Financial Times: Ξεροκέφαλη η Ελλάδα – Μήπως αποφάσισε να πει όχι στους δανειστές;

Ο τίτλος του άρθρου των Financial Times «Τι γίνεται όταν μία χώρα υπό διάσωση αποφασίζει τελικά να πει όχι», αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στην ελληνική πλευρά και την πάγια «ξεροκεφαλιά» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την άρνηση σε νέα μέτρα λιτότητας.

Όπως αναφέρει το άρθρο, οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις δεν συνιστούν απλά μια αλλαγή κλίμακας (ως προς την ένταση) αλλά μια αλλαγή επί της ουσίας.

Οι διαφωνίες έχουν να κάνουν με τα γνωστά θέματα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, όμως η Ελλάδα έχει χάσει πλέον την ικανότητα να σοκάρει καθώς όλο σχεδόν το χρέος της βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών που σημαίνει ότι ευρύτερα οι χρηματοπιστωτικές αγορές δε δίνουν σημασία.

Οι Financial Times τονίζουν ότι οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε δανειστές και Ελλάδα είναι πλέον τόσο κοινότυπες που έχουν σταματήσει να προκαλούν την προσοχή, σε τέτοιο σημείο ώστε τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο δεν καταγράφουν πλέον τίποτα στα ραντάρ.

«Ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ έχει πειθαναγκάσει πάσης φύσεως πολιτικούς της αριστεράς –συμπεριλαμβανομένων οπαδών του ΠΑΣΟΚ να στραφούν εναντίον του προγράμματος, (...) την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ πνέει τα λοίσθια, ευρισκόμενο πίσω ακόμη και από το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα σε συνάρτηση με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση την περασμένη εβδομάδα.

«Η επόμενη μεγάλη αποπληρωμή δόσης της Ελλάδας προς την ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο. Και ως τότε λίγοι λόγοι υπάρχουν να εκταμιευθεί κάποια βοήθεια προς την Αθήνα…», επισημαίνουν οι Financial Times ενώ όπως συμπληρώνουν οι δανειζόμενες χώρες που μπορούν και ανταποκρίνονται στις καθημερινές τους ανάγκες γίνονται όλο και λιγότερο συνεργάσιμες. Με αποτέλεσμα, στην περίπτωση της Ελλάδας να ελαχιστοποιούνται τα κίνητρα ώστε να συνεχίσουν οι αποπληρωμές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τρόικα.

Το άρθρο καταλήγει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πάντα υπήρχαν κάποιοι στην τρόικα που πίστευαν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη. Εάν η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν καταφέρουν να βρουν περισσότερους λόγους για να συμβιβαστούν, ίσως οι χειρότεροι από τους φόβους αυτούς, βγουν αληθινοί».

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα