Fitch: Υπαρκτός ο κίνδυνος Grexit – Θα ήταν ένα «μάθημα» για τους υπολοίπους

12:21 6/3/2015 - Πηγή: KoolNews

Αν και ο άμεσος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ περιορίστηκε μετά την συμφωνία του περασμένου μήνα με τους πιστωτές, ο κίνδυνος ενός Grexit είναι πάντα υπαρκτός ως πιθανότητα ενός μελλοντικού πολιτικού λάθους, χωρίς αυτή τη φορά να κινδυνεύσει η Ευρωζώνη, σημειώνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. Αντίθετα, πιθανόν να οδηγήσει σε ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών Θεσμών και της Νομισματικής Ένωσης.

“Το Grexit παραμένει

ως κίνδυνος καθώς οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται πιο λεπτομερείς και καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διατηρήσει την εγχώρια υποστήριξη για τη συμφωνία που θα διασφαλίσει”, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

«Η Ευρωζώνη θα δεχθεί ένα σημαντικό σοκ εάν η Ελλάδα αποχωρήσει. Ωστόσο, η έχει αναπτύξει πλέον μηχανισμούς (για να αποτρέψει στάσεις πληρωμών κρατών και τη μετάδοση μίας κρίσης από χώρα σε χώρα), ενώ οι ανησυχίες για την φερεγγυότητα των κρατών μελών της, είναι πιο περιορισμένες απ' το 2012» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, ο αντίκτυπος στις ξένες τράπεζες θα ήταν περιορισμένος διότι έχουν ήδη απορροφήσει τις ζημιές απ' το PSI του 2012 και έκτοτε έχουν περιορίσει την έκθεση τους στο ελληνικό ρίσκο.

Επομένως, μία αλυσιδωτή αντίδραση από ένα Grexit που θα έφθανε στην διάλυση της Ευρωζώνης «είναι απίθανη».

Προς παραδειγματισμό…

Σύμφωνα με τον Fitch, ένα πιθανό Grexit θα έδειχνε στα κράτη μέλη ότι η Νομισματική Ένωση απαιτεί την πολιτική αποδοχή μίας αυστηρής δημοσιονομικής στάσης και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δημιουργήσουν μία οικονομία που θα προσαρμόζεται εκ των έσω.

Εάν οι πολιτικές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις αποδυναμώνονται –αν και δεν υπάρχει άλλος φανερός υποψήφιος προς έξοδο- οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα να βρεθεί εκτός ευρώ , όπως η Ελλάδα.

Επίσης ένα Grexit πιθανόν να οδηγήσει σε ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών Θεσμών και επομένως της Νομισματικής Ένωσης, καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης

The post Fitch: Υπαρκτός ο κίνδυνος Grexit – Θα ήταν ένα «μάθημα» για τους υπολοίπους appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα