Μάγια Πλισέτσκαγια: έφυγε η σημαντικότερη μπαλαρίνα των Μπολσόι

16:22 4/5/2015 - Πηγή: Jenny.gr

H απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα (20/11/1925-02/05-2015) όλων των εποχών, Μάγια Πλισέτσκαγια απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του θεάτρου Μπαλσόι, Βλαντίμιρ Ουρίν.

«Απεβίωσε αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή. Οι γιατροί προσπάθησαν τα πάντα (προκειμένου να την επαναφέρουν), όμως δεν τα κατάφεραν» ανακοίνωσε ο Ουρίν όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Πλισέτσκαγια απεβίωσε στη Γερμανία όπως τον ενημέρωσε ο Ρώσος σύζυγός της και συνθέτης Ρόντιον Στσεντρίν.

Η Μάγια Πλισέτσκαγια ήταν η θρυλικότερη μπαλαρίνα

που είχε περάσει ποτέ από τα Μπολσόι και μάλιστα είχε στο δυναμικό της 50 χρόνια χορού, ξεπερνώντας έτσι κάθε χρονικό όρια απόσυρσης των Ρωσίδων μπαλαρίνων. Η Πλισέτσκαγια συνδύαζε το εύθραυστο με το τολμηρό, ήταν ένα πλάσμα που παραδέχτηκε πως συνεχώς φοβόταν από το να μην τραυματιστεί μέχρι τη Δύση και μια απόπειρά για τυχόν outing της εκτός Ρωσίας. Ποτέ δεν το έκανε, ποτέ δεν μάθαμε που θα μπορούσε να φτάσει.

Ο πατέρας της, μηχανικός στο επάγγελμα, εκτελέστηκε από απόσπασμα το 1938 υπό τον Στάλιν και η μητέρα της, ηθοποιός του βωβού, είχε μεταφερθεί σε ένα στρατόπεδο στο Καζακστάν. Την φροντίδα της μικρής Μάγιας ανέλαβαν ο θείος και η θεία της. Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με το χορό από τα 3 της χρόνια και το 1943 έγινε δεκτή στα Μπαλσόι, όπου αναδείχθηκε σχεδόν αμέσως σε μία από τις καλύτερες χορεύτριες της γενιάς της.

Η ερμηνεία της στο «Θάνατο του κύκνου» άφησε εποχή, αναγκάζοντάς τη να χορεύει χωρίς να ακούει τη μουσική εξαιτίας των χειροκροτημάτων.

Πενιχρές αμοιβές για πολλά χρόνια και κακουχίες, με ατσάλινη όμως πειθαρχία και αφοσίωση. Έξοχη και ευφυέστατη στον τρόπο που ερμήνευε τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου του Μπαλσόι, διακρίθηκε επιπλέον επειδή αψηφούσε το σοβιετικό καθεστώς, που χαρακτήριζε «σκανδαλώδη» τον τρόπο που ερμήνευε ορισμένες χορογραφίες.

Στον κατάλογο των πρωταγωνιστικών της ρόλων ξεχωρίζουν η ερμηνεία της ως Οντέτ και Οντίλ στη Λίμνη των Κύκνων το 1947, ως Αουρόρα στην Ωραία Κοιμωμένη του Γιούρι Γκριγκορόβιτς (1963) αλλά και στη χορογραφία του «Το πέτρινο λουλούδι». Αποσύρθηκε σε ηλικία 65 ετών ενώ στη συνέχεια βρέθηκε επικεφαλής ως καλλιτεχνική διευθύντρια σε μεγάλους οργανισμούς, όπως στην Όπερα της Ρώμης και στο Μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής της Μαδρίτης. Το 2005, στα 79 της, χόρεψε στο Κρεμλίνο το «Ave Maia» που της είχε αφιερώσει ο Μορίς Μπεζάρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα