Financial Times: Η Ελλάδα είχε φτάσει στον πάτο αλλά ανακάμπτει για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια

Νέο άρθρο των Financial Times κυκλοφορεί με αναφορά στην Ελληνική ύφεση η οποία όπως αναφέρει, μετά από έξι χρόνια, φεύγει από τον πάτο στον οποίο βρισκόταν.

«Η ελληνική οικονομία, ξεπερνά τον πάτο στον οποίο είχε πέσει με την οικονομία να συρρικνώνεται αυτή την χρονιά πολύ λιγότερο από τις προβλέψεις των διεθνών δανειστών μας τον Ιούνιο», όπως αναφέρει υψηλό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η συρρίκνωση το 2013 θα επιβραδυνόταν στο 3,8% σε σύγκριση με προηγούμενες

προβλέψεις από πλευράς Ε.Ε. και ΔΝΤ από το 4,2%, εξαιτίας της εκτόξευσης της προσέλευσης τουριστών στην χώρα μας και της μετριοπαθούς ανάπτυξης των εξαγωγών.

«Μπορούμε να αναμένουμε μεταστροφή για την επόμενη χρονιά, με θετική ανάπτυξη λίγο κάτω του 1%», αναφέρει στο δημοσίευμα ένας Έλληνας αξιωματούχος.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών θα αξιολογηθούν από την Τρόικα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης αποστολής στην Αθήνα αυτόν τον μήνα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σύνταξη του άρθρου, οι τελευταίες προβλέψεις είναι σε συνάρτηση με τις εξίσου βελτιωμένες προκαταρκτικές στατιστικές ανάπτυξης που βγήκαν στο φώς της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ, την ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή της χώρας, δείχνοντας ότι το δεύτερο τέταρτο του έτους υπάρχει απόκλιση 3,8% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία ανεργίας που δημοσιεύθηκαν από την ΕΛ.ΣΤΑΤ την Τρίτη, έδειξε μια οριακή αύξηση των Ιούνιο από 27,6% στα 27,9% του εργατικού δυναμικού σε εποχιακή βάση. Παρ’ όλα αυτά τα μη προσαρμοσμένα αποτελέσματα έδειξαν ότι το επίπεδο ανεργίας πέφτει κατά 1,2% τον μήνα, καθώς η εποχιακή απασχόληση εξαιτίας του τουρισμού εμφάνισε άνοδο.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, οι οικονομολόγοι υπογράμμισαν στην Ελλάδα μια σειρά από θετικούς δείκτες όπως την επιβράδυνση της πτώσης στις τιμές λιανικής, υψηλότερη προσέλευση σε ξενοδοχεία και εστιατόρια και οριακή αύξηση πωλήσεων σε νέα αυτοκίνητα. Η αγοραστική δύναμη ως δείκτης δραστηριότητας στην μικρή βιομηχανία της Ελλάδος έπιασε το 44, υψηλότερο ρεκόρ, τον Αύγουστο.

Η ανάκαμψη όμως όπως αναφέρθηκε θα είναι εύθραυστη μετά την χωρίς προηγούμενο ύφεση που είδε το κράτος μας, με πτώση σχεδόν 25% του ΑΕΠ μας από το 2008.

«Η οικονομία αναζητά νέα ισορροπία σε ένα αρκετά χαμηλότερο επίπεδο. Το δεύτερο μισό της χρονιάς θα δείξει μια σημαντική επιβραδυμένη πτώση στην παραγωγή» αναφέρει ο Μιχάλης Μασουράκης οικονομικός Διευθυντής της Alpha Bank Αθήνας. «Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την ανάκαμψη, αλλά δεν θα είναι τεράστια η απογείωση. Θα είναι μια ανάκαμψη χωρίς την συνοδεία πίστωσης οπότε θεωρείται αμφίβολο το πόσο πετυχημένη θα είναι», συμπληρώνει.

Όπως προσθέτει η σύνταξη του άρθρου οι Ελληνικές τράπεζες απομοχλεύονται ακολουθώντας μια ανακεφαλαιοποίηση 38 δις. ευρώ που συμφωνήθηκε υπό την δεύτερη διάσωση της χώρας από τους διεθνείς πιστωτές με τα 12 δις. ευρώ. Ένας νέος γύρος από stress test πρόκειται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα. Οι εξασθενημένες από ρευστό ελληνικές εταιρείες έχουν, στο μεταξύ, στραφεί σε εταιρικά ομόλογα για την χρηματοδότηση των νέων τους επενδύσεων.

«Η ύφεση φαίνεται να απομακρύνεται αλλά δεν είναι σαφές ακόμα εάν θα ακολουθήσει θετική ανάπτυξη για το 2014. Αιωρείται ακόμα η πολιτική αστάθεια», συμπλήρωσε ένας πολιτικός οικονομολόγος ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά του στην εφημερίδα.

Κλείνοντας το άρθρο η σύνταξη αναφέρει ότι μετά από μήνες απραξίας οι Ελληνικές ενώσεις ετοιμάζουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε υποχρεωτική κινητικότητα 12.000 υπαλλήλων στον κλάδο της Υγείας, στην αυτοδιοίκηση, στους καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων σε μια στρατηγική εφεδρείας, με μειωμένες αποδοχές μέρος της προσπάθειας μείωσης του Δημοσίου τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα