Τι σχέση έχει ο πατέρας με τα παιδιά του στην εφηβεία;

Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολη περίοδος είναι η φάση αυτή στη ζωή ενός παιδιού αλλά και στην οικογένεια του.

Φωνές, αντιπαραθέσεις, αντιδράσεις, τσακωμοί, επαναστάσεις όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Επίσης, στην προσπάθεια τους τα παιδιά να απογαλακτιστούν και να ανεξαρτητοποιηθούν αρχίζουν να περνούν όλο και λιγότερο χρόνο με τους γονείς. Οι φίλοι πλέον είναι σε πρώτο πλάνο. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει πως οι έφηβοι τα πηγαίνουν καλύτερα με τους μπαμπάδες τότε απ΄ ότι με τις μαμάδες. Αδικία αυτό; Ίσως, είναι λίγο από την πλευρά των μαμάδων αν αναλογιστεί κανείς τις στιγμές που έχουν αφιερώσει

οι περισσότερες μαμάδες στα παιδιά τους. Όμως, η ζωή είναι άδικη για όλους. Έτσι, λοιπόν οι μαμάδες γίνονται «ο σάκος τους μποξ» την περίοδο αυτή. Είναι εκείνες δηλαδή που θα ακούσουν τα παράπονα, που θα φταίνε πάντοτε, που θα αποδέχονται τα νεύρα και την κακή διάθεση των παιδιών τους. Από την άλλη όμως, ίσως να μην είναι τόσο άδικη η ζωή αλλά να φταίνε και λίγο οι μαμάδες από την πλευρά τους.

Προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατεύσουν τα παιδιά τους, αρνούνται πως μεγάλωσαν και δεν έχουν πλέον ανάγκη τη φροντίδα της και επίσης αγωνιούν αν το παιδί τους έχει υιοθετήσει όλες αυτές τις αξίες και τις αρχές της οικογένειας του. Εκεί κάπου ξεσπά η μάχη μεταξύ των μαμάδων και εφήβων. Οι μπαμπάδες τώρα από την άλλη είναι πιο ψύχραιμοι και χαλαροί. Προσπαθούν με ήρεμο και φιλικό τρόπο να προσεγγίσουν τον έφηβο. Έτσι λοιπόν, οι έφηβοι τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τους πατέρες τους για συζητήσεις και συμβουλές και έχουν ανάγκη να ξέρουν ότι είναι άμεσα διαθέσιμοι. Ιδιαίτερα για τα αγόρια αυτής της ηλικίας ο πατέρας λειτουργεί ως ισχυρό πρότυπο και έχει άμεση επιρροή στη συμπεριφορά, στην προσωπικότητα, στις επιλογές και στις συνήθειές τους.

Κλείνοντας, η μητέρα και ο πατέρας έχοντας ο καθένας το δικό του ρόλο, θα καθορίσουν μαζί την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Επομένως δεν θα πρέπει να υποτιμάται σε καμία περίπτωση η επίδραση που έχουν και οι δύο στη διαδικασία της διαπαιδαγώγησης. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την ενεργή συμμετοχή και των δύο γονιών για να μεγαλώσουν σε ένα ασφαλές και ισορροπημένο περιβάλλον. Καλή επικοινωνία και συνεργασία χρειάζεστε όλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα