ISON: O κομήτης του αιώνα θα προσφέρει υπερθέαμα στη Γη

Με ταχύτητα 377 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο πλησιάζει τον Ήλιο ο κομήτης ISON, ή αλλιώς ο «κομήτης του αιώνα», ο οποίος είναι τόσο φωτεινός ώστε είναι ορατός ακόμα και με κιάλια ή ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο από τη Γη.

Ο ISON δεν απειλεί κίνδυνο για τη Γη ενώ πρόκειται να προσφέρει ένα συγκλονιστικό υπερθέαμα σε όλη την επιστημονική κοινότητα καθώς θα φτάσει σε απόσταση 1.159.000 χιλιομέτρων από τον Ήλιο και αυτομάτως η θερμοκρασία του θα εκτιναχτεί στους 2.760 βαθμούς Κελσίου.

Αν ο κομήτης επιζήσει τότε θα ξεπεράσει σε λαμπρότητα τον Μεγάλο Κομήτη του 1680.

Ο ISON εικάζεται

πως ζυγίζει από 3,2 δισεκατομμύρια κιλά μέχρι 3,2 τρισεκατομμύρια κιλά και προέρχεται από το εξωτερικό νέφος του Όορτ, δεκάδες τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.

Τις τελευταίες μέρες, τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble, SOHO A, B και το SDO έχουν στραφεί προς το μέρος του κομήτη με σκοπό να καταγράψουν την ταχύτατη προσέγγισή του προς τον ήλιο.

Ακόμα και αν ο ISON διαλυθεί από τη θερμότητα του ήλιου, το θέαμα που θα προσφέρει αναμένεται να είναι συγκλονιστικό. Από την άλλη, το Αστεροσκοπείο Lowell και το Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο του Τέξας, μετά από μελέτη την οποία χρηματοδότησε η ΝΑSA ο ISOΝ είναι πολύ πιθανό να επιβιώσει από το κοντινό του πέρασμα δίπλα στον Ήλιο.

Εάν αυτό συμβεί, τότε στις 26 Δεκεμβρίου, ο κομήτης θα βρεθεί στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς του προς τη Γη και θα απέχει από τον πλανήτη μας 45 εκατομμύρια χιλιόμετρα δηλαδή το 1/3 της απόστασης που χωρίζει τη Γη από τον ήλιο.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, ο κομήτης θα είναι ορατός από το βόρειο ημισφαίριο της Γης, ενώ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα λαμπρός και ορατός με γυμνό μάτι. Κατά τη διάρκεια της μέρας θα είναι ορατός χαμηλά στον ορίζοντα και προς το τέλος του μήνα και τις αρχές Ιανουαρίου θα φαίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα