Κόκκινα δάνεια κ. Στουρνάρα δεν είναι αυτά με τρεις δόσεις σε εκκρεμότητα

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Συμφώνησαν, λέει, κυβέρνηση και Τρόικα για τα «κόκκινα δάνεια». Πάνω που πας να χαρείς όμως διαβάζεις τα σημεία της συμφωνίας και βλέπεις πως μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές κατάφεραν να ορίσουν ως «κόκκινα δάνεια», αυτά στα οποία οι πολίτες χρωστούν έως τρεις δόσεις!

Πρόκειται δηλαδή για μία διάταξη που θα πιάσει από λίγους έως ελάχιστους. Διαβάζοντας την νέα ρύθμιση βλέπουμε πως θα αφορά

όσους δανειολήπτες έχουν ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια. Ούτε πιστωτικές κάρτες, ούτε καταναλωτικά δάνεια ούτε τίποτα άλλο. Όλα τα προϊόντα δηλαδή των τραπεζών θα συνεχίσουν να «αποπληρώνονται» με συμφωνίες που έγιναν προ κρίσης.

Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να θυμάσαι τα αστραπιαία ανακλαστικά των τραπεζών την περίοδο της ευημερίας προκειμένου να βοηθήσουν τον κόσμο να πετύχει τους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς στόχους του και τώρα σε μία περίοδο κρίσης να αντιμετωπίζουν τους πολίτες με δεδομένα… 2008.

Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, προϋπόθεση για τον ενδιαφερόμενο είναι να έχει χάσει πάνω από το 30% του εισοδήματος που είχε το 2009 και να έχει πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ (ανά άτομο). Αναρωτιέται λοιπόν κανείς. Είναι πολλοί οι Έλληνες που θα μπορέσουν να επωφεληθούν; Όχι.

Ο Αντώνης Σαμαράς προεκλογικά, εκτός από τα περί «ανακατάληψης των πόλεών μας» ασχολήθηκε και με το ζήτημα των οφειλών των πολιτών προς τις τράπεζες. Τότε όμως μας έλεγε πως η δόση στις τράπεζες δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος. Και όλοι νόμιζαν πως δεν θα υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί σε αυτήν την εξαγγελία. Και δεν έπρεπε να υπάρχουν. Πάνω λοιπόν που πας να χαρείς πως και οι τράπεζες θα δείξουν το καλό τους πρόσωπο, θα καταλάβουν τις εποχές που ζούμε και θα προσαρμοστούν, διαβάζεις τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και απογοητεύεσαι.

Χαρακτηριστική περίπτωση γνωστού, με καταναλωτικό δάνειο ύψους 20.000 ευρώ. Δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει, μερικώς, στις υποχρεώσεις του, οπότε απευθύνθηκε στην τράπεζα προκειμένου να κάνει έναν διακανονισμό και να μικρύνει το ποσό της δόσης για να μπορεί να είναι συνεπής. Πήγε στην τράπεζα, του καθόρισαν τι αλλαγές θα γίνουν, πόσο θα πληρώνει, τα επιτόκια κλπ και τελικά του εμφάνισαν πως το ποσό που θα έπρεπε να τους δώσει συνολικά θα ανερχόταν στα 70.000 ευρώ! Υπερτριπλάσιο δηλαδή ποσό του κεφαλαίου; Μα είμαστε σοβαροί;

Οι περισσότεροι δανειολήπτες ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία. Μπορεί να χρωστούν ορισμένες δόσεις, ή μπορεί να μην πληρώνουν όλο το ποσό της δόσης, αλλά τουλάχιστον πληρώνουν ό,τι μπορούν γιατί δεν θέλουν να χάσουν την περιουσία τους. Όλους αυτούς η κυβέρνηση τους αγνόησε και τους έστειλε στην αγκαλιά των δικαστικών κλητήρων.

Από την επίμαχη λοιπόν διάταξη αποκλείονται εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και βλέπουν το μέλλον να διαγράφεται μπροστά τους τουλάχιστον ομιχλώδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα