8,3 δισεκατομμύρια ευρώ χάνουν οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών

Το μάρμαρο για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δύο κυπριακών τραπεζών θα πληρώσουν οι καταθέτες, οι οποίοι αναμένεται να χάσουν μέχρι και 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Το ποσό αυτό εντάσσεται στα 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ, στα οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει

η συνολική συμμετοχή των επενδυτών και των αποταμιευτών, στην αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα.

Στη διαδικασία θα συμπεριληφθεί η αξιοποίηση του συνόλου των πόρων τόσο των μετοχών, όσο και των φυσικών και νομικών προσώπων που διακρατούν αξιόγραφα της Λαϊκής Τράπεζας. Επίσης, η επιβολή οικονομικών ζημιών, σε όσους κατέχουν βραχυπρόθεσμους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου, καθώς και η ανταλλαγή καταθέσεων με αξιόγραφα, πρόκειται να συμπεριληφθούν.

Η Λαϊκή Τράπεζα θα αποτελέσει παρελθόν, ενώ η Τράπεζα Κύπρου θα αναδιαρθρωθεί, ως αντάλλαγμα για τον διεθνή δανεισμό του νησιού, που θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια.

Η Κύπρος και οι διεθνείς πιστωτές αποφάσισαν ότι οι αποταμιευτές με καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της νήσου θα απολέσουν ένα μέρος των χρημάτων τους, που θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως και οι μέτοχοι των κυπριακών τραπεζών και όσοι διακρατούν αξιόγραφά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα