Σε τέλμα βρίσκεται το ΙΚΑ – Ελάχιστα έσοδα και έλλειψη προσωπικού σφίγγουν τη θηλιά

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται το ΙΚΑ, σύμφωνα με την ομοσπονδία εργαζομένων του Ταμείου, καθώς η στέρηση εσόδων, η έλλειψη προσωπικού και οι χιλιάδες αιτήσεις ατόμων για συνταξιοδότηση μπορεί να προκαλέσουν τέλμα στο ασφαλιστικό ταμείο.

Την περίοδο 2009-2012 η υστέρηση εσόδων έφτασε τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς 369.000 ασφαλισμένοι έμειναν άνεργοι και επομένως εξαφανίστηκαν από το ηλεκτρονικό σύστημα. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το έλλειμμα του ταμείου θα φτάσει το 1,173 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014, ενώ

η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ.

Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ έχουν μειωθεί κατά 5.015 θέσεις μέσα σε τέσσερα χρόνια δημιουργώντας υπερμεγέθη προβλήματα τόσο στην απονομή των συντάξεων όσο και στους ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα 160.000 φάκελοι υποψήφιων συνταξιούχων, με κάθε υπάλληλο να καλείται να εξυπηρετήσει περίπου 1.500 άτομα. Επίσης, καθυστέρηση υφίσταται ο επανέλεγχος των υποθέσεων 60.000 αναπήρων στους οποίους έχει διακοπεί η σύνταξη.

Ο κ. Κυριακόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, επεσήμανε ότι «άφησαν να καταρρεύσουν τα ταμεία και τώρα ζητούν νέες περικοπές. Οι ασφαλισμένοι δεν αντέχουν άλλες μνημονιακές πολιτικές. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την κρίση. Εμείς είμαστε θύματα των καταστροφικών πολιτικών».

Από την άλλη, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος εξέφρασε τη δυσφορία του για την κινητικότητα χωρίς όμως να δεσμευτεί ότι στο νέο κύμα διαθεσιμότητας δεν θα περιλαμβάνονται εκ νέου υπάλληλοι του ΙΚΑ, ενώ ακόμα άφησε αιχμές για τις μεγάλες αποκλίσεις στις συντάξεις των ειδικών ταμείων και του ιδιωτικού τομέα τονίζοντας ότι οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ έπαιρναν μισθό 1500 ευρώ και έβγαιναν με σύνταξη 1600.

Ο ίδιος, παραδέχτηκε ότι είναι μάταιη η αναζήτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών εφόσον οι οφειλέτες είναι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα