«Πάρτι» στα χρηματιστήρια μετά την «υπόσχεση» της Fed για χαμηλά τα επιτόκια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κάνουν ράλι, καθώς η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) «γλύκανε» την απόφαση για σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της με την υπόσχεση ότι θα διατηρήσει τα πολύ χαμηλά επιτόκιά της για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ' ότι είχε παλαιότερα αφήσει να εννοηθεί.

Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Wall Street χθες βράδυ με νέο υψηλό ρεκόρ και τα μεγάλα κέρδη που κατέγραψε το χρηματιστήριο στο

Τόκυο και άλλα μέρη της Ασίας, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν άνοδο 1,5% που είναι η μεγαλύτερη εδώ και περισσότερο από δύο μήνες.

Από την απόφαση της Fed βγήκε ωφελημένο και το δολάριο, με την ισοτιμία του ευρώ να έχει υποχωρήσει στα 1,3677 δολάρια.
Η τιμή του χρυσού υποχωρεί περισσότερο από 20 δολάρια ανά ουγγιά στα 1.204 δολάρια, καταγράφοντας ποσοστιαία μείωση 2,56%, καθώς η βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας και των προοπτικών της περιορίζει τη ζήτηση για εναλλακτικές επενδύσεις σε πολύτιμα μέταλλα. Οι ευρωπαϊκές αγορές χρέους δεν έδειξαν κάποια σημαντική αντίδραση στην απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Μετά από μήνες μεγάλης ανησυχίας για τη στάση που θα τηρούσε η Fed αναφορικά με τη μείωση της νομισματικής της στήριξης, οι επενδυτές φαίνεται ότι πήραν θετικά την απόφασή της να μειώσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της κατά 10 δις. ευρώ στα 75 δισ. ευρώ τον μήνα, θεωρώντας ότι αποτελεί μία περιορισμένη κίνηση που θα μπορέσει να αντέξει καλά η αμερικανική οικονομία. Πολύ σημαντικό είναι ότι η Fed λείανε την απόφαση αυτή, κάνοντας ακόμη πιο χαλαρή την πρόβλεψή της για τα επιτόκια στο μέλλον.

«Θα είναι πιθανότατα σκόπιμο να διατηρηθεί ο στόχος για το σημερινό εύρος των επιτοκίων για αρκετό διάστημα αφού θα έχει υποχωρήσει η ανεργία στο 6,5%, ιδιαίτερα εάν ο προβλεπόμενος πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται κάτω από τον στόχο του 2%», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Fed.

Keywords
Τυχαία Θέματα