Αστρολογία feat Μεταφυσική: Μια σχέση με προβλήματα

Ο Ελληνικός τρόπος σκέψης ήθελε το άτομο να σέβεται μεν τους νόμους και τις παραδόσεις αλλά παράλληλα να αναπτύσσει και την δική του βούληση, την δική του ατομικότητα.

Το ξεκαθαρίζω από την αρχή προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Με τον όρο "Μεταφυσική" δεν αναφέρομαι στην Αριστοτελική διάστασή της αλλά στην πιο «χαλαρή» και κοινώς εννοούμενη υπόσταση της, εκείνη δηλαδή που περικλείει οτιδήποτε ενδεδυμένο με «μυστικές» ή «απόκρυφες» δυνάμεις.

Αστρολογία και Μεταφυσική... Κάποτε η συνύπαρξη αμφοτέρων σε ένα ενιαίο σχήμα μπορεί να θεωρούνταν αυτονόητη. Σήμερα όμως τα πράγματα

έχουν αλλάξει και εξ αιτίας της μάλλον κακής χρήσης από τους ίδιους τους αστρολόγους, η «αδελφική» σχέση Αστρολογίας και Μεταφυσικής μοιάζει περισσότερο με εκείνη μεταξύ ενός εφήβου και της οικογένειας του. Αν δηλαδή η Αστρολογία θέλει πραγματικά να βρει το δρόμο της και να καταξιωθεί ως ανθρωπιστική επιστήμη, θα πρέπει μεν να κρατήσει κάποιες από τις αρχές με τις οποίες γαλουχήθηκε από την «μάνα» Μεταφυσική αλλά παράλληλα να απαλλαγεί από τα δεσμά και τις εξαρτήσεις, που τις συνοδεύουν. Με μια λέξη «να απογαλακτιστεί», στοχεύοντας κυρίως στο να αποτυπώσει το «Λόγο των άστρων» σε μια ευκρινή και πολύ πιο σύγχρονη γλώσσα.

Κι εδώ το πρόβλημα-εμπόδιο είναι διπλό. Από τη μια πλευρά, έχουμε να κάνουμε με την απροθυμία για έναν εκσυγχρονισμό της «μεταφυσικής γλώσσας» και την αποκρυπτογράφηση των νοημάτων της σε σχέση με τον υλικό κόσμο μας, κάτι που έχει ήδη επιχειρηθεί εδώ και δεκαετίες, κυρίως όμως από την πλευρά των φυσικών και ιδιαίτερα σε σχέση με τον Ανατολικό μυστικισμό.

Αλλά και η Δυτική Εσωτερική παράδοση, βρίθει επίσης από διδαχές και παραδοχές, πολλές από τις οποίες έχουν γίνει πλέον κτήμα της ανθρωπότητας μέσω μιας διαφορετικής οδού, αυτής των Επιστημών. Και παρατηρείται πλέον το παράδοξο φαινόμενο, κάποιοι κύκλοι να διατείνονται πως κατέχουν «απόκρυφα μυστικά» για τον άνθρωπο και τις κοσμικές δυνάμεις, την ίδια στιγμή που αυτά είναι πλέον κοινός τόπος.

Η γνώμη μου είναι, πως σήμερα οι περισσότεροι «κύκλοι» αυτού του είδους αποσκοπούν περισσότερο στην αλληλοϋποστήριξη των μελών τους και όχι τόσο στην εμβάθυνση ή την αποκάλυψη κάποιων μυστηρίων, που απλά... δεν είναι πια μυστήρια.

Οι αποκρυφιστικοί-μεταφυσικοί κύκλοι έπαιξαν το ρόλο τους μια χαρά, σε δύσκολες μάλιστα εποχές για την Γνώση, διατηρώντας κάτω από συχνά αυστηρούς κώδικες αλήθειες και νοήματα, που επιβεβαιώθηκαν αργότερα και από αυτήν την άποψη δεν είναι διόλου για πέταμα. Όμως πολλές από τις διδαχές αυτού του «κρυφού σχολειού» έχουν πλέον βγει στο φως με όχημα τις σύγχρονες Επιστήμες και την Ψυχολογία, που με τη σειρά τους διευκρίνισαν και επέκτειναν ακόμη περισσότερο τις μέχρι πρότινος «άγνωστες αλήθειες».

Για παράδειγμα, κατά τη γνώμη μου η αποκαλούμενη «Εσωτερική» Αστρολογία, στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένας προθάλαμος της μεταγενέστερης Ψυχολογικής Αστρολογίας και πέρα από την αναγνώριση της ιστορικής συμβολής της στην αστρολογική σκέψη, ο ρόλος της είναι πλέον

Keywords
Τυχαία Θέματα