H Τρόικα δεν βιάζεται να φύγει – Τα τρία κεφάλαια που παραμένουν ανοικτά με την Αθήνα

Προκαλεί εντύπωση και απορίες το πόσο πολύ καθυστερεί αυτή τη φορά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Τρόικα. Οι συναντήσεις του κλιμακίου της Τρόικας με τους αρμόδιους υπουργούς ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο, όμως η εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς είτε καθυστερούν, είτε όταν αρχίζουν βρίσκουν πάντα λόγους να συνεχισθούν σε επόμενες ημέρες χωρίς βιασύνη, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να μην ολοκληρώνονται πριν φύγει ο Νοέμβριος. Σαν να υπάρχει μια άτυπη συμφωνία – και από τις δύο πλευρές – για την λήξη των συνομιλιών χωρίς ιδιαίτερη βία και φυσικά εξάντληση των ζητημάτων.

Τα βασικά κεφάλαια που παραμένουν ακόμη ανοικτά είναι τρία είναι και τα εξής:

τα δημοσιονομικά του κ. Στουρνάρα (γνωστά και ως δημοσιονομικά κενά)τα διοικητικά του κ. Μητσοτάκη (απολύσεις και κινητικότητα στον δημόσιο τομέα)ενεργειακά (ρυθμιστικό πλαίσιο, κ.λ.π.)

Βέβαια, μέχρι στιγμής η Τρόικα φαίνεται να θεωρεί «δρομολογημένα» τα ενεργειακά, όμως να αναμένει να ανοίξουν οι συζητήσεις για τα υπόλοιπα με νέα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ακόμη και οι τελευταίες καθυστερήσεις έχουν την ερμηνεία τους, οι μεγάλες δόσεις του Δεκεμβρίου - τόσο από το EFSF όσο και από το ΔΝΤ - έτσι κι αλλιώς δεν αναμένεται να εκταμιευθούν μέσα στο 2013 – άρα δεν υπάρχει κανένα όφελος βιασύνης - και αφετέρου ότι το Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, στις 14 Νοεμβρίου, θα αρκεσθεί όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα να πάρει το report της Τρόικας για την «πρόοδο των εργασιών αξιολόγησης».

Και βέβαια θα υπενθυμίσουν οι κ.κ. Dijsselbloem και Schaeuble (θα παραβρίσκεται σαν υπηρεσιακός ΥΠΟΙΚ, έτσι τουλάχιστον λένε στις Βρυξέλλες) στον κ. Στουρνάρα το πόσο είναι ο λογαριασμός που πρέπει να κλείσει έτσι κι αλλιώς πριν κλείσει ο χρόνος. Στην συνέχεια και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν την συζήτηση για αρκετές εβδομάδες στην Αθήνα.

Τα σχετικά χρονοδιαγράμματα πάντως υπάρχουν (αναλυτικό ρεπορτάζ στην αυριανή έκδοση του “Κεφαλαίου) και το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ τα γνωρίζει. Όπως και το τελικό ύψος του «πακέτου» στο οποίο θα καταλήξει η συζήτηση με την τρόικα. Αλλά είπαμε προς το παρόν κανείς δεν έχει λόγο να βιάζεται...

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα