An Urban Film Map: Το ετήσιο φεστιβάλ ταινιών με το back to Athens επιστρέφει

To AN URBAN FILM MAP αποτελεί μια έρευνα εν εξελίξει πάνω στην αστική τοπιογραφία και στην καταγραφή της μέσα από φιλμ, είτε πρόκειται για έργα μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ ή video art, μια απόπειρα χαρτογράφησης και ανάγνωσης του σύγχρονου αστικού χώρου όπως αυτός εντοπίζεται σε ταινίες κάθε μορφής.

Εικόνες μοντέρνων μεγαλουπόλεων που αναπτύσσονται ή καταρρέουν, σε μεταιχμιακή

κατάσταση, στασιμότητα ή αποσύνθεση δημιουργούν ένα ιδιότυπο, πολυσυλλεκτικό μοτίβο, ένα κολάζ κτιρίων, δρόμων, ανθρώπων και αντικειμένων. Μια ιδέα της Κίκας Κυριακάκου που εξελίχθηκε σε ένα εκτενές αφιέρωμα για την Αθήνα το οποίο και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ReMap4 αλλά και του φεστιβάλ back to Athens 2013 στο CAMP!, με τη συνεργασία του κινηματογραφικού συντάκτη Ανδρέα Κίκηρα.

Κατά τη διάρκεια του back to Athens 2014 θα παρουσιαστούν 4 διαφορετικές ενότητες προβολών. Η πρώτη αποτελείται από τρεις σημαντικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου που καταγράφουν το αστικό τοπίο των αρχών του 20ου αιώνα. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει δύο σπάνιες underground δημιουργίες από τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, με αντίστοιχες αναφορές στις μεγαλουπόλεις της Νέας Υόρκης και του Τόκιο.

Η τρίτη ενότητα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό Art21 και περιλαμβάνει μια επιλογή από πρόσφατα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο New York Close Up. Κατά τη διάρκειά τους σύγχρονοι εικαστικοί με έδρα τη Νέα Υόρκη μιλούν για το έργο τους, τη σχέση τους με την πόλη και την επίδραση που αυτή ασκεί στη δημιουργική διαδικασία που ακολουθούν.

Κατά τη διάρκεια της τέταρτης ενότητας θα προβληθεί μια σειρά από έργα video art και ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων και ξένων δημιουργών, τα οποία αποτυπώνουν στην αφήγησή τους σύγχρονα αστικά κέντρα.1 από 7 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 3.4.2014 στις 21:30

Urban Silence

Βερολίνο: H Συμφωνία Μιας Μεγαλούπολης, του Βάλτερ Ρούτμαν (Γερμανία, 1927, 72’)

Μία μέρα στην “πραγματική” ζωή του Βερολίνου, από τους άδειους δρόμους και τα πρώτα πρωινά δρομολόγια των τρένων λίγο μετά την ανατολή του ήλιου έως τη διασκέδαση των κατοίκων στα μπουρλέσκ θέατρα και τα μπαρ της νύχτας. Ένας αέρας ελευθερίας που διατρέχει την πόλη λίγα χρόνια πριν από τον εφιάλτη του ναζισμού, της εξαθλίωσης και της διχοτόμησης.

Μανχάτα, των Τσαρλς Σίλερ και Πολ Στραντ (Η.Π.Α., 1921, 11’)

Aποτέλεσμα της συνεργασίας ενός εικαστικού (Σίλερ), ενός φωτογράφου (Στραντ) και ενός συγγραφέα (Γουόλτ Γουίτμαν), το φιλμ αυτό προχωρά σε μια πρώιμη και σύντομη διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στην κινούμενη εικόνα, τη φωτογραφία και το κείμενο αξιοποιώντας το εξελισσόμενο αστικό τοπίο της Νέας Υόρκης.

Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή, του Τζίγκα Βέρτοφ (Σοβιετική Ένωση, 1929, 68’)

Ένα μεγάλο πλήθος από κινηματογραφικές τεχνικές συνθέτουν το περίφημο φιλμ-μανιφέστο της σοβιετικής αβάν-γκαρντ, χωρίς σενάριο, υπότιτλους, ηθοποιούς και σκηνικά, με την “Κάμερα-Μάτι” να καταγράφει τους φρενήρεις ρυθμούς της ζωής σε τρεις πόλεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης - και νυν Ουκρανίας.

Tρίτη 8.4.2014 στις 21:30

Urban Underground

Η Αδρεναλίνη Κατατρώει το Αίμα, του Άλεν Κερκπάτρικ (Η.Π.Α., 1975, 31’)

Μία από τις πρώτες απόπειρες “πανκ” κινηματογράφου, το Adrenalin Devours the Blood κινείται στην άγρια πλευρά της Νέας Υόρκης στα μέσα της δεκαετίας του ΄70, αποτυπώνοντας “ένα γκροτέσκο καλειδοσκόπιο του υποκόσμου”, σύμφωνα με τον κινηματογραφιστή της ταινίας, Άλεν Κερκπάτρικ. Γυρισμένο με Super 8, το φιλμ αντιπαραβάλλει εικόνες από οίκους ανοχής, σταθμούς του μετρό, διαφημίσεις και συναυλιακούς χώρους με τον Lou Reed στα χρόνια λίγο μετά τους Velvets, φτιάχνοντας ένα κλίμα αποθέωσης της παρακμής, “της μόνης πραγματικής τέχνης της εποχής” κατά τον σκηνοθέτη.

Καρναβάλι μέσα στη Νύχτα, του Μασάσι Γιαμαμότο (Ιαπωνία, 1982, 108’)

Η περιπλάνηση μιας πανκ μουσικού σε ένα ανοίκειο, σκοτεινό Τόκιο στα χρόνια των αρχών της δεκαετίας του ‘80, κάπου ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία. Μια αλλόκοτη μειονότητα, οι ατίθασοι ιάπωνες νέοι της εποχής σχηματίζουν μπάντες, μεθούν, τσακώνονται μεταξύ τους και φτάνουν να ζουν στα όρια της παρανομίας. Εντύπωση προκαλεί η κοκκώδης υφή της εικόνας σε λήψη 16 χιλιοστών, που αφήνει μια διαφορετική, πιο ζωντανή αίσθηση σε σύγκριση με τις κλασικές ταινίες της εποχής.

Πέμπτη 10.4.2014 στις 21:30

Urban New York Close Up by Art21

Ντοκιμαντέρ με τους εικαστικούς Μέρι Μάτινγκλι, Λιζ Μάτζικ Λέιζερ, Έριν Σίρεφ, Ντέιβιντ Μπρουκς, Τόμι Χάρτανγκ

Mary Mattingly’s Waterfront Development (2014, 8’5’’)

Mary Mattingly Owns Up (2013, 9’23’’)

Liz Magic Laser’s Guerrilla Theater (2013, 7’12’’)

Erin Shirreff & Tony Smith Go Way Back (2012, 7’3’’)

David Brooks Tears The Roof Off (2012, 7’ 34’’)

Tommy Hartung’s Budget Guide To New York (2011, 4’55’’)

Παρασκευή 11.4.2014 στις 21:30

Urban Shorts

Βιντεοέργα και φιλμ των Παναγιώτη Βούλγαρη, Κακάο Ροκς, Άγη Κελπέκη, Αιμιλία Μπουρίτη, Καρολίν Ντε Λανόι, Γιώργου Ροσολύμου & Μαρίας Παπαδάκη

Up and Running της Caroline De Lannoy (2014, Λονδίνο)

The Rightness Of Wrongness – An Endless Summer του Παναγιώτη Βούλγαρη (2013, Αθήνα)

Gateway του Άγη Κελπέκη (1999, Γιοχόρ Μπαχρού)

Paris Mexico 94 96 του Άγη Κελπέκη (1994, Παρίσι – 1996, Μεξικό)

No More Heroes / Raw Sculpture 1 του Cacao Rocks (2013, Αθήνα)

Aubergine Rocks του Cacao Rocks (2012, Αθήνα)

Leakage των Γιώργου Ροσολύμου και Μαρίας Παπαδάκη (2013, Ηράκλειο)

Mετάβαση της Αιμιλία Μπουρίτη (2014, Αθήνα)

Το An Urban Film Map που παρουσιάζεται στο back to Athens 2014 πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Art21 της Νέας Υόρκης και της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Aθήνα.

http://anurbanfilmmap.tumblr.com

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: CAMP/ Contemporary Art Meeting Point, Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2, Πλ.Κοτζιά, Αθήνα, 210 3247679, www.campoint.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα