του 2015, το This is My Athens επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αναβάθμιση των περιηγήσεων αυτών σε επισκέπτες για να αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πόλη μέσα από τους ανθρώπους της».

Σε ποιους απευθύνεστε και ποια είναι η ανταπόκριση που έχετε συναντήσει ως τώρα;

«Το πρόγραμμα απευθύνεται στους επισκέπτες που θέλουν να ανακαλύψουν την πόλη μας και σε όσους εθελοντές Αθηναίους θέλουν να την αναδείξουν μέσα από τα μάτια τους. Η ανταπόκριση του προγράμματος είναι εντυπωσιακή από τις αρχές του καθώς την περίοδο 2011-2014 έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 600 βόλτες στην Αθήνα με πάνω από 1.000 επισκέπτες. Μέσα στο 2015 έχουν γίνει 210 περιηγήσεις με περίπου 300 επισκέπτες, ενώ φέτος αναμένουμε σχεδόν διπλασιασμό τους από επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν την πόλη μέσα από το This is My Athens και τους εθελοντές του».

Πώς γίνεται κάποιος ντόπιος Αθηναίος;

«Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 50 Αθηναίους εθελοντές που καλύπτουν τις ανάγκες του προγράμματος. Οι Αθηναίοι πολίτες δηλώνουν το ενδιαφέρον τους στην πλατφόρμα και γίνεται μια συνάντηση γνωριμίας μαζί τους, μόλις υπάρξει κάποια κενή θέση που χρειάζεται να καλυφθεί. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την υπάρχουσα κοινότητα των ντόπιων γιατί όλα τα άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι εξαιρετικά παθιασμένα με την πόλη τους και προέρχονται από πολλούς διαφορετικούς τομείς και ηλικίες. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν από φοιτητές μέχρι συνταξιούχοι με μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, από αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, μηχανικοί, μάγειρες κά».

Υπήρχε ανταπόκριση από εθελοντές;

«Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη, από την έναρξη του προγράμματος και αυτό έχει εξασφαλίσει και την επιτυχία του προγράμματος. Αυτό δείχνουν και οι κριτικές του προγράμματος στο tripadvisor και την πλατφόρμα. Όλοι οι εθελοντές είναι πρόθυμοι να μοιραστούν την πόλη τους με τους επισκέπτες, αλλάζουν ριζικά την εικόνα που μπορεί να έχουν οι επισκέπτες για την Αθήνα προς το καλύτερο και αναδεικνύουν την πολύπλευρη εικόνα της».

Την δική της εμπειρία καταθέτει στο ΚoolΝews.gr και η εθελόντρια του This is My Athens, Μαρία - Αντωνία Τζελή.

Πώς αποφασίσετε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα; εδώ και πόσο καιρό;

«Πάντα με ενδιέφερε να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Ύστερα από προτροπή συναδέλφου και συν-Athens Local (εθελοντή του προγράμματος) αποφάσισα να συμμετάσχω στο πρόγραμμα This Is My Athens από τον Σεπτέμβριο του 2015».

Τι ακριβώς κάνετε;

«Κάνω μια περιήγηση του αγαπημένου μου μέρους στην Αθήνα, παρουσιάζοντάς το από τη δική μου σκοπιά, εκείνη του ντόπιου. Πού μου αρέσει να κάνω τη βόλτα μου στο ιστορικό κέντρο, σε ποια μέρη συχνάζω. Εν γένει δείχνω την Αθήνα που αγαπώ, χωρίς να επεκτείνομαι σε τομείς που αφορά καθαρά το επάγγελμα του επαγγελματία ξεναγού. Άλλωστε το πρόγραμμα αυτό είναι εθελοντικό».

Μπορείτε να μας περιγράψετε μία ξενάγηση που κάνετε σε έναν τουρίστα;

«Η αγαπημένη μου περιήγηση ξεκινά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στη συνέχεια Αναφιώτικα, Πλάκα, Μοναστηράκι, Θησείο. Κατά τη διάρκεια της βόλτας προσπαθώ να εμφυσήσω στον επισκέπτη την αγάπη μου για την πόλη μας, παρουσιάζοντας με λίγα, αλλά ουσιώδη και εμπεριστατωμένα, λόγια τα στοιχεία που κρύβονται πίσω από την κάθε γειτονιά. Στη συνέχεια τους δίνω κάποιες συμβουλές για άλλα όμορφα μέρη που θα μπορούσαν να επισκεφτούν, πού θα μπορούσαν να απολαύσουν το ποτό ή το φαγητό τους, πέρα από τα καθαρά τουριστικά μέρη».

Μπορείτε να μας διηγηθείτε κάποια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη;

«Μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη ήταν η πρώτη φορά που μυήθηκα στο πρόγραμμα, συμμετέχοντας σε περιήγηση άλλου Athens Local. Οι επισκέπτες του ήταν ένα ζευγάρι Πορτογάλων, και καθώς είμαι Ελληνοπορτογαλίδα η ίδια, χάρηκα πολύ που ήρθα σε επαφή με νέους από την Πορτογαλία, μπορούσαμε να μιλάμε στα Πορτογαλικά, περάσαμε καταπληκτικά και κρατήσαμε και επαφή! Και αυτό είναι επίσης ουσιώδες: να καταφέρνεις τελικά μέσα από το This Is My Athens να παρουσιάζεις την αγαπημένη σου πόλη και να κάνεις φίλους από άλλες χώρες»!

The post This is my Athens: Ξενάγηση στην Αθήνα από ντόπιους εθελοντές appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα