Το ιδανικό παιδικό περιβάλλον είναι η ειδικότητα της ΙΚΕΑ

Ο χαρακτήρας μας, η συμπεριφορά, η προσωπικότητά μας, οι φόβοι, οι εκφράσεις μας, είναι όλα δομημένα βάσει του παιδιού που υπήρξαμε. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώσαμε ήταν το μικρό μας στρατηγείο, εκεί αντιληφθήκαμε την έννοια της χαράς και της ασφάλειας, την αξία του παιχνιδιού και της φαντασίας.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης Democratic Design Day, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δημοσιογραφικές «αποκαλύψεις» που μας χάρισε η ΙΚΕΑ of Sweden,

ήταν η φιλοσοφία της γύρω από τη σύλληψη, το σχεδιασμό και τη δημιουργία κάθε αντικειμένου που αφορά τους λιλιπούτειους ήρωες της ζωής μας. Ό,τι αφορά στο περιβάλλον και στις ενασχολήσεις τους, η ΙΚΕΑ απέδειξε πως το έχει μελετήσει και το έχει σχεδιάσει με πρώτη και τελευταία έγνοια την ασφάλεια και τη χαρά των παιδιών μας.

Στο παγκόσμιο media event στο Älmhult της Σουηδίας, μιλήσαμε με τη Cindy Andersen, τη Business Area Manager του Παιδικού Τμήματος της ΙΚΕΑ και μας αποκάλυψε τη φιλοσοφία της εταιρίας που κάνει τα παιδικά έπιπλα και αντικείμενα μοναδικά και κατάλληλη επιλογή.

Η κουβέντα μας ξεκίνησε για τις 3 βασικές θέσεις της ΙΚΕΑ σχετικά με την οπτική της καλύτερης καθημερινής ζωής με τα παιδιά μέσα στο σπίτι. Η Cindy, ως μητέρα δυο παιδιών ξέρει από πρώτο χέρι πώς είναι και μας εξηγεί: «Οι καθημερινές δράσεις μας μέσα στο σπίτι μπορούν να συνδυαστούν με τα παιδιά μας. Καθημερινά μαγειρεύουμε λόγου χάρη και αυτή η συνήθεια μπορεί να γίνει παράλληλα με τα παιδιά. Η ΙΚΕΑ έχει σχεδιάσει μια mini κουζίνα με μικρά κουζινικά. Εσείς μαγειρεύετε και το παιδί σας το ίδιο! Το δεύτερο κομμάτι είναι η αποθήκευση των πραγμάτων και των παιχνιδιών. Οι σωστές αποθηκευτικές λύσεις κάνουν το περιβάλλον μας πιο ευχάριστο και τη ζωή μας ευκολότερη. Η ΙΚΕΑ έχει φροντίσει να προσφέρει άφθονες λύσεις αποθήκευσης. Το τρίτο σκέλος είναι ο ύπνος. Όλοι ξέρουμε πως όταν ένα παιδί κοιμάται, τότε ηρεμεί και αναπτύσσεται σωστά. Το παιδικό δωμάτιο πρέπει να έχει μία ζεστασιά και να αποπνέει ασφάλεια. Η ασφάλεια είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας».

Λούτρινο παιχνίδι από την παδική συλλογή LATTJO

Η Cindy δεν διστάζει να μου εξηγήσει και να με εντυπωσιάσει… Ο τρόπος που αναπτύσσουν τις παιδικές σειρές στην ΙΚΕΑ είναι μέσα από τα μάτια των παιδιών. Μου δείχνει ένα κρεμαστό παιχνίδι κατάλληλο για κούνια. Όταν βλέπεις ένα κρεμαστό παιχνίδι από πάνω, όπως το βλέπουμε εμείς οι ενήλικες είναι ένα απλό παιχνίδι. Για ένα μωρό όμως που το βλέπει από κάτω όταν περιστρέφεται είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Υπέροχο! Η δέσμευση της ΙΚΕΑ είναι η ασφάλεια σε όλα τα αντικείμενα. Ο εντυπωσιασμός έρχεται όταν, θέλοντας να μου δείξει την αντοχή των πραγμάτων, υποβάλλει σε «διάφορες δοκιμασίες» έναν μαρκαδόρο ΙΚΕΑ και στην συνέχεια τον βάζει στο στόμα, όπως θα έκανε ένα μικρό παιδί , κάνοντας πράσινη τη γλώσσα της. «Είναι απόλυτα ασφαλής για τα παιδιά, μπορούν μέχρι και να τον βάλουν στο στόμα άφοβα» μου δήλωσε.

Σε συνέχεια της κουβέντας μας με τη Cindy Andersen, έρχονται να προστεθούν στοιχεία από την επίσκεψη στο ομολογουμένως μοναδικό Test Lab της ΙΚΕΑ, που ήρθε να με διαβεβαιώσει για τους ποιοτικούς ελέγχους που περνάνε όλα τα προϊόντα, μηδενός εξαιρουμένου πριν βγουν στην αγορά. Το Test Lab είναι το μέρος που αβίαστα μπορεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο, καθώς η περιδιάβαση από το ένα test room στο επόμενο, με έκανε να νιώσω πως μπορεί πράγματι να συμβεί τελικά: η ποιότητα, η ασφάλεια και η προσιτή τιμή συναντιούνται σε όλα τα προϊόντα.

Στο video που ακολουθεί, ο υπεύθυνος του Test Lab μας εξηγεί πώς μια παιδική κούνια πιέζεται από αυτό το ξύλινο έμβολο βάρους 25kg σε 5 διαφορετικά σημεία για 10,000 φορές, κάνοντας αισθητή την φροντίδα και την αίσθηση ευθύνης για ό,τι βγαίνει στην αγορά.

Περνώντας στο section των μελλοντικών σειρών της ΙΚΕΑ, το παιδικό κομμάτι κερδίζει αμέσως την αμέριστη προσοχή μου για πολλούς λόγους. Ο Nicolas Cortolezzis είναι product developer παιδικών σειρών.

Ο Nicolas μου εξηγεί πως η ΙΚΕΑ πραγματοποίησε μία μεγάλη έρευνα για τις συνήθειες των παιδιών και των γονιών τους – ανάμεσα σε 30.000 γονείς σε 9 χώρες – και αξιοποίησε όλο αυτό το υλικό για να σχεδιάσει νέα προϊόντα για τα παιδιά και τους γονείς κάτω από μία υπόσχεση: να μπορούν να παίζουν μαζί. To «μαζί» είναι η λέξη κλειδί. Ο δημιουργικός, κοινός χρόνος παιχνιδιού και διασκέδασης είναι μια από τις βασικότερες αξίες της εταιρίας.

«To παιχνίδι είναι μια παγκόσμια γλώσσα πέρα από σύνορα και γενιές»

Στην ΙΚΕΑ όμως από ότι μάθαμε, γίνονται δημιουργοί και τα ίδια τα παιδιά που γνωρίζουν καλύτερα από όλους το παιχνίδι. Μέσα από έναν παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργανώθηκε από την ΙΚΕΑ, παιδιά από όλο τον κόσμο ζωγράφισαν το παιχνίδι που ήθελαν να σχεδιαστεί σε λούτρινο. Δέκα από αυτά πήραν μορφή και θα βγουν πλέον στην αγορά. Ένα από αυτά -το ροζ «πουλάκι»- είναι η συμμετοχή της Κύπρου μάλιστα.

Μια ακόμη συνάντηση ήταν αυτή με τον Creative Leader Nils Larsson, ο οποίος μου έδειξε τη διαδραστική εφαρμογή που σχεδίασε και υλοποίησε η ΙΚΕΑ για τα παιδιά. Το συγκεκριμένο free app, ομώνυμο της νέας συλλογής LATTJO που θα κυκλοφορήσει η ΙΚΕΑ κάτω από την υπόσχεση «παίζουμε μαζί», θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ξεφύγουν από τον μονήρη ρόλο του παίχτη ηλεκτρονικής φύσεως παιχνιδιών. Αντιθέτως, η εφαρμογή αυτή θα δίνει τη δυνατότητα της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης, αφού τα παιδιά θα μπορούν να φτιάχνουν ιστορίες, μουσικές και puzzles με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Η ΙΚΕΑ δείχνει με κάθε τρόπο πως είναι εδώ, έχοντας όλες τις απαντήσεις στις καθημερινές ανάγκες και ερωτήσεις μας σε όλους τους τομείς του σπιτιού, μα και στον σπουδαιότερο από όλους, στον κόσμο των παιδιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα