Mε ένσταση αντισυνταγματικότητας ξεκίνησε η συζήτηση για τον φόρο ακινήτων στη Βουλή

Με ένσταση αντισυνταγματικότητας ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τον εισηγητή του κόμματος Νότη Μαριά να δηλώνει την πρόθεση να υποβάλει εντός της ημέρας την ένσταση.

Σε συνέχεια των τοποθετήσεων που έγιναν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή, σήμερα στην Ολομέλεια οι εισηγητές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, Φεβρωνία

Πατριανάκου και Γιάννης Κουτσούκος είπαν ότι ψηφίζουν το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ επί της αρχής, καθώς υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου.

Ο κ. Κουτσούκος επέμεινε, πάντως, ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτιώσεων.

Στον αντίποδα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μέρος της πολιτικής φτωχοποίησης του πληθυσμού. «Επιβάλατε υπερφορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων, εξισώσατε τον φόρο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, κόψατε το ρεύμα αυτών που δεν είχαν να πληρώσουν και τώρα ολοκληρώνετε το έργο σας με όσα σας ζήτησε η τρόικα. Το μόνο που μένει είναι να τους πετάξετε και από τα σπίτια τους. Θα το δούμε το Σάββατο, με το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Τελικά, αν το σπίτι δεν το πάρει ο τραπεζίτης, θα το πάρει το Ελληνικό Δημόσιο» είπε ο κ. Γελαλής.

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς ανέφερε ότι τα όσα είπαν οι φορείς στην κοινοβουλευτική επιτροπή και η γενική κατακραυγή αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε διαβούλευση. Κατήγγειλε, επίσης, ότι φορολογείται η μικρή ιδιοκτησία, την ίδια ώρα που αφήνονται στο απυρόβλητο μεγαλοκαναλάρχες και δεν προχωρούν οι έλεγχοι στα εμβάσματα και τις υπεράκτιες εταιρείες (off shore) για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος είπε ότι από το «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» περάσαμε στο τρίπτυχο «πείνα, κρύο και σκοτάδι». «Αν υπήρχε φοροδοτική ικανότητα, να το συζητήσουμε» ανέφερε, «αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν 350.000 χωρίς ρεύμα, που τα περισσότερα είναι κατοικίες και μένουν μέσα άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα τους. Πώς να πληρώσουν λοιπόν τους φόρους που τους επιβάλλετε;»

Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κοινωνική νομιμοποίηση του νομοσχεδίου και αποδείχθηκε από τη διαδικασία ακρόασης των φορέων που δεν βρέθηκε ένας να επιδοκιμάσει τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία».

Είπε ακόμη, πως 18 μήνες μετά από την εξαγγελία ότι θα υπάρξει μια νομοθετική πρωτοβουλία για τα ακίνητα με προοδευτική βάση, φτάσαμε σήμερα σε μια πρόταση που απέχει παρασάγγας από την εξαγγελία εκείνη, με ανάπηρη προοδευτικότητα, χωρίς εξαιρέσεις για τα φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

«Αντιλαϊκό, που αποτελεί μέρος της συνολικότερης πολιτικής που εξαθλιώνει τα λαϊκά στρώματα» χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι σήμερα που μένουν απούλητα χιλιάδες ακίνητα, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια που δεν έχουν λύσει πρόβλημα της στέγης. Πρέπει να προστατεύεται η λαϊκή κατοικία και να απαλλάσσεται από τη φορολογία (έως 120 τ.μ.), ενώ και η δεύτερη κατοικία (έως 80 τ.μ.) να απαλλάσσεται, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, που ζήτησε επίσης «κούρεμα» δανείων για τη λαϊκή κατοικία.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα