Nόμιμο το διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών λέει το ΣΤΕ

Kατ' αρχήν νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», ωστόσο 67 ήταν οι παρατηρήσεις που έγιναν από τους Συμβούλους Επικρατείας επί του περιεχομένου του.

Το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, είχε επανακατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία μετά και την επιστροφή του στο υπουργείο Παιδείας , καθώς

την πρώτη φορά είχε κριθεί ως μη-νόμιμο. Κρίθηκε μη νόμιμο, καθώς έπρεπε να είχε εκδοθεί μέχρι τη 10η Μαρτίου 2013, όπως προβλεπόταν από τη σχετική νομοθεσία. Έτσι, την πρώτη φορά το ΣτΕ δεν προχώρησε στην αξιολόγηση του περιεχομένου του επίμαχου διατάγματος.

Στη συνέχεια ψηφίστηκε από τη Βουλή τροπολογία στο νόμο 4186 /2013 με την οποία παρατάθηκε κατά οκτώ μήνες ο προβλεπόμενος χρόνος έκδοσής του. Κατόπιν αυτών επανακατατέθηκε το σχέδιο διατάγματος στο ΣτΕ για νέα δεύτερη επεξεργασία. Σκοπός του εν λόγω σχεδίου διατάγματος, είναι η βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού τους έργου, ενώ κατά το υπουργείο, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών συμβάλλει:

Στη διαπίστωση της ποιότητας, των λειτουργιών και των αποτελεσμάτων του εκπαιδευτικού τους έργου,Στη διάχυση των καλών πρακτικών στα σχολεία όλης της χώρας, ως βασικού συντελεστή υποστήριξης των εκπαιδευτικών στις διαδικασίες της επιμόρφωσης και της ανατροφοδότησης του έργου τους καιΣτην παροχή κινήτρων για τη διαρκή επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη των στελεχών και των εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο και της δια βίου μάθησης. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα διενεργείται επί συγκεκριμένων κριτηρίων που σχετίζονται με τη φύση του εκπαιδευτικού έργου και την υπαλληλική ιδιότητα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στη σχετική γνωμοδότησή τους (308/2013) που εξέδωσαν επισημαίνουν αρκετές παραλείψεις, κενά, συγκρουόμενες και αντίθετες διατάξεις, παραπομπές σε ανύπαρκτες παραγράφους, κ.λ.π.. Παρατηρείται επίσης ότι ενδεχομένως να προκληθούν σοβαρές δυσκολές σκατά την εφαρμογή του στο σύστημα αξιολόγησης των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, ενώ διατυπωνεται η γνώμη να αλλάξει τη διατύπωση της σχετικής παραγράφου του άρθρου 2 του διατάγματος.

Σχετικά με το άρθρο 3, το οποίο αναφέρεται στα κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που κατέχουν θέσεις ευθύνης, σημειώνεται στο πρακτικό ότι γίνεται αναφορά σε ανύπαρκτη αρίθμηση παραγράφων, ενώ στο άρθρο 15 γίνεται αναφορά σε 11 παραγράφους, αλλά στο κείμενο υπάρχουν μόνο πέντε. Αντιθέσεις επίσης παρατηρούνται στο ίδιο άρθρο 3, ως προς την αξιολόγηση των διευθυντών σχολικών μονάδων, ενώ στο άρθρο 10 τονίζεται πως ότι υπάρχει η κύρια πρόταση «με αποτέλεσμα η ρύθμιση να μην είναι κατανοητή».

Υπογραμμίζουν ακόμη οι δικαστές, ότι στο διάταγμα υπάρχουν «εξεζητημένες» διατυπώσεις και καλεί το υπουργείο να τις επανεξετάσει, ενώ για άλλες διατάξεις επισημαίνει ότι πρέπει «να διατυπωθούν κατά τρόπο απλούστερο».

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα