Ποιες φθινοπωρινές τροφές βελτιώνουν την υγεία μας

Καθώς οι εποχές αλλάζουν, με τον ίδιο τρόπο αλλάζουν και οι διατροφικές μας προτιμήσεις. Αλλά, ακριβώς επειδή ποθούμε διαφορετικά φαγητά, όσο ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός, δεν σημαίνει, ότι πρέπει να κάνουμε και ανθυγιεινές επιλογές. Στη πραγματικότητα το φθινόπωρο είναι μια εποχή του έτους με μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, τα οποία εκτός από νόστιμα προσφέρουν και πολλά οφέλη για την υγεία. Παρακάτω θα δείτε τις πιο πιο υγιεινές τροφές του φθινοπώρου,

που πρέπει να εντάξετε σίγουρα στη διατροφή σας.

Κολοκύθα. Μπορεί στους περισσότερους αυτό το λαχανικό να είναι συνυφασμένο με το Halloween, όμως είναι πολύ θρεπτικό και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει, ότι η κολοκύθα είναι σε θέση να συμβάλει στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης και στη μείωση διάφορων τύπων καρκίνου, όπως του πνεύμονα. Η σάρκα της κολοκύθας είναι πλούσια σε καροτενοειδή, τα οποία αποτελούν μια μεγάλη ομάδα χρωστικών που προσδίδουν το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί χρώμα στα φυτά. Επίσης, είναι πλέον γνωστό ότι τα καροτενοειδή δεν προσδίδουν μόνο το χρώμα, αλλά είναι βασικά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για πολλές ασθένειες.

Μήλα. Τα μήλα έχουν συσχετιστεί με την καλή υγεία στο πέρασμα των αιώνων και σύγχρονες μελέτες το επιβεβαιώνουν. Αυτό το φρούτο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, γιατί είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τα οφέλη από την κατανάλωση του είναι πολλά, αφού παρέχει αντιγηραντική, αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστασία. Πιστεύεται ότι, το μυστικό όπλο είναι η πηκτίνη, ένας είδος οι διαλυτής φυτικής ίνας που περιέχεται στα μήλα, και ότι όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης του αίματος. Επίσης, αυτό το φρούτο είναι ιδανικό για τους διαβητικούς, καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι η φυσική ζάχαρη που περιέχει απελευθερώνεται πολύ αργά και σταθερά στο αίμα.

Μανιτάρια. Αν και ταξινομούνται ως λαχανικά στον κόσμο των τροφίμων, στη πραγματικότητα ανήκουν στο βασίλειο των μυκήτων και τα οφέλη τους είναι πολλαπλά. Ωστόσο η φιλοσοφία της διατροφής τείνει να τα έχει αφήσει λίγο στο σκοτάδι, δεδομένου ότι πρέπει να έχουμε στο πιάτο μας μια πολύχρωμα ποικιλία από φρούτα και λαχανικά. Παρόλο όμως, που το μανιτάρι δεν έχει χρώμα, μπορεί να είναι αρκετά ευεργετικό για την υγεία, γιατί έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, λίπος, χοληστερόλη, και θερμίδες και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών λόγω της παρουσίας των αντιοξειδωτικών και ευεργετικών διαιτητικών ινών, όπως χιτίνη και β-γλυκάνες. Προσθέστε αυτόν τον μύκητα στη διατροφή και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα το μετανιώσετε.

Keywords
Τυχαία Θέματα