Τέλος εποχής για τον Γιούνκερ – Φεύγει από τον πρωθυπουργικό θώκο μετά από 18 χρόνια

Εκτός κυβερνητικού σχήματος φαίνεται πως μένει ο έως πρότινος ισχυρός άνδρας του Λουξεμβούργου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, αφού οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων του οδηγούν στην απομάκρυνσή του από την εξουσία, μετά από 18 συναπτά έτη.

Παρά το γεγονός ότι το κόμμα του Γιούνκερ CSV κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι του να συσπειρωθούν και να είναι έτοιμοι να σχηματίσουν μια ευρεία κυβέρνηση συνεργασίας,

η οποία δεν συμπεριλαμβάνει το κόμμα του πρώην προέδρου του Eurogroup. Οι άλλοτε εταίροι του Γιούνκερ, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα συσπειρωθούν, ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων από τη μυστική υπηρεσία του Λουξεμβούργου SREL.

Ο ίδιος ο Γιούνκερ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η τελευταία μου εμφάνιση ως πρωθυπουργός. Οι υπόλοιποι έχουν συμφωνήσει». Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τρία κόμματα έχει βρεθεί ήδη κοινός πολιτικός και προγραμματικός στόχος, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, σχετικά με το αν έχει φιλοδοξίες να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γιούνκερ απάντησε: «Όχι, όχι, όχι. Το έχω κάνει σαφές ότι δεν έχω τέτοιες φιλοδοξίες. Δεν βλέπω ένα μέλλον στις Βρυξέλλες. Ελπίζω ότι το μέλλον μου θα είναι στο Λουξεμβούργο».

Keywords
Τυχαία Θέματα