Κατανάλωση φαγητού και μέγεθος μερίδας

Οι μεγάλες μερίδες μάς κάνουν να τρώμε περισσότερο, ακόμη και όταν έχουμε διδαχτεί για την επίδραση του μεγέθους της μερίδας στην κατανάλωση, σύμφωνα με τους ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Οι άνθρωποι που έμαθαν πώς να είναι πιο εγκρατείς με το φαγητό, έφαγαν πολύ περισσότερο απ' ό,τι εκείνοι που πήραν μικρότερες μερίδες, χωρίς να έχουν επίγνωση πάνω στο φαγητό. Οι ερευνητές εξήγησαν στην Εφημερίδα της Ψυχολογίας της Υγείας πως πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να μειωθεί η υπερκατανάλωση τροφής και το μέγεθος της μερίδας. Αν δεν βρεθούν αποτελεσματικές προσεγγίσεις,

μπορεί να είναι απαραίτητη η ανάπτυξη μιας πολιτικής που να σχετίζεται με αλλαγές ώστε να παρέχουν ένα πιο υγιεινό περιβάλλον τροφίμων για τους ανθρώπους. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι το μέγεθος των μερίδων στο σπίτι και στα εστιατόρια έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια και αυτό συνέβαλε στην έκρηξη της παχυσαρκίας.

Μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένως ότι οι αυξήσεις στα μεγέθη της μερίδας για πολλά τρόφιμα και ποτά έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη. Και ο αντίκτυπος δεν επηρεάζεται από άλλους παράγοντες, όπως τη πείνα ή τη γεύση των τροφίμων. Οι συγγραφείς είπαν ότι η μελέτη τους, στην οποία συμμετείχαν ενενήντα έξι γυναίκες, είναι η πρώτη που εξέτασε την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης των ανθρώπων για το φαινόμενο αυτό. Στις γυναίκες δόθηκε ένα από τα δύο μεγέθη μερίδας μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας για το μεσημεριανό γεύμα: μια μεγάλη μερίδα 600 γραμμαρίων ή μια μικρότερη μερίδα 350 γραμμαρίων.

Οι μισές γυναίκες και στις δύο ομάδες τοποθετήθηκαν σε μια «ομάδα επίγνωσης» και τους δόθηκε ένα φυλλάδιο για το πώς εξωτερικοί παράγοντες, όπως το μέγεθος της μερίδας, οι κοινωνικές και πολιτιστικές επιρροές, η διαφήμιση και η διάθεση μπορούν να συμβάλουν στην υπερκατανάλωση μιας τροφής. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να γράψουν για το πώς αυτοί οι παράγοντες τις επηρέασαν στην κατανάλωση τροφίμων στο παρελθόν. Οι συμμετέχοντες στην ίδια ομάδα διδάχθηκαν πώς να επικεντρωθούν στις εσωτερικές αισθήσεις, όπως τα αισθήματα της πείνας και του κορεσμού, καθώς και τη γεύση των τροφίμων, προτού τους δοθεί το γεύμα των ζυμαρικών τους.

Τελικά, καμία από αυτές τις σύντομες ασκήσεις δεν μείωσε τις επιδράσεις του μεγέθους της μερίδας. Συνολικά οι συμμετέχοντες στη μεγαλύτερη ομάδα κατανάλωσαν περίπου ένα τρίτο περισσότερα ζυμαρικά (69 γραμμάρια) από εκείνες στη μικρότερη ομάδα.

Σοφία Τικταμπανίδη[email protected]ΔιατροφολόγοςBSc University of NottinghamMSc UCL, MSc London Met
Keywords
Τυχαία Θέματα