Προβλήματα στη σχέση γονιού-παιδιού

Τι γίνεται όταν οι γονείς κάνουν κακή εκτίμηση στο χαρακτήρα του παιδιού τους;

Οι γονείς πολλές φορές από την αγωνία και το άγχος τους προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους, να τα συμβουλεύσουν και να τα υπερασπιστούν. Τι συμβαίνει όμως όταν μπαίνουν στο ρόλο αυτό μέσα στην οικογένεια; Όταν για παράδειγμα, προσπαθούν να προστατέψουν το μικρότερο παιδί από το πρωτότοκο;

Για κάποιο λόγο, οι γονείς πιστεύουν πως το μεγάλο παιδί δεν τους έχει ανάγκη καθώς είναι πιο δυναμικό, ανεξάρτητο και υπεύθυνο. Δίνουν λοιπόν το βάρος και τη προσοχή τους στο μικρότερο παιδί της οικογένειας.

Τι πρόβλημα δημιουργεί η κακή αυτή εκτίμηση;

Πρώτα απ΄ όλα μην θέτετε ταμπέλες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιείτε ταμπέλες. Οι γονείς τείνουν πολλές φορές να λένε «Α! η μεγάλη μου κόρη δεν μ’ έχει ανάγκη, είναι υπεύθυνο παιδί» ή «η μικρή με χρειάζεται, δεν τα καταφέρνει μόνη της, πρέπει να είμαι συνέχεια από πίσω της». Να θυμάστε πως ο τρόπος που βλέπετε τα παιδιά σας είναι ο τρόπος που τους λέτε να δουν και εκείνα τον εαυτό τους. Αποφύγετε τα αυθαίρετα συμπεράσματα και τις ταμπέλες καθώς δεν ανταποκρίνονται πάντοτε στην πραγματικότητα. Σκεφτείτε το εξής, το υπεύθυνο παιδί μπορεί να προσπαθεί να συμπεριφέρεται έτσι επειδή θέλει να σας κάνει ευτυχισμένους ή γιατί αναζητά την προσοχή και την αγάπη σας.

Μην μπαίνετε ανάμεσα στη σχέση τους. Όταν τα παιδιά έχουν διαφωνίες, οι γονείς από αγωνία ή ενδιαφέρον προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσά τους. Ασυναίσθητα λοιπόν, παίρνουν το μέρος του μικρότερου παιδιού προκείμενου να το υπερασπιστούν καθώς νιώθουν πως είναι αδύναμο να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αυτομάτως, το μεγαλύτερο παιδί νιώθει αβοήθητο, αδικημένο και φυσικά ζήλια. «Η κόρη σου», «Το κακομάθημενο φταίει» ή «φυσικά, το μέρος του θα έπαιρνες, μια ζωή εγώ φταίω», είναι μερικές φράσεις που δείχνουν το πρόβλημα που δημιουργείται.

Οι γονείς δυστυχώς πέφτουν στην παγίδα να απαντήσουν δημιουργώντας μεγαλύτερο πρόβλημα στη σχέση τους. Θα πρέπει να προβληματιστείτε και προσπαθήσετε να καταλάβετε τι θέλει να επικοινωνήσει το παιδί σας με τις φράσεις αυτές.

The post Προβλήματα στη σχέση γονιού-παιδιού appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα