40 χρόνια μετά τη “Σφαγή του Μονάχου”

16:42 5/9/2012 - Πηγή: KoolNews

Η «Σφαγή του Μονάχου» ήταν το αποκορύφωμα της αιματοβαμμένης δράσης του «Μαύρου Σεπτέμβρη» – μιας τρομοκρατικής παλαιστινιακής οργάνωσης η οποία πρωταγωνίστησε σε μία σειρά επιθέσεων κατά πολιτών και απαγωγών στην Ευρώπη, καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

Ο «Μαύρος Σεπτέμβρης» «γεννήθηκε» τον Σεπτέμβριο του ’70 λίγο μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον βασιλιά Χουσεΐν για να προλάβει την ανατροπή του από Παλαιστίνιους μαχητές. Ακολούθησε μια βίαιη έξωση χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων από τη χώρα – πολλοί απ’αυτούς σκοτώθηκαν, καθ’οδόν προς μια νέα

εξορία. Τα μέλη της οργάνωσης ορκίστηκαν να πάρουν εκδίκηση από τον Χουσεΐν και τον στρατό του.

Τα ξημερώματα της 5ης Σεπτεμβρίου 1972 – κι ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου βρίσκονταν σε εξέλιξη – 8 Παλαιστίνιοι, μέλη της οργάνωσης, εισέβαλλαν λίγο μετά τις 4.30 το πρωί στο Ολυμπιακό Χωριό, στα δωμάτια των Ισραηλινών αθλητών. Οι αθλητές αντιστάθηκαν. Δύο απ’αυτούς σκοτώθηκαν, μερικοί κατάφεραν να διαφύγουν από τα παράθυρα. Εννέα, κρατήθηκαν ως όμηροι.

Λίγοι ώρα αργότερα, οι Παλαιστίνιοι πέταξαν από το παράθυρο τη λίστα με τα αιτήματά τους: ζητούσαν την απελευθέρωση 234 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές και από δύο γερμανικές φυλακές.

Αμέσως, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις. Οι τρομοκράτες αρνούνταν να «παζαρέψουν» τα αιτήματά τους και το Ισραήλ δεν δεχόταν την απελευθέρωση των κρατουμένων. Μετά από αρκετές ώρες διαπραγματεύσεων – πάντα σε ζωντανή σύνδεση – με τον υπουργό Εσωτερικών, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, συμφωνήθηκε η μεταφορά των Παλαιστινίων τρομοκρατών και των Ισραηλινών αθλητών σε κοντινό στρατιωτικό αεροδρόμιο – το αρχικό σχέδιο ήταν να επιβιβαστούν όλοι σε ελικόπτερα και να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι Δυτικογερμανών έβαλαν μπρος μια επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων στο αεροδρόμιο.

Δυστυχώς, απέτυχαν παταγωδώς. Οι τρομοκράτες αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε, και μια θηριώδης μάχη διεξήχθη στο χώρο του αεροδρομίου. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι, 6 από τους 8 τρομοκράτες και 2 αστυνομικοί.

Oι ζωντανές εικόνες από τη «Σφαγή του Μονάχου» έκαναν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα σε Δύση και Ανατολή Η Γερμανία και η ΔΟΕ κατακρίθηκαν έντονα για τον τρόπο που χειρίστηκαν την κατάσταση.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αν και απειλήθηκαν με ματαίωση, συνεχίστηκαν μετά από διακοπή μιας ημέρας, μετά από επιθυμία τόσο της Ολυμπιακής Επιτροπής, όσο και των Ισραηλινών.

Keywords
Τυχαία Θέματα