Οι πολυδιάστατοι ρόλοι μίας σύγχρονης γυναίκας

Είναι μητέρα, σύζυγος, επιχειρηματίας μα πάνω από όλα γυναίκα. Η Άννυ Καλογιάννη παραδέχεται –ίσως ευθαρσώς για κάποιους αλλά δικαίως για κάποιους άλλους- την γυναικεία της φύση δίχως να υποβιβάζει τους υπόλοιπους ρόλους της που αναμφίβολα την χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο. Μοιράζει το έτος σε δύο μέρη, τον χειμώνα ζει στη Θεσσαλονίκη ενώ όταν αρχίζει να μυρίζει καλοκαίρι “μεταναστεύει” στην Πάτμο, εκεί που, όπως λέει και η ίδια,

αισθάνεται ολοκληρωτικά ο εαυτός της. Χωρίς να έχει καταγωγή ούτε από την συμπρωτεύουσα αλλά ούτε κι από το νησί, η Άννυ αναπροσαρμόζεται κάθε έξι μήνες στην καθημερινότητα του εκάστοτε τόπου όπου ζει έχοντας πάντα ως σταθερά την ελεύθερη φύση του χαρακτήρα της. Χαρακτηριστικά μου είπε ότι αυτό που αλλάζει είναι μόνο η φυσιογνωμία της. Είναι δυνατόν; Κι όμως! Πιστεύει ότι στην Πάτμο το πρόσωπό της ξανανιώνει , οι μυς χαλαρώνουν και αποδιώχνουν την ένταση της πόλης κι επανέρχονται στην αρχική τους μορφή.

Πώς προέκυψε η Πάτμος στη ζωή της; Πρόκειται αρχικά για μία ρομαντική ιστορία, ένα love story σαν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες. Η Άννυ βρέθηκε εκεί για να δει το μέρος που θα παντρευτεί κι από αυτό έμελλε να είναι η αρχή για την διπλή της έδρα. Ενώ δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Θεσσαλονίκη όπου και βρίσκεται η οικογένειά της, στην Πάτμο έχει βρει την προσωπική της όαση, το “Αρχονταρίκι”. Πρόκειται για έξι σουίτες διακοσμημένες με τη επιβλητική λιτότητα που υπαγορεύει η ατμόσφαιρα του νησιού αλλά και την μινιμαλιστική πολυτέλεια της χώρας όπου και βρίσκονται. Ένα μέρος που τόσο η Άννυ όσο και όσοι το επισκεφθούν αναμφίβολα ηρεμούν κι εντοπίζουν την πληρότητα μέσα από τη γαλήνη που προσφέρει αφειδώλευτα η θέα από τα ψηλά μπαλκόνια στο απέραντο αιγαίο πέλαγος.

Αυτή η δουλειά της ταιριάζει πολύ αφού σαν άνθρωπος είναι γενναιόδωρη και ευγενική. Αυτό μπορεί κανείς να το επιβεβαιώσει αν επισκεφτεί το Αρχονταρίκι. Η ατμόσφαιρα του χώρου καθεαυτή σου είναι οικεία, αλλά και οι υπηρεσίες του σε κάνουν να αισθάνεσαι άνετα. Όπως μου είπε η Άννυ “οι υπηρεσίες στο Αρχονταρίκι είναι αντάξιες ενός 5άστερου ξενοδοχείου χωρίς όμως την περιττή χλιδή αυτού”. Απόδειξη είναι και η πολυήμερη διαμονή στο Αρχονταρίκι των επισκεπτών, που η ίδια δεν αντιμετωπίζει ως πελάτες. Είναι οι φιλοξενούμενοί της και τους περιποιείται ανάλογα.

Όπως όλοι –κάτοικοι και επισκέπτες- η Άννυ μαγεύεται από το πρωινό φως του ήλιου, την ηρεμία του απογεύματος αλλά και από την μοναδική θέα του ηλιοβασιλέματος. Απολαμβάνει το ίδιο κάθε ώρα της ημέρας στο νησί, το σούρουπο ή το ξημέρωμα. “Φτάνοντας εκεί (στην Πάτμο) ότι ξένο κουβαλάς από τους φρενήρεις ρυθμούς της πόλης, όλα τα κομμάτια της καθημερινότητας και της ρουτίνας που δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα του ανθρώπου εξατμίζονται ως δια μαγείας” μου είπε αφοπλιστικά. Εκεί είναι η ψυχή της, το σημείο αναφοράς της και εκεί βρίσκει την ισορροπία της.

Η Άννυ είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος με την καθολική έννοια του όρου ελευθερία. Αν μιλήσει κανείς μαζί της αντιλαμβάνεται αμέσως ότι δεν έχει ανάγκη από πρότυπα και είδωλα. Απεχθάνεται το ψέμα και την κοροϊδία γιατί την πληγώνουν. Ωστόσο έχει τη μεγαλοψυχία της συγχώρεσης. Λόγω του χαρακτήρα της δεν μπορεί παρά να μεταμορφώνεται με ευκολία. Βρίσκει νόημα στην Θεσσαλονίκη αλλά ολοκληρώνεται στην Πάτμο. Το ίδιο κάνει και με το στιλ- γιατί ως γυναίκα έχει αυτή την αναπόσπαστη θηλυκή πλευρά που λέγεται στιλιστική άποψη. Δεν μένει πιστή σε ένα στιλ αλλά πάντα στην προσωπικότητά της. Φοράει τα πάντα αρκεί να την εκφράζουν και να αισθάνεται άνετα. Δεν είναι τυχαίο ότι το αγαπημένο της βιβλίο είναι το “Όταν ταιριάζει το παπούτσι” του Όσσο. “Εξάλλου στιλ είναι να αναδεικνύεις εσύ το ρούχο”, μου είπε, “γι’ αυτό είμαι ικανή να φορέσω ένα επίσημο μακρύ φόρεμα με γούνινη ετόλ αλλά και με denim jacket, δεν διστάζω να αντικαταστήσω τις γόβες με rock booties.” Αυτό όμως που βγάζει την Άννυ προς τα έξω πραγματικά είναι ένα denim παντελόνι με t-shirt και sneakers.

Μία γυναίκα που λατρεύει τον ρόλο της μαμάς χωρίς αυτός να την καταπίνει. Ενώ δίνεται στη δίνη της καθημερινότητας σαν εργαζόμενη μητέρα, δεν αφήνει να την παρασύρει. Βρίσκει νόημα και ζει για την επιστροφή κάθε καλοκαίρι στην Πάτμο. Δεν παραμελεί στιγμή τις υποχρεώσεις της αφού ως γυναίκα είναι πολυμήχανη και πάντα υπάρχει ο τρόπος να τα συνδυάσει όλα ακόμα κι αν χρειάζεται κόπο. Αντιμετωπίζει με αυστηρότητα και σοβαρότητα ότι συμβαίνει γύρω της αλλά πάντα είναι χαμογελαστή.

More info Αρχονταρίκι:
Χώρα Πάτμου
Τηλ. επικοινωνίας: +30 22470 29368
[email protected]
www. archontariki-patmos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα